Hackerangrep «en av de største truslene»:

- Helt ute av kontroll

Hackerangrepet som har ført til flere dager med driftsstans ved en av USAs viktigste oljerørledninger, sprer frykt for cybersikkerheten i landet.

ANGREPET: Et dataangrep har ført til midlertidig stans i driften av rørledninger som leverer rundt 45 prosent av alt drivstoff på USAs østkyst, opplyser operatøren. Foto: Brynn Anderson / AP / NTB
ANGREPET: Et dataangrep har ført til midlertidig stans i driften av rørledninger som leverer rundt 45 prosent av alt drivstoff på USAs østkyst, opplyser operatøren. Foto: Brynn Anderson / AP / NTB Vis mer
Publisert

Cybertrusselen mot USA har vært økende de siste årene. Over 20 000 selskaper og myndigheter ble i fjor rammet av et angrep mot Microsoft Exchange. Datainnbruddet skjedde etter at skadelig programvare var plassert i det mye brukte sikkerhetsprogrammet Solar Winds.

Lørdag bekreftet selskapet Colonial Pipeline at de var rammet av et angrep med løsepengevirus. Selskapet sa ikke hvem som framla kravet eller hva det lyder på.

Angrepet har ført til midlertidig stans i driften av oljerørledninger som leverer rundt 45 prosent av alt drivstoff på USAs østkyst.

Kan få konsekvenser

Konsekvensene av dataangrepet kan potensielt bli store. Den 8850 kilometer lange rørledningen flytter normalt 2,5 millioner fat med bensin, diesel og olje daglig. Det amerikanske forsvaret bruker også drivstoff fra oljerørnettverket.

- Det er alle mann på dekk akkurat nå, sa USAs handelsminister Gina Raimondo til CBS søndag.

Hun sier at president Joe Biden er brifet om dataangrepet, og at myndighetene jobber tett med selskapet.

Hvis Colonial Pipeline tar opp aktiviteten relativt raskt, vil prisene være upåvirket av angrepet, tror eksperter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.