Strømbomba

- Helt vanvittig

Rødts Sofie Marhaug måper over hvor mye kraftselskapene har håvet inn under strømkrisa. - Folk opplever at de blir flådd, sier hun.

FLÅDD: Stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra Rødt mener folk opplever det som et ran å betale strømpriser i europatoppen for norsk vannkraft som er billig å produsere. Foto: Ihne Pedersen
FLÅDD: Stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra Rødt mener folk opplever det som et ran å betale strømpriser i europatoppen for norsk vannkraft som er billig å produsere. Foto: Ihne Pedersen Vis mer
Publisert

- Det er helt vanvittig. Det er nesten uten sidestykke.

Det sier Rødts Sofie Marhaug om den reale strømbomba Dagbladet kunne fortelle om fredag.

Bare i desember i fjor betalte nordmenn nemlig hele 41 milliarder kroner mer enn samme måned i fjor, skriver avisa Dag og Tid.

For ordens skyld var prisene i 2020 lavere enn normalt.

- Blir flådd

Marhaug mener monsterregningen havner i et særlig grelt lys fordi det er så billig å produsere norsk vannkraft.

Ifølge Olje- og energidepartementet koster det i snitt 11,4 øre å produsere én kWh elektrisitet. På det meste har prisen per kWh i vinter vært over 6 kroner. Det er dette Marhaug kaller kraftselskapenes «superprofitt».

- Det er derfor folk opplever at de blir flådd og opplever dette som et ran. Fordi de vet at det er billig å produsere vannkraft i Norge, og likevel selger man til samme prisen som noen av de dyreste prisområdene i Europa.

Rødt legger skylden for de høye strømprisene på utenlandskablene, som Marhaug mener fører til «prissmitte» med høye og ustabile priser fra Europa.

- Mens staten tjener penger på eksport gjennom de nye utenlandskablene, så importerer staten samtidig europeiske strømpriser til Sør-Norge. Den regningen sendes til husholdningene. Dermed får staten både inntekter fra eksporten, men også fra høye strømpriser her hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer