Strømbomba

- Helt vanvittig

Rødts Sofie Marhaug måper over hvor mye kraftselskapene har håvet inn under strømkrisa. - Folk opplever at de blir flådd, sier hun.

FLÅDD: Stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra Rødt mener folk opplever det som et ran å betale strømpriser i europatoppen for norsk vannkraft som er billig å produsere. Foto: Ihne Pedersen
FLÅDD: Stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra Rødt mener folk opplever det som et ran å betale strømpriser i europatoppen for norsk vannkraft som er billig å produsere. Foto: Ihne Pedersen Vis mer
Publisert

- Det er helt vanvittig. Det er nesten uten sidestykke.

Det sier Rødts Sofie Marhaug om den reale strømbomba Dagbladet kunne fortelle om fredag.

Bare i desember i fjor betalte nordmenn nemlig hele 41 milliarder kroner mer enn samme måned i fjor, skriver avisa Dag og Tid.

For ordens skyld var prisene i 2020 lavere enn normalt.

- Blir flådd

Marhaug mener monsterregningen havner i et særlig grelt lys fordi det er så billig å produsere norsk vannkraft.

Ifølge Olje- og energidepartementet koster det i snitt 11,4 øre å produsere én kWh elektrisitet. På det meste har prisen per kWh i vinter vært over 6 kroner. Det er dette Marhaug kaller kraftselskapenes «superprofitt».

- Det er derfor folk opplever at de blir flådd og opplever dette som et ran. Fordi de vet at det er billig å produsere vannkraft i Norge, og likevel selger man til samme prisen som noen av de dyreste prisområdene i Europa.

Rødt legger skylden for de høye strømprisene på utenlandskablene, som Marhaug mener fører til «prissmitte» med høye og ustabile priser fra Europa.

- Mens staten tjener penger på eksport gjennom de nye utenlandskablene, så importerer staten samtidig europeiske strømpriser til Sør-Norge. Den regningen sendes til husholdningene. Dermed får staten både inntekter fra eksporten, men også fra høye strømpriser her hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.