Planlegger hytte-dobling:

- Helt vanvittig

Norske kommuner planlegger å bygge flere hytter enn hus, viser nye tall Dagbladet har fått tilgang til. - Vanvittig å bygge ut noe som vi virkelig ikke trenger, sier Christian Steel i Sabima.

TETT I TETT: Norske kommuner har planlagt for å bygge ut flere hytter enn hus i åra framover, viser nye tall. Her fra Hafjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TETT I TETT: Norske kommuner har planlagt for å bygge ut flere hytter enn hus i åra framover, viser nye tall. Her fra Hafjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Norge har rundt én halv million hytter. Men norske kommuner ønsker dobbelt så mange hyttegjester. I hvert fall har landets kommuner satt av landareal for å bygge minst dobbelt så mange, viser nye tall som Norsk institutt for naturforskning (NINA) har hentet ut.

- Norske kommuner har satt av mer areal til hyttebygging enn til hus og næringseiendom. Disse hytteplanene er helt vanvittige. Alt for mye og på feil sted i en tid der vi opplever både i natur- og klimakrise, sier Christian Steel, generalsekretær i miljøorganisasjonen Sabima, til Dagbladet.

18 nye hytter dagen

I Naturkampen er helt ferske tall på norske kommuners hytteutbyggingsplaner, som Sabima har hentet inn, basert på NINAs data.

NINAs tall viser at summen av kommunenes hyttedrømmer er 987 000 dekar. Da mangler data fra 42 kommuner. Men NINA anslår at summen av utbyggingsplanene tilsvarer rundt et areal på 200 000 fotballbaner, eller fire ganger størrelsen på Mjøsa.

- Kommunene har en nøkkelrolle med å stanse tapet av natur. Skal de lykkes med det, må de ta bedre styring over planarbeidet, sier Trond Simensen, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.