- Helt vanvittige lønnsforskjeller

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum krever politisk kontroll over lønna til den nye Vy-sjefen Gro Bakstad.

INNGREP: Sp-leder Trygve Slagsvold Veum vil vite hva samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) har gjort for å sikre den han kaller moderat lønn for den nye Vy-sjefen. Foto: Hans Arne Vedlog
INNGREP: Sp-leder Trygve Slagsvold Veum vil vite hva samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) har gjort for å sikre den han kaller moderat lønn for den nye Vy-sjefen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) fikk rett før helga følgende skriftlige spørsmål fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum:

«Hva har statsråden gjort for å sikre et mer moderat lønnsnivå ved ansettelse av ny konsernsjef i Vy, og hva er den samlede godtgjørelsen for den nye konsernsjefen?»

- Det har vært en direktørbonanza i norsk jernbanesektor. Sist jeg sjekka hadde antall direktørtitler økt fra 11 til 49. Hele 17 av dem tjente mellom 2 og 3,5 millioner kroner, toppet av Vy-sjefen som i 2018 hadde godt over 6 millioner kroner, sier Vedum. Og legger til:

- Det syns jeg er ekstremt høy lønn i et hundre prosent statlig selskap.

- Litt spesielt å kreve politisk styring over statlige lederlønninger?

- Hareide har selv vært tydelig på at han syns nivået på direktørlønningene i transportsektoren er - sitat - «en uting». Han har også gjort det klart at han ønsker moderasjon. Så da lurer jeg jo på om dette er tomme ord, eller om han nå har gjort noe med det, sier Vedum.

Lønnsfest fortsetter

Børsen skrev nylig at åtte statlige selskaper ga toppsjefen et lønnshopp på 10 prosent eller mer fra 2018 til 2019.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.