- Helt vanvittige lønnsforskjeller

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum krever politisk kontroll over lønna til den nye Vy-sjefen Gro Bakstad.

INNGREP: Sp-leder Trygve Slagsvold Veum vil vite hva samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) har gjort for å sikre den han kaller moderat lønn for den nye Vy-sjefen. Foto: Hans Arne Vedlog
INNGREP: Sp-leder Trygve Slagsvold Veum vil vite hva samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) har gjort for å sikre den han kaller moderat lønn for den nye Vy-sjefen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) fikk rett før helga følgende skriftlige spørsmål fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum:

«Hva har statsråden gjort for å sikre et mer moderat lønnsnivå ved ansettelse av ny konsernsjef i Vy, og hva er den samlede godtgjørelsen for den nye konsernsjefen?»

- Det har vært en direktørbonanza i norsk jernbanesektor. Sist jeg sjekka hadde antall direktørtitler økt fra 11 til 49. Hele 17 av dem tjente mellom 2 og 3,5 millioner kroner, toppet av Vy-sjefen som i 2018 hadde godt over 6 millioner kroner, sier Vedum. Og legger til:

- Det syns jeg er ekstremt høy lønn i et hundre prosent statlig selskap.

- Litt spesielt å kreve politisk styring over statlige lederlønninger?

- Hareide har selv vært tydelig på at han syns nivået på direktørlønningene i transportsektoren er - sitat - «en uting». Han har også gjort det klart at han ønsker moderasjon. Så da lurer jeg jo på om dette er tomme ord, eller om han nå har gjort noe med det, sier Vedum.

Lønnsfest fortsetter

Børsen skrev nylig at åtte statlige selskaper ga toppsjefen et lønnshopp på 10 prosent eller mer fra 2018 til 2019.

20 toppsjefer i selskaper der staten helt eller delvis er eier, fikk en lønnsøkning over gjennomsnittet, som i fjor var 3,4 prosent.

Børsen har også omtalt at topplederlønningene i selskapene som staten eier i snitt økte med 3,7 prosent i fjor - altså 0,3 prosent høyere enn snittet.

Vedum minner om at denne lønnsveksten skjer fra allerede høye nivåer.

- Selvfølgelig skal en direktør ha godt betalt, også i staten. Disse stillingene har mye ansvar. Men når du tjener 3-4 ganger mer enn statsministeren, så har det tatt helt av. Jeg ser ingen grunn til at det skal være sånn, for eksempel for toppsjefen i Vy, sier Vedum.

Ulike virkeligheter

Sp-lederen har tidligere fremmet forslag i Stortinget om at lønna til byråkrater og ledere i staten ikke må overstige 1,5 millioner kroner.

Det ville i så fall bety lønnskutt for 67 statlige ledere.

- Utspillet er blitt karakterisert som symbolpolitikk, populisme og stemmefiske?

- Det er ikke noe galt i at folk tjener godt. Men i Norge har det vært en styrke at lønnsforskjellene er små. Når den som gjør rent på togene kanskje tjener opp mot 400 000 i året og direktøren tjener 12-13 ganger mer, da er det vanvittige lønnsforskjeller. Og da kjenner vi ikke hverandre igjen, da lever vi helt forskjellige virkeligheter. Det er ikke sunt, sier Vedum.

Kommunikasjonsrådgiver Henrik Jonassen i Samferdselsdepartementet sier i en e-post til Børsen at det ikke er naturlig for Hareide å kommentere saken før spørsmålet fra Vedum er besvart til Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer