Erna og Sindre

Hemmelig millionlån: Visste ingenting

Erna Solberg sier hun og ektemannen aldri snakket om millionen han lånte for å kjøpe aksjer på kreditt. Høyre-lederen hevder hun ble oppmerksom på lånet først etter hun og Sindre Finnes flyttet ut av statsministerboligen.

SLIPPER IKKE UNNA: Høyre-leder Erna Solberg slipper ikke unna spørsmål om aksjesaken, selv på dagen for framleggelsen av statsbudsjettet. - Pinlig, sier Dagbladets kommentator om situasjonen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Sindre Finnes lånte store summer for å kjøpe aksjer uten at Erna Solberg kjente til det, kunne Dagbladet fortelle tidligere denne uka.

Høyre-lederen klargjør for når hun først ble oppmerksom på lånet: Det var da hun fikk sitt personlige skatteoppgjør for 2021.

- Jeg visste ikke om at Sindre tok opp denne aksjekreditten, og ble heller ikke kjent med det så lenge jeg var statsminister, sier Solberg, som altså avviser at hun diskuterte millionlånet med ektemannen tidligere.

Millionbyks

Dagbladet har fått tilgang til Erna Solbergs skattemeldinger. Der vises bykset i ektefellens gjeld fra 2020 til 2021.

Sindre Finnes hadde 1 247 177 kroner i gjeld på 2020-meldingen. I 2021-meldingen var gjelden steget til 2 349 489 kroner.

Det var altså da, og ikke før, at Erna Solberg ble gjort kjent med ektefellens kjempelån, ifølge Høyre-lederens egen forklaring.

Denne gjeldssummen, på over 1,1 millioner kroner, var et kredirttrammelån til kjøp av aksjer.

Kan ha lånt mens kona var statsminister

Erna Solberg gikk av som Norges statsminister i oktober 2021. Da tok Jonas Gahr Støre over ledelsen av Statsministerens kontor og regjeringen.

Skattemeldingene for forhenværende år kommer som kjent på vårparten året etter.

Selv om Solberg ikke ble kjent lånet før etter at hun hadde gått av, kan Sindre Finnes likevel ha tatt opp lånet mens kona var statsminister.

Sindre Finnes har ikke ønsket å kommentere Dagbladets opplysninger om hans kredittlån.

Lånet var tatt mot sikkerhet i de aksjene Finnes allerede eide, opplyser Erna Solberg.

Vet ikke om den ble brukt

Erna Solberg hevder at hun fortsatt ikke vet når hennes ektemann tok 1,1 millioner i lån.

- Jeg er usikker på når Sindre tok opp aksjekreditten og om den har vært i bruk før 2021, men det ble første gang synlig for meg i skattemeldingen for 2021, som jeg fikk våren 2022, sier hun.

I skattemeldingene for 2017, 2018 og 2019 hadde ekteparet Solberg/Finnes en stabil gjeldspost på rundt 1,2 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer