Hemmelig russisk diamant-salg: - Smutthull

Salget av russiske diamanter skal være tilbake til nivået før Ukraina-krigen.

EDLE STEINER: Dette er et bilde av diamanter eid av selskapet Alrosa, i oktober 2013. Foto: Reuters/Sergei Karpukhin/Files
EDLE STEINER: Dette er et bilde av diamanter eid av selskapet Alrosa, i oktober 2013. Foto: Reuters/Sergei Karpukhin/Files Vis mer
Publisert

Siden Ukraina-krigens utbrudd har Vesten innført omfattende økonomiske sanksjoner mot Russland, og de blir stadig strengere.

Det går likevel overraskende godt i russisk økonomi, og flere eksperter mener sanksjonene ikke har truffet riktig eller hatt ønsket effekt.

Et eksempel på det, er russisk eksport av diamanter.

Etter å ha opplevd et drastisk fall i salget etter invasjonen var et faktum, eksporterer nemlig nå det russiske mine-selskapet Alrosa PJSC nesten like mye diamanter som de gjorde før krigen. Det skriver en rekke medier, blant annet Bloomberg.

Milliard-salg

Russiske myndigheter eier 33 prosent av selskapet, og lokale myndigheter 25 prosent. Det står for omtrent en tredjedel av den globale rådiamant-forsyningen.

Det har vært vanskelig for utenlandske kjøpere å betale for de edle steinene, på grunn av at banker ikke har kunnet eller villet håndtere betalingene.

Det har ført til at diamant-prisene ble skyhøye.

Nå selger derimot Alrosa igjen steiner verdt 250 millioner dollar i måneden, svimlende nesten 2,5 milliard norske kroner, ifølge nettstedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer