Hemmelig russisk diamant-salg: - Smutthull

Salget av russiske diamanter skal være tilbake til nivået før Ukraina-krigen.

EDLE STEINER: Dette er et bilde av diamanter eid av selskapet Alrosa, i oktober 2013. Foto: Reuters/Sergei Karpukhin/Files
EDLE STEINER: Dette er et bilde av diamanter eid av selskapet Alrosa, i oktober 2013. Foto: Reuters/Sergei Karpukhin/Files Vis mer
Publisert

Siden Ukraina-krigens utbrudd har Vesten innført omfattende økonomiske sanksjoner mot Russland, og de blir stadig strengere.

Det går likevel overraskende godt i russisk økonomi, og flere eksperter mener sanksjonene ikke har truffet riktig eller hatt ønsket effekt.

Et eksempel på det, er russisk eksport av diamanter.

Etter å ha opplevd et drastisk fall i salget etter invasjonen var et faktum, eksporterer nemlig nå det russiske mine-selskapet Alrosa PJSC nesten like mye diamanter som de gjorde før krigen. Det skriver en rekke medier, blant annet Bloomberg.

STOR, ROSA OG SJELDEN: En diamant på 12,76 karat er funnet av gruveselskapet Rio Tinto i Australia. Vis mer

Milliard-salg

Russiske myndigheter eier 33 prosent av selskapet, og lokale myndigheter 25 prosent. Det står for omtrent en tredjedel av den globale rådiamant-forsyningen.

Det har vært vanskelig for utenlandske kjøpere å betale for de edle steinene, på grunn av at banker ikke har kunnet eller villet håndtere betalingene.

Det har ført til at diamant-prisene ble skyhøye.

Nå selger derimot Alrosa igjen steiner verdt 250 millioner dollar i måneden, svimlende nesten 2,5 milliard norske kroner, ifølge nettstedet.

Stille salg

Grunnen til at salget nå er oppe igjen skal være blant annet at indiske banker har blitt mer komfortable med å håndtere transaksjoner i andre valutaer enn amerikanske dollar.

Det er nemlig i India at mesteparten av de russiske steinene blir kuttet og polert til sluttprodukter.

Det økende salget er likevel ikke noe selskapet snakker høyt om, fordi at handel med Russland ikke er noe alle ser positivt på, ifølge Bloomberg.

Alrosa har også slutta å publisere informasjon om salg eller økonomiske resultater, og vil ikke kommentere salgstallene til avisa.

- Smutthull

Amerikanske myndigheter er blant dem som har forsøkt å sanksjonere russisk sjømat og diamanter, men produktene kommer seg likevel lovlig inn i landet.

Grunnen er en handelsregel som sier at hvis en vare blir «betydelig endret» i landet, kan det kreve at landet det blir endret i er opprinnelseslandet til varen.

The Insider bruker fiskepinner som eksempel: fisken den blir laget av er fanget i Russland, men sendes til en fabrikk i Kina for å bli behandlet til pinner. Når den blir endret så mye, regnes den ikke lenger juridisk sett som russisk sjømat, og omgår dermed sanksjonene.

Det samme gjelder russiske diamanter, som blir fikset på i India.

- Med et slikt smutthull kan vi ikke forby russisk sjømat, sier Dr. Maria Valentine, en forkjemper for åpenhet rundt fiske, til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer