Jan Stenbeck:

Hemmelig sønn arvet millioner: - Ekstremt skamfull

Da den medieskye milliardæren Jan Stenbeck døde i 2002, dukket en ukjent sønn opp.

SVENSK MILLIARDÆR: Jan Stenbeck skapte forretningsimperiet Kinnevik Group i Sverige. Her er han avbildet i 1997. Foto: Rickard Kilström / Expressen / NTB
SVENSK MILLIARDÆR: Jan Stenbeck skapte forretningsimperiet Kinnevik Group i Sverige. Her er han avbildet i 1997. Foto: Rickard Kilström / Expressen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I podkastserien «Dynastin», laget av Svenska Dagbladet, som også er publisert og omtalt hos E24, får man for første gang et innblikk i den mektige familien til Jan Stenbeck.

Forretningsmannen startet investeringsselskapet Kinnevik Group i 1976, som eier flere av Sverige største medie- og teleselskaper. Kjente merkevarer som TV3, Tele2, Comviq og Zalando hører under forretningsimperiet.

Stenback selv døde brått og uventet i 2002, 59 år gammel. Han etterlot seg fem barn - men ett av dem ble først kjent for familien og offentligheten etter dødsfallet.

Møtte aldri faren

Felix Granander (26) var bare fem år gammel da han havnet i medienes søkelys - uten å i det hele tatt ha møtt milliardærfaren. Svenske Expressen var først til å avsløre at den avdøde forretningsmannen hadde et såkalt «utenomekteskapelig barn».

Grananders mor, Katarina, jobbet som servitør på Stenbecks restaurant Gamla Stans Bryggeri på eksklusive Skeppsbron i Stockholm, da hun innledet et forhold med milliardæren.

Grananders fire halvsøsken Cristina, Hugo, Sophie og Max, som var vokst opp i USA, visste ingenting om at de hadde en lillebror i Sverige.

I podkasten møtes Sophie og Felix. Hun er den eneste av halvsøsknene 26-åringen har en relasjon til i dag.

Etter dødsfallet til Stenback hyret Grananders mor inn advokat, og sørget for at sønnen fikk krav på noe av milliardformuen. Da han ble 18 år fikk han overført 300 millioner svenske kroner til kontoen sin.

LUKSUSLIVET: Maria Høili er arvingen til Europris-gründer Terje Høili, og har allerede fått flere millioner av familien. I «Maria og Edvard» følger seerne henne og ektemannen Edvards luksusliv. Video: MTG Vis mer

- Blodpenger

Åtte år tidligere hadde han fått vite om arven som ventet ham, og det utløste på ingen måte noen jubel, ifølge ham selv.

- Jeg kjente med en gang at det ble vanskelig. Press, nervøsitet, men også frykt, angst og ekstrem skam. Hele livet har jeg følt at dette er blodpenger. Jeg har ikke fortjent dem, jeg har ikke gjort noe for dem, jeg burde ikke ha dem, sier 26-åringen i podkasten.

Milliardærarvingen har flere ganger vært åpen om sitt misbruk av alkohol og festdop. Da han fikk tilgang på arven forsvant mye til fest. Han endte selv opp med behandling hos The House, hvor han nå jobber som terapeut, og har blitt partner. I tillegg driver svensken med investeringer.

- Målet mitt den gangen var å dø av alkohol og narkotika. Jeg var ikke flink til noe, så min skjebne kunne like gjerne blitt at jeg døde av misbruket slik at pengene mine kunne gå til noen som fortjente det. Det var sånn jeg følte det, sier arvingen i podkasten.

Han forteller at han lenge også ville donere bort alle pengene som tilhørte ham. Slik ble det imidlertid ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer