Airbnb:

- Hemmelige agenter betaler millioner

Etter en påstått voldtekt i en Airbnb-leilighet i New York skal nettgiganten ha betalt 58 millioner kroner til den australske kvinnelige turisten.

RYDDER: Airbnb ansatte en tidligere CIA-agent og sikkerhetsrådgiver for USAs president for å lede et team som rydder opp etter uheldige hendelser. Foto: Thiago Prudencio/SOPA Images/Shutterstock
RYDDER: Airbnb ansatte en tidligere CIA-agent og sikkerhetsrådgiver for USAs president for å lede et team som rydder opp etter uheldige hendelser. Foto: Thiago Prudencio/SOPA Images/Shutterstock Vis mer
Publisert

Ifølge Bloomberg rykket hemmelige sikkerhetsagenter fra Airbnb inn for å bistå den australske kvinnen (29) etter hendelsen nyttårsaften 2015.

Selskapet skal også ha betalt for å innkvartere kvinnen på hotell samt flybillett for hennes mor fra Australia til New York og deretter begge to tilbake igjen. Også andre utgifter skal ha blitt dekket. I tillegg fikk det lokale politiet tilbud om bistand fra Airbnbs sikkerhetsagenter, skriver Bloomberg.

Sikkerhetsteamet ble på daværende tidspunkt ledet av Nick Shapiro, en tidligere agent for CIA og sikkerhetsrådgiver for president Barack Obama i Det hvite hus.

- Jeg husker jeg tenkte at jeg var tilbake i gørra. Dette vekket minner om forferdelige saker fra Langley (CIAs hovedkvarter, red.anm.) og situasjonsrommet i Det hvite hus, sier Shapiro om hendelsen som fant sted bare to uker etter at han var blitt ansatt som sikkerhetssjef i Airbnb.

Selskapet: 0,086 prosent

Ifølge Bloomberg ble erstatningen på 58 millioner kroner først utbetalt to år etter den påståtte voldtekten, og da med en klausul om at kvinnen ikke skulle snakke om hendelsen eller rette ytterligere krav mot Airbnb.

Utbetalingen skal være en av de største Airbnb har foretatt, men langt fra den eneste. Dokumenter Bloomberg har fått tilgang til, viser utbetalinger til leietakere og utleiere på over 400 millioner kroner årlig de siste åra. Dette beløpet inkluderer skader på eiendom, noe selskapet framholder som den desidert største posten på erstatningsbudsjettet.

Børsen har stilt flere spørsmål til Airbnb om saken og om det er liknende saker i Norge, men selskapets pressekontakt i Norge skriver i en e-post at de ikke ønsker å uttale seg.

Det opplyses imidlertid til Børsen at på verdensbasis i tidsrommet 1. juli 2019 til 30. juni 2020, endte bare 0,086 prosent av alle reiser med en rapport fra enten kunde eller vertskap som var knyttet til sikkerhetsspørsmål.

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ben Breit, en talsperson for selskapet, avviser for øvrig at den australske kvinnen ble betalt for å holde munn. Han sier videre til Bloomberg at Airbnb bare hadde til formål å hjelpe kvinnen etter «et forferdelig angrep».

Bloomberg har sporet opp kvinnens navn via politidokumenter og rettsdokumenter. Verken hun eller hennes advokat ønsker å uttale seg.

Nekter, men fengslet

Nyhetsartikkelen gir for øvrig en inngående beskrivelse av hendelsesforløpet.

Her heter det at den 29 år gamle australieren og hennes reisefølge hentet nøkler til leiligheten ved et nærliggende serveringssted.

Videre framgår det at den mistenkte overgriperen på et eller annet vis har klart å skaffe kopier av nøklene. Han skal nemlig ha låst seg inn da leiligheten var tom, og gjemt seg på badet. Der skal han ha gått til angrep med kniv og truet kvinnen inn på soverommet, etter at hun returnerte alene like over midnatt.

En mann ble pågrepet i korridoren i leilighetskomplekset en stund etter overfallet. I mannens ryggsekk fant politiet blant annet kvinnens mobiltelefon, nøkler til leiligheten og en ørering som tilhørte kvinnen, framgår det av dokumentene som Bloomberg har framskaffet.

Mannen nekter for å ha voldtatt kvinnen. Ifølge BBC, som har snakket med en rettshjelp-organisasjon som bistår mannen juridisk, sitter han fortsatt varetektsfengslet i påvente av en eventuell rettssak.

«Den svarte boksen»

Nevnte sikkerhetssjef Shapiro har i etterkant av hendelsen sluttet i Airbnb og jobber nå som konsulent i eget selskap.

- Airbnb kan ikke ha full kontroll, sier han om ivaretakelse av sikkerheten for leietakere og utleiere.

- Men håndteringen av uheldige hendelser er hundre prosent innenfor deres (sikkerhetsagentenes) kontroll, og her er det ikke rom for feil, tilføyer han.

Teamet som Shapiro ledet, er såpass innhyllet av diskresjon at det internt i selskapet omtales som «den svarte boksen», ifølge Bloomberg, som anfører at de har snakket med åtte tidligere agenter og 45 nåværende og tidligere ansatte som alle kjenner til sikkerhetsagentenes oppdrag og roller.

De fleste av disse uttaler seg anonymt. En av dem beskriver jobben som en nervepirrende balansegang mellom å ivareta interessene til henholdsvis gjester, verter og selskapet.

- Ekte mennesker

En som uttaler seg offentlig, er Tara Bunch, leder for Airbnbs internasjonale operasjoner. Hun har også hatt ansvar for selskapets sikkerhetsavdeling siden hun kom til Airbnb fra Apple i mai.

- Det som gjør tillit og sikkerhet på Airbnb annerledes enn hos Apple og Facebook, er at du har å gjøre med ekte mennesker i ekte hjem. Mennesker er naturlig uforutsigbare, og uansett hvor mye vi forsøker, skjer det noen ganger skikkelig dårlige ting.

- Vi kan ikke forhindre alt, men deretter handler alt om hvordan vi håndterer slike hendelser. Da må du gjøre det rette, og det prøver vi å gjøre hver gang, sier Bunch.

Uttalelsen er inkludert i Børsens henvendelse til Airbnb, som ikke har rettet innsigelser mot denne. Selskapet viser for øvrig til at de nylig har oppdatert sine retningslinjer for trygge og sikre transaksjoner på plattformen og mellom reisende og utleiere.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer