Stoltenberg-jobben

- Henger i lufta

Høyre er ikke imponert over svarene fra Støre og Vedum om Stoltenberg-ansettelsen. Nå blir det hastemøte på Stortinget.

HAR SVART: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har sendt sine svar på kontrollkomiteens spørsmål om Stoltenberg-jobben. Høyre er ikke fornøyd med svarene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAR SVART: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har sendt sine svar på kontrollkomiteens spørsmål om Stoltenberg-jobben. Høyre er ikke fornøyd med svarene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld kom svarene fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre på de 21 spørsmålene kontrollkomiteen stilte om ansettelsen av Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef.

I forkant av utnevnelsen har det vært stor debatt knyttet til middager der Støre og Stoltenberg, hver for seg, har møtt blant andre oljefondssjef Nicolai Tangen hjemme hos Knut Brundtland. Jobben som sentralbanksjef var tema på middagene.

Dagbladet har tidligere skrevet at flere medlemmer i kontrollkomiteen mistenker avtalt spill om jobben.

Mangler svar

Leder for kontrollkomiteen, Peter Frølich fra Høyre, er ikke fornøyd med svarene fra Støre og Vedum som kom tirsdag.

- Det er en del avklaringer, også er det andre ting som fortsatt henger i lufta, sier Frølich til Dagbladet.

Blant det Frølich trekker fram, er at Vedum ikke svarer skikkelig på når Jens Stoltenbergs navn kom opp, og hvem som spilte det inn.

Han er samtidig glad for at det har fått avklaringer på en del datoer og tidslinjer.

Svarer ikke om Stoltenberg

Blant de mange spørsmålene kontrollkomiteen ba om svar på forrige uke, var når Jens Stoltenbergs navn kom opp i arbeidet med ansettelsen, og hvem som spilte det inn.

I Vedums 12 sider lange svar kommer det ikke noe presist svar på når Stoltenberg dukket opp som et aktuelt navn, eller hvem som trakk ham fram.

Vedum skriver at Stoltenberg var en av tre kandidater som ble oppfordret til å søke, og at han ved søknadsfristens utløp var en av dem som hadde søkt på jobben.

Vedum skriver også at en rekke personer og instanser kom med innspill til hvilke kvalifikasjoner stillingen krever. Blant dem var flere fagavdelinger i Finansdepartementet, Norges Bank og ledere i Norges Bank Investment Management, også kjent som oljefondet.

Hastemøte

Komitéleder Frølich understreker at det er mange dokumenter, og at det ikke er alt de har fått lest grundig gjennom.

- Jeg tar forbehold om at det har gått en time. Vi skal gi disse svarene en grundig behandling, sier Høyre-politikeren.

Frølich har bekrefter til Dagbladet at det blir ekstraordinært møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen allerede fredag for å bestemme de videre stegene i saken.

- Vi ønsker framdrift i saken. Det er viktig for alle parter å sørge for at saken ikke stopper opp og blir hengende unødvendig lenge, sier Frølich.

- På møtet skal vi avgjøre den videre framdriften i saken, fortsetter han.

Frølich sier til Dagbladet at det kan bli aktuelt å stille Støre og Vedum flere spørsmål i saken.

Bare ett møte med Støre

I statsministerens svarbrev skriver Jonas Gahr Støre til Stortinget at han bare snakket med Jens Stoltenberg én gang om sentralbanksjefjobben.

Den ene samtalen Støre vedgår at han hadde med Stoltenberg der jobben kom opp, var den mye omtalte turen 24. oktober i fjor.

- Stoltenberg og jeg gikk tur sammen 24. oktober 2021, og Stoltenberg nevnte på et tidpunkt at han kunne være interessert i stillingen som sentralbanksjef. Jeg sa da at det er et tema vi ikke kan snakke om og deretter ble det ikke sagt noe mer om saken. Jeg har ikke hatt noen kommunikasjon med Stoltenberg som på noen måte kan forstås i sammenheng med stillingen som sentralbanksjef før eller etter dette, skriver Støre i svaret til Stortinget.

Støre fikk også spørsmål fra kontrollkomiteen om hvilken kontakt han har hatt med andre i regjering om Stoltenberg-jobben, som for eksempel finansminister Trygve Slagsvold Vedum, som er ansvarlig for å peke ut sentralbanksjefen.

- Jeg har ikke på noe tidspunkt diskutert stillingen som sentralbanksjef og/ eller Stoltenbergs mulige/faktiske kandidatur med andre medlemmer av regjeringen eller med andre i Finansdepartementet, skriver Støre.

Statsministeren viser til at det var nestleder og arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik som hadde ansvaret for saken i Arbeiderpartiet.

Komiteen har også spurt Støre om hvorfor han erklærte seg inhabil like før turen med Stoltenberg. Bare to dager før kom beskjeden om at han ikke skulle ha noe med utnevnelsen å gjøre.

- Jeg tiltrådte som statsminister 14. oktober 2021. De første dagene gikk med til regjeringskonferanser, arbeidet med tiltredelseserklæringen og den påfølgende debatten i Stortinget. Fredag 22. oktober hadde regjeringsråden og jeg et møte om ulike tema. I det møtet informerte jeg regjeringsråden om at jeg ikke kunne ha noen rolle i ansettelsessaken av ny sentralbanksjef dersom Jens Stoltenberg var en mulig kandidat slik det ble omtalt i ulike medieoppslag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer