Milliardærkrangel

- Henges ut som banditter

Milliardærer som Stein Erik Hagen og Gustav Witzøe har satt fyr på debatten om formuesskatt. Mange tør likevel ikke å snakke om saken, ifølge Erna Solberg.

FORMUESSKATT: Statsminister Erna Solberg mener formuesskattdebatten tar for mye plass. Video: Vegard Krüger / Reporter: Kjetil Kjær Andersland Vis mer
Publisert

ARENDAL (Dagbladet): - Jeg kjenner veldig mange fra næringslivet som vegrer seg veldig for å gå inn i denne diskusjonen. Du risikerer å bli hengt ut på torget. Men en massiv del av det norske næringslivet står bak dette ønsket.

Slik falt ordene fra skipsreder og president i Rederiforbundet Paul-Christian Rieber da han stilte til debatt i Arendalsuka tirsdag. Den tidligere NHO-presidenten fulgte opp:

- Hvorfor er det slik at de som har skoene på, til dels blir skandalisert og hengt ut som banditter?

Diskusjonen dreier seg altså om formuesskatt. Selv satt han i 2020 på en formue på drøyt 950 millioner kroner, ifølge Kapitals beregninger av Norges 400 rikeste.

- Så jævla lite!

Debatten om formuesskatten har tatt fyr denne sommeren. Milliardær etter milliardær har båret ved til bålet, før venstresiden har funnet fram bensinen. «Usmakelig og trist», kalte Aps Cecilie Myrseth det da laksemilliardær Gustav Witzøe tok et oppgjør med skatten.

- Jeg synes det er vondt å høre på. Fordi det vi egentlig snakker om er jo arbeidsplassene våre, og det er den verdiskapningen som vi alle er avhengige av for å ha den velferden som vi har vendt oss til, og som vi håper vi skal beholde videre. Og så blir det en avsporing, sier Paul-Christian Rieber til Dagbladet.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

I den hete formuesskattdebatten har også milliardær stått imot milliardær. I den samme debatten som Rieber, deltok hotellkongen Petter Stordalen.

- Når vi tar beslutninger, tenker vi lite på skatt og mye på hva vi skal skape.

- Det utgjør så jævla lite!, smalt det fra Stordalen i Arendal.

- Orker ikke

Under statsminister Erna Solbergs regjeringstid har hun kuttet formuesskatten med i underkant av 10 milliarder kroner. Solberg vil ha formuesskatten enda lavere for såkalt arbeidende kapital. Det er for eksempel maskiner eller eiendom som bidrar til verdiskapning.

Solberg sier til Dagbladet at tross de svært synlige rikfolkene, er det mange andre som ikke vil å fortelle om problemene de opplever med formuesskatten i media.

SKATTEPOLITIKK: Finansmann og hotelleier Petter Stordalen langet ut mot politikerne under en debatt i forbindelse med Arendalsuka. Video: Norges Rederiforbund/Oslo Business Memo. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Mange av bedriftene som snakker til oss om hvor vanskelig formuesskatten er, orker ikke å stå i den debatten i offentligheten, sier Solberg.

Redertoppen deler denne beskrivelsen. Han kaller debatten som raser om formuesskatten «trist og uheldig». Han peker på felles utfordringer som nedbygging av oljenæringen og det grønne skiftet.

UTHENGT: Rike avstår fra debatt om formuesskatt av frykt for å bli hengt ut på torget som banditter, mener redertopp Paul-Christian Rieber. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
UTHENGT: Rike avstår fra debatt om formuesskatt av frykt for å bli hengt ut på torget som banditter, mener redertopp Paul-Christian Rieber. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Det er uheldig for landet vårt fordi vi sitter i samme båt alle sammen. Vi er avhengige av hver eneste bedrift og hver eneste eier. I stedet for å slå hverandre i hodet med alle mulige statistikker og alle mulige karakteristikker så burde vi heie på hverandre. Vi står sammen i dette, sier Paul-Christian Rieber.

Brukket rygg

Han forteller at han ikke selv har noen problemer med formuesskatten, men forklarer at mange av hans medlemmer har slitt siden oljekrisen i 2014, og fortsatt ikke er friskmeldt.

- For meg personlig er ikke dette noe problem. Men dette er en utgift for bedriften som gjør at du reduserer vekstmuligheten, investeringskapasiteten, og robustheten - særlig i den veldig krevende tiden vi har hatt i 2014.

- Det ligger jo bedrifter langs kysten med brukket rygg fortsatt. De betaler kostnaden formuesskatten er årlig, sier Rieber.

- Det er ingen som klager på skatten. Det vi konstruktivt foreslår er en bedre innretning som kan gi næringslivet likere rammevilkår, utdyper Rieber.

Blåser av kritikken

Stortingspolitiker fra Arbeiderpartiet, Cecilie Myrseth, forstår lite av kritikken. Hun mener partiets skattepolitikk bør være godt kjent for alle.

- At vi vil ha høyere skatt for dem med største formuer i landet er vel ingen hemmelighet.

- Vi har ikke hengt ut noen, så disse påstandene tar jeg sterk avstand fra. Vi vil alltid svare på påstander og angrep som kommer på vår politikk. Å trusler om utflagging for en mer rettferdig skattepolitikk det aksepterer jeg ikke, da sier vi også kraftig ifra, sier Myrseth.


Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer