Innbyggerne ut mot prosecco:

- Hensynsløst

Et par uker etter at åsene rundt landsbyen, Miane, ble en del av UNESCOs verdensarvliste, ble store skogsområder kuttet ned. Det reagerer innbyggerne på.

VERDENSARV: Valdobbiadene i Veneto, Italia er en del av Unescos veredensarvsliste. Området kalles Prosecco Hills. Foto: Stevan ZZ / Shutterstock / NTB
VERDENSARV: Valdobbiadene i Veneto, Italia er en del av Unescos veredensarvsliste. Området kalles Prosecco Hills. Foto: Stevan ZZ / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prosecco-demonstranter reiser seg mot det de mener er en «hensynsløs utvidelse» av italienske vinprodusenter. Det skriver The Guardian.

I Italias prosecco-produserende Treviso-provins har flere tiår gamle trær blitt revet i løpet av et par uker for å gi plass til produksjon av mer prosecco, som er den mest solgte italienske vinen i verden.

Flere protester har blitt holdt i landsbyen Miane, som ligger i Treviso-provins, som huser omtrent 3000 innbyggere.

- Uten advarsel

Fabio Magro, som har vokst opp i landsbyen, ble vekket av den fryktelige lyden av motorsager tidlig en morgen i slutten av juli 2019, og da han så ut av soveromsvinduet, skjedde det utenkelige.

- Bare 10 meter fra hjemmet vårt ble skogen jevnet med bakken, uten advarsel til meg eller noen av mine naboer, sier Magro.

Det var bare et par uker etter at åsene rundt landsbyen hans, Miane, ble erklært som et av stedene på UNESCOs verdensarvliste.

- Dyrking av prosecco øker mer og mer. For bare 15 dager siden ga regionen godkjenning til ytterligere 6000 ekstra hektar for prosecco, sier regionens rådmann, Andrea Zanoni.

Zanoni sier at mange skoger har blitt ødelagt, sypresser har gått tapt og at elver forurenses.

Produksjonen har blomstret

Ledere i Veneto-regionen nekter for at utvidelsen har vært ukontrollert, og sier at vinen bare produseres på allerede eksisterende vingårder.

250 hektar til vinprodusentene var et midlertidig tiltak for å motvirke ugunstige værforhold og høy etterspørsel i markedet, ifølge Federico Caner, Venetos jordbruks-rådmann.

Interessen for Treviso-provinsen vokste etter 2009, da vinene ble gitt den overlegne DOCG, som er en status for at det er kontrollert og ekte.

Prosecco-produksjon har også blomstret i andre provinser i Italias nordøstlige Veneto-region.

I løpet av de ti åra fram til 2020 bevilget myndighetene i Veneto, som ledes av det høyreekstreme ligapartiet, et tilskudd på 480 millioner euro til vinsektoren, hvor hoveddelen av pengene går til prosecco.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer