Her avsløres flyttebaronen

Hjemløse arbeidere ble plukket opp på gata og fikk ned i 80 kroner i timen. Selv satt flyttebaronen igjen med millioner etter omfattende hvitvasking og korrupsjon.

DØMT: Mannen i 30-åra fikk årlig oppdrag for flere millioner fra et av Oslos største flyttebyrå. Så slo politiet til. Foto: Politiet
DØMT: Mannen i 30-åra fikk årlig oppdrag for flere millioner fra et av Oslos største flyttebyrå. Så slo politiet til. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

9. februar i 2017: En mann ikledd en mørk parkas går inn på Tveita Senter i Oslo. Med raske skritt finner han veien til nærmeste minibank. Hetta med pelskant er trukket over hodet i det han setter kortet med en annen manns navn inn i automaten.

Den firesifrede koden tastes. Sekunder etter kommer sedlene ut.

Pengene puttes raskt i lomma. Så forsvinner han igjen ut i vinterkulden.

Juni 2020: Tre og et halvt år seinere inntar samme mann tiltalebenken i Borgarting lagmannsrett.

Ikledd merkeklær og vannkjemmet hår forteller 39-åringen sin historie om hvordan livsverket hans ble til. Historien om hvordan han selv satt igjen som millionær - helt til politiet slo til mot ham.

En arbeiders liv

Han var i starten av 20-åra da livet hans i Norge startet. Etter å tidlig på 2000-tallet ha kommet til landet, startet mannen fra Kosovo et selskap innen byggebransjen. Noen år seinere endret han retning. Transport skulle i stedet gi inntekter og mat på bordet.

- Hele livet mitt har bestått av arbeid. 15 timer hver dag, forklarte mannen fra tiltalebenken i sommer, mens han greide ut om hvordan hardt og dedikert arbeid hadde gitt millionutbytte over flere år.

«Flytting av møbler. Montasje av kontormøbler og annen innredning, og annen virksomhet som kommer inn under dette», var den oppsummerende beskrivelsen da selskapet ble registrert sommeren 2009.

En beskrivelse som den gang verken vakte oppsikt eller tegnet et bilde av det som var i ferd med å skje.

Spindelvevet blir til

Tre års etterforskning, ledet av Oslo-politiet og Skatteetaten, var det som skulle til for å avdekke mannens mangeårige spindelvev av stråselskaper og ulovlige arbeidere uten oppholds- og arbeidstillatelse. Noen av selskapene var eid av medhjelpere, andre av personer som hadde lånt ut ID-en sin eller fått denne misbrukt.

Totalt elleve stråselskaper ble registrert og framstilt som flyttebaronens underleverandører. Ifølge dommen var formålet med selskapene aldri til å misforstå: å kamuflere svart og til dels ulovlig arbeid, få fradrag for merverdiavgift og å kunne sitte igjen med et betydelig overskudd som er unndratt fra beskatning.

Store deler av oppdragene fikk 39-åringen ifølge dommen ved hjelp av og korrupsjon ved at han betalte både verkstedregninger og en PC for prosjektlederen i et av Oslos største transportbyrå. Det ble også operert med kunstig lave priser for arbeidet.

På den måten sikret mannen, som av vitner er beskrevet som «den store sjefen,» en jevn strøm av jobber til sitt eget selskap. Oppdrag som rumenske arbeidere har forklart at de fikk ned i 80 kroner i timen for å utføre. Andre har fortalt at arbeiderne var hjemløse som sov på gata eller i kirka på Majorstua.

- De ble hentet, brukt til noen timers jobb, for så å bli kjørt tilbake og sluppet av igjen, sa politiadvokat Kristine Olsen under rettssaken i sommer.

Et navn på papiret

Mens sommerheten og sola steikte i Oslogryta, ble Olsens beskrivelse av tiltaltes lyssky aktivitet lagt fram. Bildet politiadvokaten tegnet av transportselskapet var tydelig: underbetaling og muligheten til å stikke pengene rett i lomma, var ifølge Olsen hovedmotivasjonen for det som beskrives som et velsmurt system med ulovlig arbeid i flere år.

- Profesjonaliteten har gjort organiseringen vanskelig å avdekke. Flere personer har vært direkte involvert, mens andre bare har vært navn på papiret, og blitt registrert med flere bankkontoer og -kort for å få ut kontanter, sa politiadvokaten i retten.

BESLAG: Politiet fant blant annet åtte bankkort i en annen persons navn da de ransaket flyttebaronens bolig. Store uttak var utført fra kortene. Foto: Politiet
BESLAG: Politiet fant blant annet åtte bankkort i en annen persons navn da de ransaket flyttebaronens bolig. Store uttak var utført fra kortene. Foto: Politiet Vis mer

Hundrevis av SMS-er ble lagt fram og lest opp i lagmannsretten. Alt ifra bestilling av arbeidere til spørsmål om når det kommer betaling ble dokumentert.

Det samme ble meldinger som tegner et bilde av hvordan arbeiderne ble sett på og behandlet:

«De gutta som jobbet med NN den 10.06 luktet så vondt at kunden dro hjem. »

«Har du 1 mann til som ikke lukter og ikke stjeler?»

«Hvor mange har du som ikke lukter vondt og ikke sover på gata? Må ha folk som har dusjet seg?»

SMS: Meldingene politiet beslagla fra 39-åringens telefon viser hvordan arbeiderne blir omtalt som både skitne og illeluktende. Foto: Politiet / Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
SMS: Meldingene politiet beslagla fra 39-åringens telefon viser hvordan arbeiderne blir omtalt som både skitne og illeluktende. Foto: Politiet / Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer

Fikk betalt etter renslighet

I dommen beskrives ytterligere hvordan arbeiderne som ble brukt ulovlig også ble behandlet forskjellig ut ifra blant annet personlig hygiene.

- De som var «penest kledd» og «kunne jobben» fikk 100 kroner. De som ikke «badet så ofte», fikk 80 kroner, heter det i dommen fra lagmannsretten.

Totalt ble det utført oppdrag for nesten 60 millioner kroner fra 2014 til 2018. Samtidig ble det årlig overførte millionsummer til stråselskapene. Til tross for at ingen av dem hadde biler eller utstyr, kom oppdrag og inntekter nesten umiddelbart etter etablering - ifølge lagmannsretten nok et bevis på at de bare fungerte som ledd i hvitvaskingen.

Tilnærmet alt av pengeoverføringer forsvant ut av stråselskapene, ofte i form av kontantuttak, for så å bli splittet opp.

BESLAG: Hjemme hos 39-åringen fant politiet 36.000 kroner i kontanter sammen med en rekke bankkort. Foto: Politiet
BESLAG: Hjemme hos 39-åringen fant politiet 36.000 kroner i kontanter sammen med en rekke bankkort. Foto: Politiet Vis mer

En liten del gikk til lønn til de ulovlige arbeiderne. Resten gikk tilbake til den nå dømte mannen.

Den ferske dommen fra lagmannsretten ble til slutt knusende for 39-åringen fra Kosovo. Nå venter fem og et halvt års fengsel og inndraging av ni millioner kroner. Han mister også retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet for alltid.

Mannens forsvarer, advokat Bernt Heiberg hos advokatfirmaet Elden, sier til Dagbladet at han har orientert sin klient om dommen. 39-åringen er ifølge sin advokat fornøyd med å ha fått redusert straffen sammenliknet med tingrettens dom. De vil likevel ta en grundig gjennomgang av den 51 sider lange dommen fra lagmannsretten.

- Min klient er frifunnet for deler av tiltalen, og har på bakgrunn av det fått redusert straffen fra tingretten med ett års fengsel samt at inndragningen redusert med tre millioner kroner. Vi er ikke uten videre enig i rettens forståelse av hvitvaskingsbestemmelsen, så det kan bli aktuelt å anke deler av dommen til Høyesterett. Tiltalen reiser rettslige problemstillinger som er lite behandlet i rettssystemet tidligere, sier Heiberg.

- Still høyere krav

Leder for felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, sier til Dagbladet at flyttebaronens sak viser at arbeidslivskriminalitet er svært ressurskrevende både å etterforske og iretteføre.

I flere år jobbet både politiet og Skatteetaten med å avsløre den nå 39 år gamle mannen. Nå etterlyser hun en mer kritisk bransje, både innen transport og andre områder.

- Først og fremst blant dem som benytter underleverandører. Der må det stilles høyere krav til kontroll av dem som leies inn for å utføre oppdragene, sier Metlid og utdyper:

- Det er viktig å se at arbeidslivskriminalitet er et samfunnsproblem vi ikke bare kan etterforske oss bort fra etter at lovbrudd har skjedd – vi må bli enda bedre til å forebygge. Her spiller næringer, leverandører og oppdragsgivere en nøkkelrolle. Hvis et tilbud eller en tjeneste er lavt priset, må det ringe noen klokker. Samfunnsansvaret må gå foran profitt.

Prioriteres høyt

Politilederen mener det ikke utelukkende skal være myndighetenes oppgave å passe på at utfordringene knyttet til ulovlig arbeid blir unngått. Næringene må selv bidra til å løse problemene i egen bransje - ikke bare innen transport.

- De som benytter underleverandører, må bruke ressurser på å kontrollere disse. Enkelte aktører er svært gode på dette i dag. Andre virker tilsynelatende å ta litt for lett på dette. Det ser politiet svært alvorlig på, understreker Metlid.

Etter å ha lagt bak seg en flere år lang etterforskning for å kunne straffeforfølge en av bakmennene i Oslos flyttebransje, er hun også klar på at det må andre tiltak til for å bekjempe ulovlig arbeid som samfunnsproblem. Selv om arbeidslivskriminalitet prioriteres høyt hos politiet, holder hun fast på at også de må kunne forvente at det tas ansvar hos næringen og oppdragsgivere.

- Vi må se på hvordan man med forebygging og tiltak gjennom andre aktører kan få en god effekt. Så omfattende saker som dette, hvor man går etter bakmenn, er veldig ressurskrevende. Det betyr ikke at vi skal slutte å gå etter dem, men det er begrenset hvor mange vi klarer å ta, sier Metlid.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer