- Her blir det tomt i vinter

- Aldri vært så mange som vil spare strøm til vinterhytta, sier lederen i Norges Hytteforbund.

PÅSKE 2021: Leder i Norges Hytteforbund spår at det blir langt færre folk i hyttene i Kvitfjell denne strømprisvinteren. Foto: Terje Pedersen / NTB.
PÅSKE 2021: Leder i Norges Hytteforbund spår at det blir langt færre folk i hyttene i Kvitfjell denne strømprisvinteren. Foto: Terje Pedersen / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Aldri har vi fått så mange spørsmål om hyttestrøm eller hørt om så mange hyttefolk som er i gang med praktiske tiltak for å stenge ned hytta for vinteren.

Denne situasjonsbeskrivelsen fikk Stortingets energi- og miljøkomite torsdag i en høring om regjeringens opplegg til statsbudsjett.

Strømstøtte og energipriser gikk som en rød, blinkende tråd gjennom høringen om konsekvenser for et stort antall medlemmer i organisasjoner for boliger, hytter, friluftsliv, byggevirksomhet og næringsliv forøvrig.

Det var leder i Norges Hytteforbund, Trond Hagen, som ga stortingskomiteen denne situasjonsrapporten med vinteren rett rundt hjørnet.

Hagen, som bor på Romerike og har hytte i OL-fjellet Kvitfjell nord for Lillehammer, ga de folkevalgte mørke og rasktvirkende konsekvenser av hyttefolkets skepsis og kamp mot strømregningene.

- Dramatiske konsekvenser

- Det tegner seg allerede dramatiske konsekvenser for lokalt næringsliv med milliardtap og arbeidsplasser som forsvinner.

- 130 norske kommuner har over 1000 hytter eller flere. I Valdres, for eksempel, kommer 40 prosent av handelens og næringslivets omsetning forøvrig fra hyttegjester, var budskapet fra hyttelederen.

Da Dagbladet tidligere i uka pratet med Hagen og spurte om stemningen blant hyttefolk i hans eget fritidsområde Kvitfjell, kom svaret raskt og kort:

- Der blir det tomt i vinter.

World Cup

Det blir det etter planen ikke hele vinteren. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har lagt verdenscup i alpint for kvinner hit 1. - 5. mars, i samme lange og stupbratte bakker som OL i utfor og super-G ble kjørt i 1994 og mange World Cup-renn etter det.

Alle organisasjonene i torsdagens komitehøring fikk tre minutter hver til å legge fram sine synspunkter, antatte konsekvenser og nye punkter om forslaget til statsbudsjett.

Dele mellom hus og hytte

Hagen krever ikke mer støtte til hytteeierne totalt sett.

- Men vi legger inn et tydelig ønske om at hytteeiere kan fordele støtten mellom hjemmet og hytta, når de faktisk er der. Vi har undersøkt med strømselskapene, og det skal ikke være noe praktisk problem for dem å holde oversikten. Og det vil ikke koste noe mer for staten. sa Hagen.

Akkurat regnestykket om nullkost for en strømstøttebolig ekstra, ba stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) om en mer detaljert redegjørelse for.

- Alle sier at de vil spare strøm både hjemme og på hytta. De fleste sier at de ikke trenger å dusje etter en skitur. Og så er gjennomsnittshytta 30 kvadratmeter mindre enn eierens gjennomsnittlige bolig, var analysen fra lederen i Norges Hytteforbund.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

- Ikke dyrere

Teknisk sjef Trine Dyrstad Pettersen i NHO-organisasjonen Byggevareindustriens la fram nærstående konsekvenser for sine medlemsbedrifter. Og et forslag.

Hun innledet med et spørsmål hun regnet med ville komme likevel:

- Blir det dyrere å bygge nå?

Og svarte på direkten, delvis henvendt til sine egne:

- Nei, jeg må si dessverre, det blir ikke høyere priser. Vi er på vei inn i en nedkonjunktur med stor ledig kapasitet. Den situasjonen bør brukes til å bygge energiøkonomiserende tiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer