Lei stengt grense

Her bryter de seg inn i Sverige

De fysiske sperringene på grensa mellom Norge og Sverige er flere ganger blitt flyttet på den siste tida.

STENGT: Siden januar har fylkesveiene som krysser svenskegrensa vært fysisk stengt. Nå er noen veldig, veldig lei. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STENGT: Siden januar har fylkesveiene som krysser svenskegrensa vært fysisk stengt. Nå er noen veldig, veldig lei. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Det er klin umulig å flytte på disse med håndmakt. Du må bruke motorkraft, sier Arne Bjørklund, driftsleder i Viken fylkeskommune.

Han har et problem som i økende omfang stjeler både tid, ressurser og oppmerksomhet.

Helt siden slutten av januar i år har det bare vært tillatt å krysse grensa mellom Norge og Sverige ved bemannede grenseoverganger med teststasjon.

Nå kan det imidlertid se ut til at coronatrettheten får enkelte til å ta loven i egne hender.

- Fylkesveiene inn mot Sverige er stengt av en grunn, nemlig fordi det ikke er lov å krysse grensa. Men de siste dagene har vi opplevd flere tilfeller der sperringene er blitt flyttet på slik at det er mulig å kjøre gjennom, sier Bjørklund til Børsen.

- Trælete

Grensesperringene består av store bildekk som er tjoret sammen med kjetting. Tunge nok til at det ikke bare er å lempe sperringene unna med håndmakt, men samtidig mer trafikksikre enn betongblokker fordi dekkstablene skal gi etter ved en eventuell påkjørsel, forklarer driftslederen.

For Viken fylkeskommune har problemet blitt så stort at det nå er slutt på tålmodigheten.

- Når sperringene flyttes på, må driftsentreprenørene våre rykke ut for å sette alt på plass igjen. Det er litt frustrerende og skikkelig trælete. De har masse annet de heller skulle brukt tida på. Kort sagt er det veldig unødvendig bruk av tid og penger. Vi kommer derfor til å anmelde alle slike hendelser framover, sier Bjørklund.

Flere henvendelser

Han antar at nylige endrede regler for innreise til Sverige kan være en medvirkende årsak til at sperringene blir fysisk utfordret.

CORONASERTIFIKAT: Helseminister Bent Høie sier at en midlertidig løsning for coronasertifikat er på plass innen 11. juni. Vis mer

For innreise til Norge gjelder i hovedsak de samme strenge reglene som ble innført i januar. I utgangspunktet er det testing og karantene ved innreise, med noen avgrensede unntak. Fra 3. juni slipper vaksinerte og beskyttede å tilbringe tid på karantenehotell, for eksempel.

For innreise til Sverige ble derimot alle restriksjoner ved innreise fra Norge opphevet fra 31. mai.

- Så de siste dagene har vi mottatt en rekke henvendelser fra publikum med spørsmål om disse fysisk stengte grenseovergangene kan benyttes igjen. Og det kan man altså ikke, sier Bjørklund.

Samtlige sju grenseoverganger på fylkesveier som Viken fylkeskommune har ansvar for, er dermed like stengt for fysisk ferdsel som de har vært siden januar.

Unntaket er fylkesvei 106 ved Bjørbekk, som kan benyttes mellom 8 og 15.30. Ellers må grensepasseringer (inn til Viken) skje på E18 ved Ørje eller E6 ved Svinesund.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer