Her er barnehage-Norges australske onkel

Nå avslører Graham Matthews hvorfor australske Whitehelm har kjøpt over hundre barnehagebygg på den andre siden av jorda.

SER LIKHETER: - Det er rart, men jeg er fra Australia, fra den andre siden av verden. Det er interessant hvor sterke likheter det er mellom Australia og Norge, sier administrerende direktør Graham Matthews i australske Whitehelm Capital - Norges nye barnehageonkel.
SER LIKHETER: - Det er rart, men jeg er fra Australia, fra den andre siden av verden. Det er interessant hvor sterke likheter det er mellom Australia og Norge, sier administrerende direktør Graham Matthews i australske Whitehelm Capital - Norges nye barnehageonkel. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke nytt at store barnehage-aktører skiller ut eiendommer i egne selskaper som barnehagene så leier av.

Nå økes avstanden ytterligere.

De australske fondene som har rykket inn i det norske selskapet Pioneer Public Properties er investorer uten forbindelser til selve barnehagedriften.

- Først og fremst er det bare eiendommer. Vi investerer ikke i operatørene, sier administrerende direktør Graham Matthews i australske Whitehelm Capital til Dagbladet.

- Kan bli beroliget

I fjor høst kjøpte pensjonsfond i Australia, med Whitehelm i spissen, 90 prosent av norske Pioneer Public Properties for 2,7 milliarder kroner. Selger var et selskap dominert av Roger og Kristian Adolfsen, to styrtrike brødre fra Andøya i Vesterålen som også driver en mengde barnehager.

Pioneer eide da over 170 eiendommer, hvorav 117 barnehagebygg i Norge.

Denne uka kunne Dagbladet fortelle at Pioneer har kjøpt ytterligere 11 eiendommer - for en hemmelig sum. Selgeren er kjeden Gnist Barnehager, som skal leie dem tilbake.

Ifølge Graham Matthews har ikke foreldrene grunn til bekymring.

- Jeg tror at alle kan bli beroliget fra det faktum at investorene vi arbeider med er veldig konservative og langsiktige, sier han.

Investorene han sikter til, er tre enorme australske pensjonsfond (se grafikk), med mangfoldige milliarder kroner til forvaltning.

NYE EIERE: Etter at Pioneer Property Group ASA i fjor høst solgte 90 prosent av Pioneer Public Properties AS til australske pensjonsfond, ser eierstrukturen slik ut.       Grafikk: Halldor Hustadnes
NYE EIERE: Etter at Pioneer Property Group ASA i fjor høst solgte 90 prosent av Pioneer Public Properties AS til australske pensjonsfond, ser eierstrukturen slik ut. Grafikk: Halldor Hustadnes Vis mer

- Likheter til Australia

Whitehelm alene forvalter 4,9 milliarder australske dollar, drøyt 30 milliarder kroner. Whitehelms andel av Pioneer Public Properties er eid via et fond i Luxemburg.

- Men investorene som investerer i det fondet er også pensjonsfond, forklarer Matthews.

Han nevner flere grunner til at det passer som hånd i hanske for Whitehelm og australske pensjonsfond å investere tungt i norske barnehager, og betoner særlig at disse fondene er svært langsiktige.

MILLIARDÆRBRØDRE: Ifølge Roger Adolfsen (t.h.) fikk han og broren Kristian (t.v.) kontakt med Whitehelm Capital via det norske meglerhuset Pareto. Foto: Kristin Svorte
MILLIARDÆRBRØDRE: Ifølge Roger Adolfsen (t.h.) fikk han og broren Kristian (t.v.) kontakt med Whitehelm Capital via det norske meglerhuset Pareto. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Det er ikke den eneste grunnen til at Whitehelm liker Norge.

- Det er rart, men jeg er fra Australia, fra den andre siden av verden. Det er interessant hvor sterke likheter det er mellom Australia og Norge, sier han.

- Bare en eiendomstransaksjon

Blant disse likhetene nevner han at begge land har en spredt befolkning, og er avanserte og rike på naturressurser.

- Vi ser styrken og et veldig stabilt politisk og økonomisk system i Norge, slik det er i Australia, og det er en av grunnene til at vi investerer i Norge, sier Matthews.

Han er kjent med den politiske diskusjonen om blant annet eierskap i norske barnehager:

- Det er mer for dem som driver barnehagene, hvordan kravene er og hva regjeringen krever av dem. For oss er det bare en eiendomstransaksjon, sier han til Dagbladet.

Adolfsen-brødrene

Før Whitehelm og de australske pensjonsfondene kjøpte seg inn, var Pioneer Public Properties heleid av børsnoterte Pioner Property Group. Der er milliardærbrødrene Roger og Kristian Adolfsen dominerende eiere.

Matthews sier dette om hvordan han kom i kontakt med Adolfsen-brødrene:

- Det var gjennom en av rådgiverne deres i Norge. Det var den første introduksjonen, og deretter etablerte vi et forhold til Adolfsen-brødrene, sier Graham Matthews.

Ifølge Roger Adolfsen var denne rådgiveren det norske meglerhuset Pareto. Kristian Adolfsen husker dette om den første kontakten:

«Vi kom første gang i kontakt med en underordnet av Graham på verdens største infrastrukturmesse i Berlin i mars 2019», skriver han i en tekstmelding.

- Veldig langsiktig

Ifølge Matthews blir ikke eierskapet i Pioneer Public Properties noen kortvarig affære.

- Vi prøver å etablere langsiktige partnerskap, sier han og forteller at Whitehelms første investor, et pensjonsfond, begynte å investere hos dem for 22 år siden og fortsatt gjør det.

- Veldig langsiktig, sier han om investeringen i norske barnehagelokaler.

Det er ikke første gang Whitehelm investerer i Norge. Selskapet har også investert i et fjernvarme-selskap i Tromsø og avfallsenergiselskapet SAE i Sarpsborg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer