Etter storbrannen:

Her er Dæhlies nye luksushytte

Skikongen har nylig bosatt seg i Sveits. Nå skal nok et flyttelass organiseres.

TOK ÅTTE ÅR: Bjørn Dæhlies opprinnelige hytte på denne eiendommen brant fullstendig ned i 2014. Nå har han bygget en ny fritidsperle på samme sted. Foto: Asmund Hanslien / Gudbrandsdølen Dagningen
TOK ÅTTE ÅR: Bjørn Dæhlies opprinnelige hytte på denne eiendommen brant fullstendig ned i 2014. Nå har han bygget en ny fritidsperle på samme sted. Foto: Asmund Hanslien / Gudbrandsdølen Dagningen Vis mer
Publisert

Til tross for et brått brudd med moderlandet, har skikongen Bjørn Dæhlie ingen intensjoner om å avslutte flørten med Norge. Om kort tid kan han nemlig sette nøkkelen i døra til en splitter ny luksushytte i skiparadiset Hafjell.

For skulle Dæhlie trenge en avbrekk fra sitt nye bosted Sveits, vil fritidsboligen - som ifølge Gudbrandsdølen Dagningen koster «et tosifret millionbeløp» - være et naturlig rekreasjonssted.

Etter bildene å dømme byr prakthytta på rikelig med boltreplass for familien. Hvor mye tid skikongen planlegger å bruke på Hafjell framover, er mer uklart.

Siden investoren varslet sin omstridte adresseendring til Zug i Sveits, har han vært fullstendig taus.

Ordknapp Dæhlie

Når Børsen får kontakt med Dæhlie på telefon tirsdag, og spør hvordan det står til i lys av siste ukers medieoppslag, og om eventuelle oppholdsplaner i Norge framover, er han - ikke uventet - ordknapp.

- Det går fint med meg, men jeg har ikke så lyst å kommentere dette, sier Dæhlie, som for ordens skyld ventet telefon fra noen helt andre enn norsk presse.

Opprinnelig bygget den tidligere langrennsløperen ei hytte til over 20 millioner kroner, over 600 kvadratmeter, på samme eiendom i 2011. Bare tre år seinere , i oktober 2014, ble den totalskadd i en voldsom brann.

- Forferdelig

Både Dæhlie, kona og deres hunder befant seg i hytta da flammene oppsto, men kom seg uskadd fra branndramaet.

- Det var en forferdelig opplevelse. Jeg er veldig glad for at ingen ble skadd, sa Bjørn Dæhlie til NTB den gang.

TOTALSKADD: Morgen etter brannen på hytta til Bjørn Dæhlie i Hafjell var det kun ruiner igjen. Foto: Terje Kristiansen / NTB
TOTALSKADD: Morgen etter brannen på hytta til Bjørn Dæhlie i Hafjell var det kun ruiner igjen. Foto: Terje Kristiansen / NTB Vis mer
2014: Det er snart åtte år siden hytta til Dæhlie brant ned. Avbildet er brannvesenet som jobber med å slukke brannen. Foto: Geir Olsen / NTB
2014: Det er snart åtte år siden hytta til Dæhlie brant ned. Avbildet er brannvesenet som jobber med å slukke brannen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Kort tid etter hendelsen innledet politiet etterforskning for å avklare brannårsaken. Som Dagbladet tidligere har omtalt ble det konstatert to mulige brannårsaker.

I 2016 skrev NRK at Øyer kommune mente det var begått grove tekniske feil på hytta av dem som var ansvarlig for pipekonstruksjonen. To år seinere henla imidlertid politiet etterforskningen på bevisets stilling.

Omstridt flytting

Det var 16. desember i fjor at Dæhlie ble registrert som utvandret fra Norge. Overfor Nettavisen forklarte han at flyttinga til skattegunstige Sveits var motivert av «gode rammebetingelser» og «spennende» muligheter.

Nyheten utløste et skred av sterke reaksjoner i norsk offentlighet - kritikk som Dæhlie har valgt å ikke kommentere. Børsen har imidlertid fått et godt bilde av hvordan tilværelsen blir for investoren framover, da vi nylig fant skikongens nye bolig i Sveits.

LUKSUSLEILIGHET: Dagbladet fant Bjørn Dæhlies nye hjem i det idylliske skatteparadiset Zug i Sveits. Video: Matias Ytterstad. Reporter: Trym Mogen. Vis mer

Toppetasjen han og kona nå har flyttet til hadde en prisantydning på 1,6 millioner sveitsiske franc, drøye 15 millioner norske kroner. Ifølge salgsannonsen kan leiligheten by på «absolutt privatliv», «vakker sjøutsikt» og fire og et halvt rom over 120 kvadratmeter.

Videre «goder» er et absolutt tak på inntektsskatt på 22 prosent, mens skatt på utbytte og gevinst er ikke-eksisterende, samt at formuesskatten strekker seg til maks 0,3 prosent.

Bjørn Dæhlie hadde ifølge likningstallene for 2020 en skattbar formue på 418,5 millioner kroner. 54-åringen står samme år oppført med 9,6 millioner kroner i inntekt og innbetalt skatt på 6,5 millioner kroner, ifølge skatteetatens lister.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer