Påskeferien:

Her er du ikke velkommen

En rekke kommuner ber nå nordmenn som bor på steder med høy smitte om å holde seg hjemme i påskeferien.

PÅSKEKAOS: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvilke råd som gjelder i påska. Foto: Vidar Ruud / NTB. Video: Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det gikk relativt fint i jula, men etter vinterferien fikk vi et nytt smitteutbrudd. Det var i slutten av februar. Da måtte vi måtte sette over 100 personer i karantene, mens rundt 14 000 personer måtte teste seg. Det kan vi ikke risikere nå som vi er på oppløpssiden av pandemien.

Det sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) til Dagbladet.

På samme måte som flere andre kommuner, ber han nå alle nordmenn som er bosatt i områder med høy smitte om å holde seg unna Nordens Paris gjennom påskeferien.

- Høyst nødvendige reiser skal det selvfølgelig være mulig å gjennomføre, men utover det ber jeg innstendig om at man holder seg unna. Vi kan ikke risikere å få et nytt utbrudd nå, fortsetter ordføreren.

ØNSKER IKKE BESØK: Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) ber turister og andre nordmenn holde seg unna Tromsø i påsken.
ØNSKER IKKE BESØK: Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) ber turister og andre nordmenn holde seg unna Tromsø i påsken. Vis mer

Hardt rammet

Wilhelmsen forteller om hvordan Tromsø gjennom ett år har kjempet en intens kamp mot coronaviruset nesten daglig.

- Hele kommunen har kjempet en intens kamp hele veien. Tromsø var det første stedet i landet hvor vi så et skikkelig stort utbrudd og nå har vi nettopp har slått ned det siste smitteutbruddet i byen. Da må vi være samvittighetsfulle og unngå reising denne påsken, slik at vi kan få en god sommer. Vi får heller satse på at påskeferien neste år blir langt hyggeligere.

SVARER: Statsminister Erna Solberg får spørsmål om 60-årsfeiringen på Geilo. Vis mer

- Krevende

Tromsø-ordføreren får støtte fra partikollega og ordfører i Lofotens største kommune, Vestvågøy, Remi Solberg.

Heller ikke han ønsker besøk fra stedene med høy smitte den nærmeste tiden.

- De siste åra har vi sett en stadig økende trafikk til Lofoten. Vi er et sårbart samfunn og hvis smitten fraktes hit vil det bli krevende for helsevesenet.

Han forklarer at kommunene i Lofot-distriktet ikke har mulighet til å behandle en intensivpasient med covid-19-symptomer, om det skulle bli nødvendig.

- Blir noen alvorlig syke må vi sende dem til Bodø.

SÅRBARE: Ordfører i Vestvågøy kommune, Remi Solberg, forklarer at kommunen vil få problemer ved et eventuelt smitteutbrudd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SÅRBARE: Ordfører i Vestvågøy kommune, Remi Solberg, forklarer at kommunen vil få problemer ved et eventuelt smitteutbrudd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Egen definisjon

På samme måte som Wilhelmsen i Tromsø, vil han ikke stenge kommunen helt ned. Strengt nødvendige reiser åpnes det opp for.

- Hva som er en nødvendig reise må bli opp til hver enkelt. Jeg skal ikke definere hva det er.

- Når er alle og enhver velkommen igjen?

- Så snart som mulig, men først må smittesituasjonen endre seg.

Felles oppfordring

Det er ikke bare i Nord-Norge at ordførerne ber personer om å holde seg unna.

I en pressemelding som ble sendt ut fredag ettermiddag gikk ordførere i Trondheimsregionen samlet ut og ba om at man unngikk påskereiser til og fra områder med mye smitte.

Utspillet kommer etter faglige råd og anbefalinger fra kommuneoverlegene i våre kommuner, skriver ordførerne i pressemeldingen.

FORTÅR: Knut Aril Hareide skulle presentere Nasjonal transportplan, men fikk også spørsmål om etterforskningen av Erna Solbergs 60-årslag. Vis mer

- Vi har egentlig ikke lyst på så mye besøk fra Østlandet i det hele tatt nå. Er det likevel slik at man må reise, så ber jeg alle om å være ekstremt forsiktig. Vi ønsker også at våre egne innbyggere reiser minst mulig. Det bør også være en veldig lav terskel for å teste seg hvis man først skulle få symptomer, sa Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) til Dagbladet torsdag.

Trønderhovedstaden er en av få byer som den siste tida har unngått store smitteutbrudd.

De har også fått støtte fra helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), som tirsdag sa til Dagbladet at personer bosatt på steder med høy smitte ikke skulle reise og bo på hotell, eller bo hos andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer