Her er Putins ukjente leilighet

I en trang, men sentral gate i Tel Aviv ligger det en 1,5-romsleilighet som på papiret eies av Russlands president Vladimir Putin.

Pengene kom fra den styrtrike og kontroversielle russiske oligarken Roman Abramovitsj.

I 2020 kjøpte oligarken også Israels dyreste luksuseiendom til seg selv.

En tennisbane, et svømmebasseng og to luksusvillaer på til sammen 3000 kvadratmeter skjuler seg bak denne muren en halvtime nord for Tel Aviv.

Publisert
Sist oppdatert

TEL AVIV / ISRAEL (Dagbladet): Da Vladimir Putin var 15 år gammel, ble han så fascinert av spionromanen og filmen «Skjoldet og sverdet» at han banket på KGBs hovedkvarter i fødebyen Leningrad, nå St. Petersburg.

Putin lurte på hva som skulle til for å bli spion.

Han fikk svar: Et fremmedspråk og en universitetsutdannelse.

Like etter begynte Putin å studere tysk på skole Nr. 281, et gymnas, under læreren Mina Juditskaja-Berliner.

I april 2005 møttes de igjen i Tel Aviv.

FIKK LEILIGHET: Mina Juditskaja-Berliner fikk i 2005 penger fra Vladimir Putin til å kjøpe seg en leilighet i Tel Aviv. Foto: Privat
FIKK LEILIGHET: Mina Juditskaja-Berliner fikk i 2005 penger fra Vladimir Putin til å kjøpe seg en leilighet i Tel Aviv. Foto: Privat Vis mer

På 1970-tallet hadde Juditskaja-Berliner emigrert til Israel. I mellomtida hadde Putin blitt nettopp KGB-spion i Dresden i Øst-Tyskland, og etter Sovjetunionens fall, statsminister og president i Russland.

Putin kom ikke tomhendt til møtet med Juditskaja-Berliner:

Med egne penger kjøpte han seinere en leilighet med 1,5 rom i Pinsker gate 17, midt i Tel Aviv, verdt rundt 1,6 millioner norske kroner, til sin gamle tysklærer.

- Jeg ble så glad at jeg gråt, sa Juditskaja-Berliner til den israelske nettavisa Ynet i 2014.

SANKSJONER: Dagbladet tok en prat med grunnlegger av og direktør for Hermitage Capital Management, Bill Browder i London om hvordan han jobber med jakten på russiske oligarker. Video: Dagbladet TV / Nina Hansen Vis mer

Bløffen avslørt

Putins sjenerøse gave fikk verdensomspennende pressedekning, og ble aktivt brukt i Kremls heltehistorie om Putin.

Det hele viste seg å være en bløff.

I mars i år avslørte Washington Post at pengene til leiligheten ikke kom fra Putin, men fra den nå sanksjonerte russiske oligarken Roman Abramovitsj.

Pengene til leilighetskjøpet, i alt 245 000 dollar, skal ha blitt overført fra en bankkonto i skatteparadiset Kypros til Juditskaja-Berliner samme dag som hun kjøpte leiligheten, ifølge Washington Post.

Kontoen skal i all hemmelighet ha blitt kontrollert av Abramovitsj.

Helt siden oligarken tilegnet seg sin enorme formue på rundt 10 milliarder dollar, i det postsovjetiske kaoset som oppsto på 1990-tallet i Russland, har Abramovitsj saksøkt flere medier som har hevdet at oligarkens økonomiske bindinger til Kreml har gjort ham til Putins løpegutt.

En talsperson for Abramovitsj nektet i mars for at Putin hadde beordret oligarken til å betale for leiligheten. Talspersonen hevdet at Abramovitsj donerte pengene etter en forespørsel fra «det jødiske samfunnet».

Dagbladet er på plass I Tel Aviv i Israel. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Forsøkt leid ut

Da Juditskaja-Berliner døde i 2017, testamenterte hun leiligheten til Putin.

Leiligheten ligger i et svært populært område av Tel Aviv hvor det er flust av barer, kafeer og restauranter. Den er bare noen kvartaler unna Tel Avivs berømte strandlinje.

Selve bygget ser tilforlatelig vanlig ut, og da Dagbladet oppsøkte adressen, var det ingen spor av Vladimir Putins navn ved postkassene eller ringeklokka.

Det russiske utenriksdepartementet skal nå være i besittelse av leiligheten, etter det Dagbladet forstår.

Da leiligheten havnet Putin og Russland i hende, skal noen, formentlig noen fra russiske myndigheter, ha forsøkt å leie ut den aktuelle leiligheten, meldte Times of Israel i februar 2018.

Hvorvidt den faktisk ble leid ut, er uklart.

Enorm luksus

En halvtimes kjøretur nord for Putins leilighet i Tel Aviv, i det eksklusive boligstrøket Herzliya, ligger Israels dyreste bolig.

I 2020 ble den kjøpt av nettopp oligarken Roman Abramovitsj, som etter en tre dager lang søknadsprosess ble israelsk statsborger i 2018.

Prisen var på 65 millioner dollar, da rundt 520 millioner norske kroner, ifølge den israelske nettavisa Globes.

Eiendommen består i praksis av et halvt kvartal, og inne på eiendommen står det to boliger: Et hus på rundt 1000 kvadratmeter og et enda større hus på rundt 2000 kvadratmeter.

Det skal også være svømmebasseng og tennisbane på eiendommen.

Langs eiendommen går det en høy hvit mur, og på ulike steder langs muren, er det montert sikkerhetskameraer.

Da Dagbladet oppsøkte eiendommen var det flere personer som jobbet inne på og rundt eiendommen, men ingen skal ha vært hjemme.

Trygg oligark-havn

Abramovitsj er langt fra den eneste russiske oligarken med israelsk statsborgerskap.

I flere år har en rekke russiske oligarker sikret seg statsborgerskap i en rekke EU-land, deriblant Storbritannia og Kypros, hvor man kunne investere en viss sum og få utstedt et pass eller varig opphold.

Flere enn 40 prosent av Russlands 111 dollarmilliardærer hadde dobbelt statsborgerskap i 2022, ifølge Forbes.

Etter at Russland gikk til fullskala-invasjon av Ukraina i fjor, slo en rekke europeiske land ned på praksisen, og fratok oppholdstillatelsene og passene til en rekke oligarker.

For flere av oligarkene av jødisk herkomst, ble Israel en trygg havn. Israel har ikke innført sanksjoner mot verken Russland eller russiske statsborgere etter Vladimir Putins invasjon av Ukraina.

Minutter etter å ha spilt inn en reportasje i Sderot utenfor Gazastripen, blir Dagbladets reporter og fotograf bedt om å forlate området. Samtidig kunne de se en stor røyksky stige opp bak dem. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

- De er fra Moskva

Også andre velstående og rike russere søkte seg til Israel etter invasjonen av Ukraina.

Den israelske advokaten Eli Gervits, som spesialiserer seg på innvandring til Israel, fortalte Forbes i fjor våres at hans advokatfirma hadde behandlet 25 prosent flere saker enn tidligere.

- De er fra Moskva, sa Gervits til Forbes, og understreket med det at det var snakk om velstående forretningspersoner.

Også andre advokatfirmaer rapporterte økninger i antall saker.

- Er du jødisk vil du selvfølgelig ankomme Israel og havne i en enklere situasjon, sa advokaten David Engel til Forbes, og fortalte at hans advokatfirma hadde opplevd en 500 prosent økning i antall innvandringssøknader.

Én av oligarkene som søkte seg til Ukraina etter krigen, var Mikhail Prokhorov, som angivelig skal ha en formue på over 13 milliarder dollar. Han stilte til presidentvalg i 2012, og har forsøkt å ta avstand fra Putin.

Prokhorov skal fremdeles være, eller i det minste tilbringe mye tid, i Israel.

Det gjør ikke oligarken Mikhail Fridman, som eier den russiske banken Alfa. Han flyttet til Israel bare én uke før Hamas gikk til angrep mot Israel lørdag 7. oktober, men flyktet til Moskva bare noen dager seinere.