Her er regjeringens krisetiltak

Regjeringen foreslår tiltak på 16,3 milliarder kroner for å hjelpe næringslivet gjennom coronakrisen.

TILTAKSPAKKEN: Dette mener SV-leder Audun Lysbakken om tiltakspakken til regjeringen. Video: Steinar Suvatne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Gjennom hele pandemien har vi sagt at vi skal gjøre det som trengs for at Norge kommer gjennom krisen på en best mulig måte, sier statsminister Erna Solberg (H) på dagens pressekonferanse der regjeringen presenterer sin krisepakke for næringslivet.

Krisepakken ble annonsert allerede i høst da regjeringen ble enig med Frp om statsbudsjettet, men opposisjonen kom likevel regjeringen i forkjøpet med en rekke tiltak forrige uke.

Skrekkscenario

Solberg sier krisetiltakene skal justeres i tråd med smitteutviklingen.

- Vi har sett for oss tre scenarioer, sier Solberg.

- I det mest optimistiske kan alle i risikogruppene få et tilbud om vaksine til påske og resten til sommeren. Muterte varianter kommer under kontroll. Utviklingen er lovende i hele Europa og de fleste tiltak kan avvikles før sommeren.

- I mellomscenariet er det forsinkelser med vaksineleveransen. Risikogrupper får vaksine før sommer, og resten før årsskiftet. Muterte får fotfeste, men det holdes under kontroll. Da vil noen smittevernstiltak kunne avvikles til sommeren, men noen forsetter til høsten. De siste tiltakene varer til nyttår.

- Det siste er det mest pessimistiske for utviklingen. Da er vi i en situasjon der vi ikke lykkes med å vaksinere nok til å kunne avvikle smitteverntiltak før årsskiftet. Da kan vi oppleve at folks oppslutning om smittevern synker og sykehus kommer under press. Poenget med dette er at vi ikke kan legge bare en strategi om hvordan vi skal komme ut av krisen. Situasjonen endrer seg hele tida. Det gjelder også de økonomiske tiltakene, sier statsministeren.

Vaksine-usikkerhet

Statsministeren sier at vi ved inngangen av mars vil se om vi har nok vaksiner til å nå det mest optimistiske scenariet.

- Det store utfordringen er det muterte viruset og om vaksinen virker effektivt mot mutasjonen og videre mutasjoner. Det kan gå bra, men det kan også gå mye dårligere enn det vi har lyst til å tenke på.

Erna Solberg sier dette på spørsmål om hvilket scenario som er mest sannsynlig.

- For øyeblikket, hvis ikke viruset muterer til en måte vaksinene ikke kan håndtere, så ligger vi mellom det optimistiske og midtalternativet. Da er leveransene av vaksiner mest avgjørende, sier Solberg.

Barn og unge

Et gjennomgående tema hos Solberg, finansminister Jan Tore Sanner (H), kunnskapsminister Guri Melby (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) når de presenterer krisepakken er situasjonen for barn og unge.

- Vi vet at situasjonen er svært krevende for mange studenter og unge som står på terskelen til arbeidslivet. Derfor foreslår vi i dag 2,2 milliarder kroner i tiltak til barn, unge og studenter sier kunnskaps - og integreringsminister Guri Melby (V).

- For noen oppleves meteren ekstra lang og ensomheten ekstra tung. Redusert sosial kontakt og ensomhet er risikofaktorer for økt psykisk uhelse og isolasjon. Derfor foreslår vi nå også ytterligere tiltak for å motvirke ensomhet blant eldre, og for sårbare barn og unge, sier barne -og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Krisepakken for studentene tas godt imot av studentorganisasjonen.

- Krisepakken som nå ligger på bordet har mange gode forslag som treffer bredt. Studentene har etterspurt en krisepakke siden i høst, og vi er glad for at regjeringen har tatt med seg flere av studentenes innspill, sier Andreas Trohjell, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), i en pressemelding.

Regjeringen foreslår nå følgende krisetiltak, som har en ramme på 16,3 milliarder kroner:

 • Forlengelse av kompensasjonsordningen for foretak med stort omsetningsfall ut juni (4,0 milliarder kroner)
 • Økt tilskudd til kommuner for å kompensere lokale virksomheter som er særlig hardt rammet av smitteverntiltakene (1,0 milliard)
 • Forlengelse av omstillingsordningen for event- og reiselivsnæringen ut juni (1 milliard)
 • Forlengelse av støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer ut juni (260 millioner kroner)
 • Forlengelse av stimulerings- og kompensasjonsordningene for kultur, frivillighet og idrett til 1. september (650 millioner kroner)
 • Tilskudd til Avinor for første halvår 2021 (2,75 milliarder kroner)
 • Målrettede tiltak for studenter for å motvirke frafall og forsinkelser i studiene (1,1 milliard)
 • Nye og utvidete sommerskoletilbud sommeren 2021 for å bidra til at barn og unge tar igjen tapt progresjon (500 millioner kroner)
 • Styrket innsats overfor langtidsledige og permitterte (1,1 milliard)
 • Økt innovasjonstilskudd under Innovasjon Norge (500 millioner kroner)
 • Midlertidige regler for sykepenger til arbeidstakere, frilansere og selvstendig næringsdrivende ved koronarelatert fravær forlenges ut juni (660 millioner kroner)
 • Perioden med arbeidsavklaringspenger som arbeidssøker forlenges ut juni (130 millioner kroner)
 • Karantenehotellordningen ved grenseoverganger forlenges med redusert egenandel for arbeidsreisende. Kostnaden er anslått til 460 mill. kroner, og tar høyde for mulig varighet ut juni 2020. Det foreslås også midler til økt grensekontroll og innføring av et digitalt innreisesystem.
 • Målrettede integreringstiltak, som norskopplæring, introduksjonsprogram og informasjonstiltak rettet mot innvandrergrupper. (320 millioner kroner)
 • Det foreslås midlertidige endringer i kravet til minsteinntekt og minste arbeidstidsreduksjon i dagpengeordningen. Kostnaden anslås til 240 mill. kroner.
 • Kompensasjonsordningen for arbeidsgiveres utgifter knyttet til innreisekarantene for utenlandsk arbeidskraft forlenges ut april (240 millioner kroner).
 • Testing ved karantenehoteller og grenseoverganger (203 millioner kroner)
 • Nasjonalt telefonsenter som skal bistå kommunene med innreiseregistrering (75 millioner kroner)
 • Forlengelse av den midlertidige ordningen for utsettelse av skatte- og avgiftsinnbetalinger ut juni, med unntak av merverdiavgiftskrav som forfaller etter 12. april (200 millioner kroner)
 • Fleksible utdanningstilbud i fagskoler, høgskoler og universiteter (140 millioner kroner)
 • Tiltak rettet mot lærlinger våren 2021 (100 millioner kroner)
 • Kjøp av persontransport med tog, for å ta høyde for reduserte billettinntekter som følge av smitteverntiltakene (100 millioner kroner)
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer