Her er regninga for luksusseminaret

Legger kortene på bordet.

GIR INNSYN: Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen viser fram regninga etter sitt påkostede og omstridte seminar i Philadelphia i november i fjor. Foto: NTB Scanpix
GIR INNSYN: Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen viser fram regninga etter sitt påkostede og omstridte seminar i Philadelphia i november i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er lei meg for at fokuset på dette seminaret har skapt negativ oppmerksomhet på NBIM og mine gjester på seminaret, skriver Nicolai Tangen (53) i en pressemelding.

Den påtroppende oljefondssjefen legger onsdag fram regnskapet for sin omstridte luksuskonferanse i USA.

Innsynet gis etter at milliardæren inviterte en rekke prominente næringslivsledere og embetsfolk til et tre dagers seminar i Philadelphia i fjor. Tangen spanderte blant annet fly, hotell, foredrag og Sting-konsert på dem.

Nå er det klart at seminaret skal ha kostet minst 27 millioner norske kroner.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Ifølge pressemeldingen kostet Sting-konserten rundt 9 200 000 kroner. Gregory Porter-konserten kostet 2 300 000 kroner, mens Sara Bareilles-konserten havnet på 1 380 000 kroner.

Svimlende sum

Samlet pris per deltaker for mat og drikke for det tre dager lange seminaret er 959,18 dollar, tilsvarende cirka 8.824 kroner. Enkelte av måltidene hadde en prislapp på mer enn 300 000 kroner hver.

Seminarets dyreste måltid var middagen på Fillmore lørdag kveld. Der la Tangen opp til matstasjoner, der seminardeltakerne kunne plukke med seg alt fra østers til pulled pork-sliders, tunfisk-gryte med kaviar og vegan-burger. I baren kunne man nyte trøffel- og parmesan-popcorn og friterte oliven.

Prislappen endte på 42 300 dollar - drøye 389 000 kroner etter datidens kurs. Totalt kostet måltidene 161 990 dollar, eller 1 490 308 kroner.

Personlig involvert

Tangen skriver at han personlig har involvert seg i planleggingen av måltidene.

- Jeg har tatt noe kokkeutdannelse og jeg var personlig engasjert i utvelgelsen av råvarene og valg av menyene, da jeg synes det er spennende og det var en del av rammen for seminaret, sier Tangen i pressemeldingen.

- Jeg er fullt klar over at menyvalg for dette seminaret er av en annen art enn det som er naturlig som offentlig tjenestemann.

I pressemeldingen opplyses det at enkelte deltakere ikke deltok på hele arrangementet eller alle måltider. Det gjelder blant andre næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

  • Samlet pris for mat og drikke for Isaksen de tre dagene kom på 705,3 dollar, rundt 6.490 kroner.
  • Flyet fra Oslo-Philadelphia-Oslo kostet 573.728 dollar å leie, rundt 5.278.300 kroner.
  • Flyet fra London-Philadelphia-London kostet 851.900 dollar å leie, eller 7.837.480 kroner.
  • Gjestene bodde på konferansehotellet The Inn at Penn. Kostnader til hotell per natt per gjest var på 313 dollar, eller 2.880 kroner. De fleste gjestene bodde på hotellet i tre netter, noen færre netter eller andre steder.

Tatt selvkritikk

Seminaret har skapt store kontroverser etter VGs artikler i helga. Bakgrunnen er at en av de deltakende gjestene var avtroppende sjef for oljefondet, Yngve Slyngstad. Sistnevnte kunngjorde sin avgang måneden før seminaret. I vinter ble Tangen kunngjort som ny sjef for oljefondet.

Til stede på seminaret var også Torbjørn Røe Isaksen (H) - som i ettertid har tatt selvkritikk i saken. Røe Isaksen deltok i forbindelse med en USA-reise, og reiste ikke med privatfly.

Norges Bank har på sin side opplyst at de kommer til å ta regninga for sittende sjef i oljefondet, Yngve Slyngstad, som fikk fly hjem til Norge, hotell og mat betalt av Nicolai Tangen.

Vurderer granskning

I lys av det velomtalte seminaret har representantskapet i Norges Bank holdt et ekstraordinært møte onsdag. Der skulle man vurdere hvorvidt ansettelsen av Tangen skal granskes.

Representantskapets leder, Julie Brodtkorp, møtte Børsen drøye fire timer etter at møtet startet onsdag. Hun ønsket derimot ikke å gå i detalj på hva som ble diskutert.

- Vi har fått en redegjørelse fra sentralbanksjef Øystein Olsen, og stilt en rekke spørsmål. Det er da blitt satt ned noen skriftlige spørsmål der vi ber om tilbakemelding fra hovedstyret. Når vi har mottatt dette vil representantskapet behandle saken videre.

Det var sentralbanksjef Øystein Olsen som ledet prosessen som endte med at milliardæren Tangen ble ansatt. Olsen sier det ikke er noen sammenheng mellom konferansen Tangen arrangerte og at han fikk jobben som oljefond-sjef.

Representantskapet vil likevel ha klarhet i om det har skjedd brudd på regelverket som gjelder for Norges Banks virksomhet.

Tangen har gitt uttrykk for at han forstår spørsmålene som et kommet om bindinger, pengebruk og hvordan han fikk jobben som oljefond-sjef.

- Jeg har regnet med at turen etter hvert ville bli kjent, og det er helt greit for meg. Jeg har full tro på åpenhet rundt alt jeg gjør, også dette, selv om det var et privat arrangement, uttalte Tangen til VG i helga.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer