Her er svaret på oligark-gåten

Mysterieskipet «Ragnar» har forlatt Narvik etter seks uker med rykteflom.

SEKS UKER VED KAI I NARVIK: Den russiskeide yachten "Ragnar" har fått oppmerksomhet over hele kloden etter spekulasjoner om det lange besøket i Narvik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.
SEKS UKER VED KAI I NARVIK: Den russiskeide yachten "Ragnar" har fått oppmerksomhet over hele kloden etter spekulasjoner om det lange besøket i Narvik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB. Vis mer
Publisert

Aldri har det svirret så mange rykter i moderne tid om et mystisk, utenlandsk skip i Narvik havn.

Mediaoppslag over «halve kloden» har dukket opp om en russisk-norsk-engelsk krangel i den strategiske havnebyen i Nordland.

Hvorfor har luksusyachten «Ragnar», etter sigende russiskeid av oligark-milliardær og Putin-venn Vladimir Sztrhalkovsky, ligget til kai i Narvik i seks uker uten synlig aktivitet?

For å spionere på NATO-øvelsen Cold Response? For å «gjemme» seg bort fra vestlige sanksjoner mot russiske rikinger? Eller annet trøbbel fra krigen i Ukraina? Og hvorfor heter en russisk oligarkbåt «Ragnar»?

Dagbladet har et par svar. Men først om oppspillet til rykteflommen i Narvik.

Malta-registrerte «Ragnar» kom til Narvik Havn 17. februar som bestilt fra agentselskapet B.M.W. i Monaco. Det var ei uke før starten på den russiske invasjonen i Ukraina.

- Inspirert av vikinger og britiske puber, konkluderer båtmagasinet Boat International etter et besøk på luksusyachten i februar i år.

- I begynnelsen av denne uka ga kapteinen beskjed om at «Ragnar» forlater Narvik så snart det blir bedre forhold til sjøs. Som havn har vi plikt etter internasjonale regler til å ta i mot alle skip. Det er ingen krav om at vi som havnevertskap skal kreve opplysninger om hva skip og mannskap skal gjøre her eller om eierforhold, sier havnedirektør Børge Klingan til Dagbladet.

KOLLEGER OG VENNER: 2010: Vladimir Putin (i midten), da statsminister, besøker smelteverket Norilsk i Nikel, der hans gamle KGB-kollega og seinere viseøkonominister Vladimir Strzhalkovsky, da var storaksjonær og sjef. Strzhalkovsky fikk en fallskjerm på 100 millioner dollar da han trakk seg helt ut av Nikel i 2012. Chelsea-eier Roman Abramovitsj kom inn som ny aksjonær. Foto: Alexei Nikolsky/Ria Novosti/Reuters/NTB.
KOLLEGER OG VENNER: 2010: Vladimir Putin (i midten), da statsminister, besøker smelteverket Norilsk i Nikel, der hans gamle KGB-kollega og seinere viseøkonominister Vladimir Strzhalkovsky, da var storaksjonær og sjef. Strzhalkovsky fikk en fallskjerm på 100 millioner dollar da han trakk seg helt ut av Nikel i 2012. Chelsea-eier Roman Abramovitsj kom inn som ny aksjonær. Foto: Alexei Nikolsky/Ria Novosti/Reuters/NTB. Vis mer

Inspeksjon og rykteflom

Politiet, Forsvaret og tolletaten tar seg av registrering av utenlandske skip.

Rykteflommen tok av for alvor etter at kystvakt, politi og tollvesenet «bordet» skipet på havna i Narvik.

Angivelig eier og tidligere Putins viseøkonomiminister Vladimir Stzrhalkovsky står ikke på noen sanksjonsliste fra EU eller andre vestlige land.

- Det vestlige mannskapet har oppført seg eksemplarisk under oppholdet, tilføyer havnedirektør Klingan.

Den engelske kapteinen skapte oppstyr da han slo opp en plakat på havna om at skipet var rammet av politisk boikott fordi ingen lokale leverandører ville skaffe drivstoff.

VLADIMIR STRZHALKOVSKY en investeringskonferanse i Moskva i september 2012, da han fortsatt var sjef og storeier i Norilsk i Nikel, åtte kilometer fra grensa til Norge. Foto: Grigory Dukor/Reuters/NTB.
VLADIMIR STRZHALKOVSKY en investeringskonferanse i Moskva i september 2012, da han fortsatt var sjef og storeier i Norilsk i Nikel, åtte kilometer fra grensa til Norge. Foto: Grigory Dukor/Reuters/NTB. Vis mer

- De kan ro hjem

Da hadde allerede daglig leder Sven Holmlund i Holmlund Oljeservice skapt oppmerksomhet ved å si til NRK Nordland at «Ragnar» heller kunne ro hjem enn at hans firma skulle skaffe diesel.

Seinere kom Holmlund med noe drivstoff under løfte til Fremover at overskuddet av handelen skulle gå til flyktninger fra Ukraina.

BERGEN: En russisk-eid yacht dukket opp i Byfjorden utenfor Bergen sentrum. Video: Dagbladet TV Vis mer

220 000 liter diesel var behovet. Tankene er fylt opp for lenge siden.

Stemningsutbruddet og rabalderet rundt den ombygde isbryteren, nå luksusyacht med helikopterdekk, ble fanget opp av USAs versjon av NRK - National Public Radio, npr.org.

Den amerikanske nyhetsformidleren fanget også opp at samme «Ragnar» var lagt ut for salg i mars 2021.

Pris: 730 millioner

Prisforlangende: 85 millioner dollar - 730 millioner norske kroner.

Blant flere fakta i salgsannonsen: Eier: Vladimir Strzhalkovsky.

Men skipsmannskapet og «Ragnars» agentselskap i Monaco har ikke svart med en bokstav i løpet av seks uker på spørsmål om hva mannskapet og båten med flagget til Yacht Club of Monaco egentlig gjør i Narvik.

NORILSK i Nikel, åtte kilometer fra norsk-russisk grense, har vært et hett tema i forurensningsdebatten på begge sider. Over 200 000 mennesker bor i området, med smelteverket som livsnerve. Bildet er tatt i 2010. Foto: Ilya Naymushin, Reuters/NTB.
NORILSK i Nikel, åtte kilometer fra norsk-russisk grense, har vært et hett tema i forurensningsdebatten på begge sider. Over 200 000 mennesker bor i området, med smelteverket som livsnerve. Bildet er tatt i 2010. Foto: Ilya Naymushin, Reuters/NTB. Vis mer

Ordfører Rune Edvardsen (Ap) i Narvik møtte opp på havna i Narvik for to uker siden da temperaturen i debatten om det russiske oligark-skipet og krigen i Ukraina hadde steget flere grader.

Ski og fotball

Kapteinen på «Ragnar» hadde satt opp stor plakat med påstander om at ordfører og myndigheter forøvrig sto bak en drivstoff-boikott.

Og det avfødte tilløp til demonstrasjoner og håndgemeng fra krigsmotstandere.

- Jeg ble ønsket velkommen om bord, og mannskapet var hyggelig. De var fra England. Kapteinen var fra Ipswich og en av de andre sjefene fra Manchester. Så det ble fotballprat. Jeg fikk inntrykk av at de hadde det fint i Narvik bortsett fra problemet med drivstoff. De går på ski, ser fotballkamper på pub og er på tribunen på ishockeykamper her, sa ordføreren til Fremover etter besøket.

Ferie for rikinger

«Ragnars» jobboppdrag i Narvik ble klart for ordføreren etter besøkt om bord: Ferieturer/opplevelsesturer for turister i øvre sjikt av dekning på kontoen.

- De fortalte at «noen» skulle leie båten på tur. Og at de ofte hadde kunder med penger, sier ordfører Rune Edvardsen til Dagbladet.

Det viste seg at varslede kunder ikke kom om bord i Narvik likevel. De første skulle vært der et par dager etter ankomst.

Om det var pengesterke russere som ikke kunne dra på skitur med helikoptertransport fra båtdekket på grunn av krigen i Ukraina, vet ikke ordføreren eller de fleste andre noe om.

- Det er tydelig at noe ble avlyst. Jeg fikk vite fra annet hold her i byen at en stor blomsterbestilling til «Ragnar» ble avbestilt, sier ordfører Rune Edvardsen.

ALPIN-VM 2025: I mai i år kommer avgjørelsen om Narvik får arrangere alpin-VM i 2025. Her overleverer ordfører Rune Edvardsen søknaden i 2018 til generalsekretær Stein Opsal i Norges Skiforbund. Foto: Berit Roald / NTB.
ALPIN-VM 2025: I mai i år kommer avgjørelsen om Narvik får arrangere alpin-VM i 2025. Her overleverer ordfører Rune Edvardsen søknaden i 2018 til generalsekretær Stein Opsal i Norges Skiforbund. Foto: Berit Roald / NTB. Vis mer

Om drivstoffkrangelen:

- De måtte ha diesel til fem dager på sjøen for å komme fra Narvik hjem til Malta. Jeg skjønte at de for en hver pris ville unngå å måtte gå inn i andre havner på grunn av situasjonen. Og Narvik - Malta krever rundt 20 000 liter diesel i døgnet til et slikt skip.

Ordfører Rune Edvardsen kommenterer med skråblikk: - Ryktene fortsette vel å gå nå som «Ragnar» har reist fra Narvik på onsdag, samme dag som NATO-øvelsen Cold Response ble avsluttet.

«Ragnar» er blitt tyngst markedsført i sin kundegruppe for turer til Antarktis.

Men også i nordlig retning til Svalbard og videre.

Billigste tur: 1,2 millioner

The Barents Observer har registrert at hele yachten med mannskap på 16, helikopter og plass til 12 gjester fordelt på åtte lugarer, er til leie for 525 000 euro for en ukestur.

Altså 5,1 millioner for sju dager.

Det svenske heliski- og oppdagelsestyrselskapet Arctic Elements tilbyr turer med «Ragnar».

Selskapet har lokaler i Narvik og i Riksgränsen på svensk side, 35 kilometer fra Narvik.

Den billigste turen for enkeltpassasjerer med «Ragnar» til Antarktis på sju dager for, er 120 000 euro - 1,2 millioner kroner.

Første ledige tur er i desember 2023. Alt er fullbooket fram til da, opplyser Arctic Elements på sine hjemmesider.

Arctic Elements-grunnlegger og sjef Mattias Cöster er på båttur i Lofoten om dagen.

DEMONSTRERTE: Ukrainske demonstranter i en gummibåt forsøkte å stoppe Roman Abramovitsj' superyacht. Video: Privat. Vis mer

- Slutt etter Ukraina

Han opplyser at «Ragnar» er en av flere yachter som selskapet formidler tilbud fra til sine kunder.

- Etter invasjonen av Ukraina kommer vi ikke til å ha med «Ragnar» som mulig yacht, skriver Cöster til Dagbladet.

Hvordan har det seg at en russiskeid luksusyacht, bygd i Nederland i 2012 som isbryteren «Sananborg», nå har fått navnet Ragnar?

- Oppkalt etter den legendariske vikingkongen Ragnar, oppklarer Arctic Elements på sine hjemsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer