Her er svaret på oligark-gåten

Mysterieskipet «Ragnar» har forlatt Narvik etter seks uker med rykteflom.

SEKS UKER VED KAI I NARVIK: Den russiskeide yachten "Ragnar" har fått oppmerksomhet over hele kloden etter spekulasjoner om det lange besøket i Narvik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.
SEKS UKER VED KAI I NARVIK: Den russiskeide yachten "Ragnar" har fått oppmerksomhet over hele kloden etter spekulasjoner om det lange besøket i Narvik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB. Vis mer
Publisert

Aldri har det svirret så mange rykter i moderne tid om et mystisk, utenlandsk skip i Narvik havn.

Mediaoppslag over «halve kloden» har dukket opp om en russisk-norsk-engelsk krangel i den strategiske havnebyen i Nordland.

Hvorfor har luksusyachten «Ragnar», etter sigende russiskeid av oligark-milliardær og Putin-venn Vladimir Sztrhalkovsky, ligget til kai i Narvik i seks uker uten synlig aktivitet?

For å spionere på NATO-øvelsen Cold Response? For å «gjemme» seg bort fra vestlige sanksjoner mot russiske rikinger? Eller annet trøbbel fra krigen i Ukraina? Og hvorfor heter en russisk oligarkbåt «Ragnar»?

Dagbladet har et par svar. Men først om oppspillet til rykteflommen i Narvik.

Malta-registrerte «Ragnar» kom til Narvik Havn 17. februar som bestilt fra agentselskapet B.M.W. i Monaco. Det var ei uke før starten på den russiske invasjonen i Ukraina.

- Inspirert av vikinger og britiske puber, konkluderer båtmagasinet Boat International etter et besøk på luksusyachten i februar i år.

- I begynnelsen av denne uka ga kapteinen beskjed om at «Ragnar» forlater Narvik så snart det blir bedre forhold til sjøs. Som havn har vi plikt etter internasjonale regler til å ta i mot alle skip. Det er ingen krav om at vi som havnevertskap skal kreve opplysninger om hva skip og mannskap skal gjøre her eller om eierforhold, sier havnedirektør Børge Klingan til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer