Konsumprisindeksen:

Her faller prisene

Konsumprisindeksen (KPI) gikk opp med 0,3 prosent fra mars til april 2021. Oppgangen ble begrenset av fall i prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer.

LABER OPPGANG: Fallet i matvareprisene bidrar til en redusert oppgang av konsumprisindeksen både den siste måneden og de siste tolv månedene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
LABER OPPGANG: Fallet i matvareprisene bidrar til en redusert oppgang av konsumprisindeksen både den siste måneden og de siste tolv månedene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myndighetenes tiltak for å begrense koronapandemien fortsetter å påvirke prisutviklingen. Blant annet blir flere tjenester knyttet til reiseliv fortsatt særskilt behandlet, viser oversikten fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisene på drift av personlige transportmidler gikk opp 1,3 prosent og bidro mest til oppgangen. De estimerte prisene på passasjertransport med fly steg 6,9 prosent sist måned, særlig på grunn av prisene på utenriksflyginger og pakketurer.

Prisene på bøker gikk opp med hele 16,4 prosent, noe som tilskrives at Mammut-salget var over. Bokprisene er nå tilbake til januarnivå.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer falt med 0,9 prosent i april, noe som kan tilskrives høy tilbudsaktivitet hos flere kjeder. Også prisene på klær falt forrige måned. Det siste året har matvareprisene falt med 2,1 prosent.

- Fallet i matvareprisene de siste 12 måneder må blant annet sees i sammenheng med fraværet av påsketilbud i april i fjor, sier seniorrådgiver Ragnhild Nygaard i SSB.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie bidro mest til tolvmånedersveksten i KPI, med en økning på hele 51,5 prosent sammenlignet med april i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.