Toldboden i Ålesund

Her fester de vilt - nå er over 100 smittet

Over 100 personer smittet etter uhemmet festing i Ålesund.

ÅLESUND: Allsang, skåling og dansing. Denne 18 sekunder lange snutten har sirkulert på sosiale medier. Video: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ålesund og flere nabokommuner har de siste ukene opplevd en eksplosiv økning i smitte, og strenge strakstiltak er iverksatt. Blant annet ble skjenking forbudt 26. april - bare ti dager etter at kranene ble åpnet igjen nasjonalt.

Hovedmistanken retter seg mot utestedet Toldboden i sentrum, som nå er stengt og politianmeldt for brudd på smittevernreglene.

ETTERFORSKES: Toldboden (t.h.), som ligger på Skansekaia i Ålesud, er under etterforskning for massesmitteutbruddet som skriver seg fra helga 16.-19. april. Foto: Halvard Alvik / NTB
ETTERFORSKES: Toldboden (t.h.), som ligger på Skansekaia i Ålesud, er under etterforskning for massesmitteutbruddet som skriver seg fra helga 16.-19. april. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer

Over 1200 gjester

Ålesund kommune har omtalt utbruddet som en «massesmittehendelse», og mener over 100 smittetilfeller i flere kommuner kan spores tilbake til helga som varte fra 16. april, da til sammen over 1200 personer ifølge utestedet selv var innom.

Vitner har fortalt NRK at folk satt altfor tett, og at de bare ble servert alkohol - og ikke mat, som gjeldende forskrift krever. Mange av de ansatte var blant de smittede.

De siste dagene har en mobilvideo av personer som fester intenst på Toldboden, spredd seg i sosiale medier.

«Hele verden: 'Husk på meteren og munnbind'», står det over videoen.

Men meteren har åpenbart ikke vært hovedfokuset til den dansende forsamlingen, som til dels er svært kroppsnære hverandre mens de skråler av full hals.

Gransker videoen

Det var NRK og Sunnmørsposten som først omtalte videoen, som skal stamme fra lørdag 17. april. Politiet har også videoen i hende, og gransker den nøye.

- Vi har startet kartleggingen av hva som hendte, og hvem som var til stede på arrangementet. Vi er også i gang med de første avhørene, sier politiadvokat Mathias Häber i Møre og Romsdal politidistrikt til Dagbladet.

Häber leder etterforskningen av Toldboden-utbruddet.

- For oss er det viktig å skille mellom hva som er straffbart, og hva som er kritikkverdig, sier politiadvokaten.

Politiet har tidligere sagt til NRK at de vurderer å kontakte gjenkjennbare personer på videoen.

- Alvorlige brudd

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) har også sett videoen, og er ikke imponert.

- Smittevernreglene burde være godt kjent for alle og enhver. Videoen viser alvorlige brudd. Det hjelper ikke å vedta tiltak når de ikke blir fulgt, sier hun til NRK.

Dagbladet har onsdag vært i kontakt med Toldboden. De ønsker ikke å kommentere saken, men har tidligere lagt ut en beklagelse på sine Facebook-sider, etter først å ha uttalt at de fulgte smittevernreglene.

- Vi på Toldboden er veldig lei oss for den belastningen vi har påført våre gjester i forbindelse med utbruddet i helga. Dette ble en erfaring vi gjerne skulle vært foruten, skriver restauranten i posten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer