Fengslet russer i Hammerfest:

Her forlater «Firebird» havna

Torsdag ettermiddag forlot båten til den siktede russeren Andrej Jakunin Hammerfest.

SIKTET: Mandag ble en russisk-britisk statsborger pågrepet av politiet for ulovlig dronebruk i Norge. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Bjørn Langsem. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAMMERFEST (Børsen): Mandag pågrep og siktet politiet i Finnmark en 47 år gammel mann. Han har henholdsvis russisk og britisk statsborgerskap, og er siktet for å ha fløyet drone og filmet flere steder i Norge fra juli til oktober.

Søndag la den luksuriøse seilbåten «Firebird» til havn i Hammerfest, før politiet pågrep Andrej Jakunin mandag. De ransaket også båten, og satte 47-åringen i varetekt.

Børsen får opplyst av forsvarer John Christian Elden at Jakunin sitter fengslet i Tromsø. Der er også hans kollega, advokat Bernt Heiberg, med klienten deres. De håper på en løslatelse før helga.

Forlot Hammerfest

Torsdag ettermiddag er det skiftende vær, etter hvert med opphold. Værforholdene på flyplassen i Hammerfest, et vindkast unna havna, var såpass i morgentimene at ingen fly kunne lande. I 13-tida dukker imidlertid sola opp mellom skyene, og mannskapene på båten er godt i gang med å kaste loss.

Den 38 meter høye masta hever seg over havna, og det som stort sett er småbåter og fiskebåter.

Rundt halv fire på ettermiddagen er båten igjen i bevegelse, riktignok uten Jakunin om bord. Før avreise ble det britiske maritime flagget heist. Under nederste saling på styrbord side, fører «Firebird» det norske gjesteflagget.

FORLATER HAMMERFEST: Onsdag formiddag var Børsen i kontakt med mannen til høyre. Han ville ikke gi noen kommentarer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORLATER HAMMERFEST: Onsdag formiddag var Børsen i kontakt med mannen til høyre. Han ville ikke gi noen kommentarer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ifølge iFinnmark går turen mot Tromsø.

- Det er meldt et elendig vær til i morgen onsdag, så vi blir nok liggende et par dager til. Da må vi tilbake til Tromsø, hvor vi ligger fast, sa en av besetningen til avisa tirsdag.

Han forklarte også at de hadde skrevet under på en taushetserklæring med hensyn til gjestene om bord.

Kontaktet ikke Havnevesenet

Børsen var torsdag formiddag i kontakt med en fra mannskapet på båten, som ikke ville kommentere, men henviste til ekspedisjonens pressekontakt.

Seilbåten er av typen Oyster 885 fra 2016. Den har en lengde på 27 meter. Ut fra det Børsen kunne se torsdag var det minst fire personer om bord på seilbåten.

Det har ikke lyktes Børsen å få en kommentar fra Jakunins advokat Jens Bernhard Herstad torsdag.

MARITIMT FLAGG: Før «Firebird» forlot havna i Hammerfest heiste de det britiske maritime flagget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MARITIMT FLAGG: Før «Firebird» forlot havna i Hammerfest heiste de det britiske maritime flagget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Havnesjef Per-Åge Hansen fortalte Børsen onsdag kveld at «Firebird» ankom søndag klokka 13 på grunn av dårlig vær.

- Da var planen at de skulle ligge til klokka 19. Det var et helt ordinært anløp som ble meldt til havnevakta. Det var ikke noe med anløpet som skulle tiltrekke seg oppmerksomhet. Så kom politiet uanmeldt og oppsøkte båten, sa han.

- Vi ble ikke kontaktet av politiet, la han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer