Lørdag stengte Norge grensa til Värmland for tredje gang siden coronaviruset nådde Skandinavia. Det merkes umiddelbart for store deler av grensehandelen, som nærmest blir liggende brakk i påvente av gode nyheter fra Erna Solberg.
- Vi mister 95 prosent av omsetningen med umiddelbar virkning … Nå igjen, sier Tommy Johansson, sjef for Maximat i Charlottenberg, til Värmlands Folkblad.

Når strømmen av nordmenn bråstopper, blir Johansson nødt til å tømme store deler av butikken for varer.
- Si at vi tilbyr 30 pakker med bacon, mot normalt 300. Det kommer til å se tomt ut i hyllene, fortsetter han.

- Ønsker stabilitet, ikke jojo-åpning
En vane, dessverre
De 46 ansatte kjenner også på smellen, og nå igangsetter butikken nye korttidspermitteringer.
- Det blir korttidspermitteringer igjen, og vi må gå ned til 40-prosentstillinger. Vi har blitt vant til hvordan vi skal løse dette. Dessverre, får man vel si.
Men noen få steinkast unna sitter en butikksjef som virkelig har grunn til å juble over at grensa til Norge er stengt.
Opptur i sentrum
- Vi har klart oss veldig bra gjennom dette, sier Elisabeth Christiansson til Børsen.
Christiansson er butikksjef for en liten Coop-butikk i Charlottenberg sentrum, som nå opplever en voldsom opptur. For når nordmennene uteblir, strømmer svenskene til Coop-butikken.
- Vi har økt omsetning nå, og har ikke vært så voldsomt påvirket av coronapandemien. Det er nok fordi vi i utgangspunktet ikke har så mange norske kunder til vanlig heller.
Christiansson har ikke måttet permittere en eneste ansatt som følge av coronakrisa. I stedet har kundestrømmen skutt i været.

Men ingen glede
- Det er jo veldig bra, og føles godt at vi har hatt en veldig fin og positiv utvikling, sier Christiansson.
Likevel er hun rask til å understreke at hun ikke gleder seg over konkurrentenes nedtur.

Her fester svenskene: - Ikke smart
- Det er bedrøvelig for handelen i hele Värmland, når det blir sånn. Men siden vi har et varig sortiment, så har vi også en jevn strøm med kunder.

Marginalt og kortsiktig
Ordføreren i Värmlands regionråd, Fredrik Larsson fra Moderaterna, sier at det er nytt for han at deler av næringslivet i regionen faktisk opplever et oppsving med stengt grense.
- Det er interessant. Men det er nok mest en kortsiktig effekt, og uansett marginale tall i det store bildet. På lang sikt er det hevet over tvil at grensehandelen er viktig for Värmlands økonomi og arbeidsmarked.
- Og nå er grensen stengt for tredje gang. Hvilke tanker gjør du deg om det?
- Jeg har hele tiden sagt at det er viktig å ha respekt for norske myndigheters valg av strategi. Så blir vår oppgave i Värmland å jobbe enda hardere med å begrense smittespredning. Vi må alle ta ansvar i det som er en global pandemi.

Norsk-svensk advarsel: - Uakseptabelt
Larsson understreker at stengt grense har flere konsekvenser enn de rent økonomiske.
- Handel og arbeidsmarked er én side av dette. Jeg er også opptatt av de mellommenneskelige relasjonene. Altså alle venner, slektninger og bekjente på tvers av grensen, som rammes hardt hver gang grensen stenger. Jeg har i all min tid som politiker jobbet for å minimere effekten av grensen. Vi er på mange måter som en stor region, og det må vi ikke gi slipp på, sier regionalordføreren til Børsen.