Her kan det bli streik

Skal du reise med fly til Europa i sommer? Disse flyselskapene kan bli rammet av streik.

KØ: Reisende ved Schiphol lufthavn i Amsterdam har blitt møtt med mye kø og lange ventetider den siste tiden. Foto: Peter Dejong / AP
KØ: Reisende ved Schiphol lufthavn i Amsterdam har blitt møtt med mye kø og lange ventetider den siste tiden. Foto: Peter Dejong / AP Vis mer
Publisert

Bilder av kansellerte flygninger, store forsinkelser og timelange køer fra flere europeiske flyplasser har skapt uro og bekymring blant nordmenn som planlegger en utenlandsreise i sommer.

Nå står også flere av flyselskapene i Europa i fare for å bli rammet av streik.

Streiken i Norge

I tillegg til en flyteknikerstreik som rammer flere norske flyselskaper, så har pilotene i SAS varslet en streik fra onsdag 29. juni.

Blir det streik, så kan opp til 900 SAS-piloter fra Norge, Sverige og Danmark tas ut. Mange SAS-fly vil dermed ikke ha tilstrekkelig personell. Det kan ramme opp til 45 000 reisende hver eneste dag, ifølge flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

- Den store utfordringen for nordmenn som skal reise nå er SAS-streiken neste uke. Veldig mye vil stoppe opp hvis det faktisk blir streik.

ANALYTIKER: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ANALYTIKER: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Det sier Elnæs til Dagbladet. Han forteller at spesielt én flyplass i Skandinavia vil rammes hardt dersom det blir streik blant SAS-pilotene.

- Fra neste uke har SAS varslet en lockout ved Arlanda flyplass i Sverige. Det kan bli et problem, sier Elnæs.

En lockout betyr at ingen ansatte får lov å komme på jobb. Det brukes ofte som et motsvar til streik, for å presse en part tilbake til forhandlingsbordet.

SAS har selv varslet at de vil iverksette en umiddelbar lockout hvis det blir streik fra onsdag. Det viser et brev fra Medlingsinstituttet som NRK har fått tilgang til.

- Konsekvensen av dette skjønner alle partene i konflikten. Da blir det ingen flyginger. Det er veldig press på de involverte nå, sier Elnæs.

- Det er også utfordrende for de som skal ut og reise selvfølgelig. Jeg tror det er mange som sitter og gruer seg litt, legger han til.

Spania, Portugal og Belgia

Også ansatte ved Ryanair planlegger å streike i en rekke europeiske land i juni og juli. I Spania, Portugal og Belgia streiker ansatte fra 24. juni. Fagforeninger i Belgia sier de har blitt tvunget til å ta grep da Ryanair ikke respekterer arbeidslovgivningen. Som et resultat planlegger de å streike fra 24. til 26. juni.

Det kommer fram i en artikkel av kringkastingsselskapet Euronews.

STREIK: Ansatte ved Ryanair varsler streik. Foto: Arne Dedert via AP
STREIK: Ansatte ved Ryanair varsler streik. Foto: Arne Dedert via AP Vis mer

På mandag måtte Brussel Zaventem lufthavn kansellere alle utgående fly som følge av en streik blant sikkerhetspersonell, ifølge avisa.

Italienske ansatte har også oppfordret til en streik sammen med sine kolleger i Spania og Portugal fra 25. juni. I Frankrike har fagforeningene truet med handling som vil kunne påvirke tusenvis av reisende.

- Folk burde belage seg på at ting vil ta lengre tid enn man er vant med denne sommeren, sier Elnæs.

- Selv om nordmenn ikke primært reiser med Ryanair fra Norge, så vil en streik kunne påvirke driften ved de store europeiske flyplassene. Det vil også kunne bli mer kø og mer venting for alle som er innom disse flyplassene i sommer, legger han til.

England

Bakke- og kabinpersonell i British Airways stemte i forrige uke over om de skulle støtte et forslag om streik. Unite, en fagforening som representerer rundt 16 000 ansatte i det britiske flyselskapet, sier at det var 97 prosent flertall i avstemningen.

HEATHROW: Reisende ved Heathrow lufthavn står i kø på grunn av manglende flyplasspersonell i passkontrollen. Foto: Splash News
HEATHROW: Reisende ved Heathrow lufthavn står i kø på grunn av manglende flyplasspersonell i passkontrollen. Foto: Splash News Vis mer

De sier at tusenvis av erfarne arbeidere har blitt avskjediget av flyselskapet under pandemien, noe som har ført til mangel på innsjekking-, lasting-, bagasje- og kabinpersonell.

Det har ført til utfordrende arbeidsforhold for de gjenværende ansatte, ifølge forbundet. Dermed skal om lag 700 ansatte i British Airways, basert ved knutepunktet Heathrow lufthavn, gå ut i streik fra neste måned.

Datoer for denne streiken vil annonseres i løpet av de kommende dagene, ifølge Euronews.

Andre som rammes

Kabinansatte basert i Spania ved flyselskapet EasyJet vil streike i ni dager i juli, ifølge fagforeningen Unión Sindical Obrera. De skal gå ut i tre streike-faser fra 1. til 30. juli. Denne streiken er basert på at kabinpersonell protesterer mot lave lønninger, og krever 40 prosent økning i grunnlønnen.

Etter å ha streiket 9. juni, noe som førte til at en fjerdedel av avgangene ble kansellert, planlegger bakkepersonell fra Aéroports de Paris ytterligere tiltak 2. juli. Selskapet driver både Charles de Gaulle og Orly flyplass i Paris.

Aksjonen blir koordinert av flere franske fagforeninger og kan dekke alle ansatte på begge flyplassene i Paris, inkludert sikkerhetspersonell. De krever en generell lønnsøkning på 300 euro, ifølge Euronews.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer