Her kan det bli streik

Skal du reise med fly til Europa i sommer? Disse flyselskapene kan bli rammet av streik.

KØ: Reisende ved Schiphol lufthavn i Amsterdam har blitt møtt med mye kø og lange ventetider den siste tiden. Foto: Peter Dejong / AP
KØ: Reisende ved Schiphol lufthavn i Amsterdam har blitt møtt med mye kø og lange ventetider den siste tiden. Foto: Peter Dejong / AP Vis mer
Publisert

Bilder av kansellerte flygninger, store forsinkelser og timelange køer fra flere europeiske flyplasser har skapt uro og bekymring blant nordmenn som planlegger en utenlandsreise i sommer.

Nå står også flere av flyselskapene i Europa i fare for å bli rammet av streik.

Streiken i Norge

I tillegg til en flyteknikerstreik som rammer flere norske flyselskaper, så har pilotene i SAS varslet en streik fra onsdag 29. juni.

Blir det streik, så kan opp til 900 SAS-piloter fra Norge, Sverige og Danmark tas ut. Mange SAS-fly vil dermed ikke ha tilstrekkelig personell. Det kan ramme opp til 45 000 reisende hver eneste dag, ifølge flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

- Den store utfordringen for nordmenn som skal reise nå er SAS-streiken neste uke. Veldig mye vil stoppe opp hvis det faktisk blir streik.

Det sier Elnæs til Dagbladet. Han forteller at spesielt én flyplass i Skandinavia vil rammes hardt dersom det blir streik blant SAS-pilotene.

- Fra neste uke har SAS varslet en lockout ved Arlanda flyplass i Sverige. Det kan bli et problem, sier Elnæs.

En lockout betyr at ingen ansatte får lov å komme på jobb. Det brukes ofte som et motsvar til streik, for å presse en part tilbake til forhandlingsbordet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.