Coronarestriksjoner i Danmark

Her må uvaksinerte spise i egen kantine

Den danske bedriften Faerch har innført restriksjoner for sine ikke-vaksinerte ansatte.

VIL STOPPE SMITTE: I et forsøk på å forhindre smittespredning, har den danske bedriften Faerch bestemt at ansatte som ikke er vaksinerte, ikke skal spise i kantina sammen med de vaksinerte. Foto: Faerch
VIL STOPPE SMITTE: I et forsøk på å forhindre smittespredning, har den danske bedriften Faerch bestemt at ansatte som ikke er vaksinerte, ikke skal spise i kantina sammen med de vaksinerte. Foto: Faerch Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag fikk de mange medarbeiderne ved den danske bedriften Faerch i Holstebro beskjed om at ledelsen har innført nye coronarestriksjoner.

Ansatte som ikke er vaksinerte eller har et gyldig coronapass, må bruke munnbind og spise i en annen kantine enn dem som er vaksinerte.

- Masse dilemmaer

I tillegg må de holde to meters avstand til de øvrige ansatte, samt får ikke delta verken i fysiske møter eller på reiser.

Det melder den danske lokalavisa Holstebro Struer Dagbladet.

- Det er vårt svar på hvordan vi skal beskytte en så stor virksomhet som vår. Men jeg erkjenner også at det er en problemstilling fylt med masse dilemmaer, fordi ingen skal stå på utsida, sier administrerende direktør Lars Gade Hansen til avisa.

FAERCH: Virksomheten Faerch holder til i Holstebro i Danmark, og utvikler, designer og produserer plastemballasje til næringsmiddelindustrien. Foto: Faerch
FAERCH: Virksomheten Faerch holder til i Holstebro i Danmark, og utvikler, designer og produserer plastemballasje til næringsmiddelindustrien. Foto: Faerch Vis mer

Han forklarer videre at bedriften gjerne vil respektere personlige valg, men samtidig vil de også beskytte sine kollegaer mot smitte.

- Beslutningen står fast

Skal man tro den administrerende direktøren, er det heller ingen vits å protestere:

- Det er en beslutning man skal ha lov til å ha en mening om, men den står fast. Det handler om å passe på alle, sier han.

Hansen erkjenner imidlertid at han ikke vet hvem som er vaksinert, og hvem som ikke er vaksinert blant de ansatte.

Selv tror han imidlertid at det er en forsvinnende liten andel av de ansatte som ikke har et coronapass.

TIMEVIS I KØ: Besøkende og ansatte i Shanghai Disneyland måtte søndag stå mange timer i kø for å teste seg for coronaviruset. Ingen fikk forlate parken før testene var gjennomført. Foto: Chinatopix / AP Vis mer

Smitten i Danmark øker stadig, og sykehusinnleggelsene er på full fart oppover hos naboene våre i sør.

Samfunnskritisk sykdom

Mandag kveld varslet statsminister Mette Fredriksen at corona på nytt blir betraktet som en samfunnskritisk sykdom.

Et av tiltakene som nå blir innført er krav om bruk av coronapass ved større arrangementer, på nattklubber, diskoteker og i party-busser og innendørs serveringssteder.

STRAMMER INN: Smitten øker i Danmark og regjeringen vil innføre bruk av coronapass i samfunnet igjen, etter anbefaling fra helsemyndighetene i landet. Vis mer

Til nå er 75 prosent av den danske befolkningen fullvaksinert.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, som er professor i immunologi ved Københavns Universitet, er det de uvaksinerte som nå driver pandemien videre.

- Det er viktig å innføre tiltak nå, fordi dersom man ser på smitten innad i de 25 prosentene som ikke er vaksinert, så er smittetallet mye høyere. Vi har regnet oss fram til at dersom man innfører coronapass igjen, så kan man fjerne omtrent 50 prosent av smittetilfellene på sikt, sier immunologen til Dagbladet.

- Svært vanskelig

Det som ble avgjørende for Faerchs beslutning, var at administrerende direktør Lars Gade Hansen leste at ikke-vaksinerte smitter mer en vaksinerte.

Den administerende direktøren medgir at det har vært «svært vanskelig å navigere» i alt dette. Han hevder at man som virksomhet er overlatt helt til seg selv, fordi det ikke finnes retningslinjer eller lovgivning.

- Det er blitt snakket en del om dette (de nye retningslinjene, journ.anm) blant medarbeiderne, og det er min opplevelse at flesteparten er enig i vår beslutning, sier Hansen.

TIltaket støttes enstemmig av en tillitsmanngruppe, opplyser Faerch.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer