Her samler rikingene inn penger

Hvert år avholdes en storslått galla på kjendisenes favorittferiested. Gjennom rådyre billetter, gourmetmåltider og privatkonserter skal rikingene i år samle inn penger til veldedige organisasjoner. Bistandsekspert stiller seg imidlertid kritisk.

ST. BARTS: Den legendariske oppvisningen er i gang utenfor Gustavia-havna på St. Barts. Foto: Shutterstock / NTB
ST. BARTS: Den legendariske oppvisningen er i gang utenfor Gustavia-havna på St. Barts. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

St. Barts har i en årrekke vært kjent som en foretrukket feriedestinasjon for superrikinger.

Tradisjonen tro strømmer milliardærer, kongelige, kjendiser og andre høyt formuende til den karibiske øya nå i romjula.

De seineste dagene har flere av kjendisenes private jetfly landet på den korte rullebanen, og mang en luksusyacht har ankret opp i havna - akkurat i tide for å delta på den årlige gallaen.

Fredag 29. desember er det nemlig duket for en storslått veldedighetsgalla.

Gjennom rådyre billetter og gavmilde donasjoner skal rikingene i år samle inn penger til flere veldedige organisasjoner som arbeider for å beskytte barn, biologisk mangfold og Karibiens hav og landområder.

- Kjendisfaktor fått mer fokus

Kari Kjørholt, daglig leder i bistandsorganisasjonen Gi Effektivt, sier det er fantastisk at noen av de rikeste i verden vil gi mer i bistand.

- Jeg har ikke noe prinsipielt imot å kombinere det med galla og fest. Men her virker det som om kjendisfaktor, rød løper og galla har fått mer fokus enn å finne effektive tiltak å støtte, sier Kjørholt til Børsen.

Kjørholt sier hun ikke kjenner organisasjonene det doneres til, i detalj.

BISTANDSORGANISASJON: Kari Kjørholt er daglig leder for Gi Effektivt. De følger prinsippene for «effektiv altruisme». Foto: Gi Effektivt
BISTANDSORGANISASJON: Kari Kjørholt er daglig leder for Gi Effektivt. De følger prinsippene for «effektiv altruisme». Foto: Gi Effektivt Vis mer

- Men det finnes nok mer effektive måter å redde havet på enn å lage kunst om det, sier hun og viser til Parley for the Oceans - et av prosjektene det doneres til.

- Hvis man ønsker å gjøre en reell forskjell i verden, ikke bare føle seg bra, bør man sørge for at det man gir til, er effektivt.

Disse kommer

Med utsikt over det karibiske havet vil kjendisene bli tilbudt stemningsfulle cocktails og en gallamiddag, før det skal samles inn penger til veldedighet gjennom en auksjon, heter det på arrangementets nettsider.

Blant tingene som skal auksjoneres bort i år, er øredobber fra luksusmerket Chopard, et portrett av Kate Moss og et maleri av Pierce Brosnan og sønnen Paris.

Det blir også musikk for de frammøtte.

Fra tidligere av er det bekreftet at artistene Bebe Rexha og Saweetie skal opptre, og flere andre kjendiser er ventet å dukke opp.

Om lag 200 gjester er invitert til gallaen, som starter klokka 21 lokal tid.

Rike mennesker er ofte gode på å tjene penger, mens de som arrangerer galla, sikkert er flinke til det, påpeker Kjørholt.

- Men antakeligvis er ingen av dem eksperter på bistand. Jeg mener derfor de, som givere flest, bør overlate til eksperter å velge hvordan det de gir, kan brukes best mulig, sier Kjørholt og fortsetter:

- Problemet er at empatien vår vekkes av bilder og emosjonelle historier - som syke delfiner og skilpadder fanget i plast, mens forskning ikke gjør det.

Booker bord til 3,9 millioner kroner

De frammøtte kjendisene har punget ut i dyre dommer for å være der, skal man tro prislista på arrangørens nettsider.

En såkalt supporterbillett, der man får sitte til bords under middagen, koster 15 000 engelske pund - rett i underkant av 200 000 norske kroner - per person.

Ønsker man derimot en litt penere bordplassering, må man punge ut med 20 000 pund, tilsvarende i overkant av 250 000 norske kroner, per person.

En førsteklasses bordplassering koster imidlertid 30 000 pund, nesten 400 000 norske kroner, for én person.

Rikingene kan også booke bord for ti personer på arrangementet. Det billigste bordet koster 125 000 pund, mens det dyreste - som tilbyr en førsteklasses middagsservering - koster hele 300 000 pund.

Dette tilsvarer henholdsvis 1,6 millioner og 3,9 millioner kroner.

De oppgitte prisene er for øvrig uten merverdiavgift inkludert.

Også i fjor ble det avholdt en veldedighetsgalla på St. Barts. Da gikk pengene til organisasjonen Unicef, og kjendiser som Kygo, Leonardo di Caprio, Lenny Kravitz og Drake dukket opp.

Kjørholt har følgende beskjed til slike som ovennevnte er eksempler på:

- Rike kjendiser har en stor mulighet til å utrette en forskjell. Men de bør sette resultater over følelser, og gi signal til arrangementer som dette om at de vil gi mest mulig effektivt. Det er mye urettferdighet i verden, og begrenset med ressurser. Derfor er det viktig at vi prioriterer godt.