Aksjefall for Manchester United og Juventus:

Her snudde alt

Aksjeverdien til Manchester United og Juventus stupte etter at planene om utskjelte «Super League» kollapset.

FALL: Dette viser altså Manchester United-kursen. Rød ring markerer tidspunktet hvor det for alvor begynte å gå i utforbakke på Børsen like før klokka 17 i går. Skjermdump: Infront
FALL: Dette viser altså Manchester United-kursen. Rød ring markerer tidspunktet hvor det for alvor begynte å gå i utforbakke på Børsen like før klokka 17 i går. Skjermdump: Infront Vis mer
Publisert

Tirsdag ble en tung dag for alle de med hjerte for «Super League». I løpet av få timer tirsdag kveld, hadde nemlig samtlige av de involverte Premier League-lagene trukket seg ut fra den utskjelte turneringen.

Én etter én trakk Chelsea, Manchester City, Manchester United, Liverpool, Tottenham og Arsenal seg ut. Onsdag ettermiddag ble det også klart at Atlético Madrid, Inter og AC Milan hadde fått nok av turneringen.

Det har gjort store utslag i aksjeverdi for de børsnoterte klubbene. Verst gikk det utover Juventus-aksjen som sank med mer enn ti prosent onsdag.

Manchester United-aksjen fikk også tirsdag oppleve et markant fall på New York-børsen.

- Markedet så jo litt rasjonelt og kynisk på dette. De har sett på muligheten til at klubbene kan tjene mer penger som en positiv ting. Hvis det ikke blir noe av nå, så faller jo det litt ned i fisk, og man går tilbake til det samme gamle, sier Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet, til Dagbladet om børsutviklingen de siste dagene.

BEKLAGER: Liverpool-eier John Henry beklager at klubben ble med i Super League. Video: Liverpool FC. Vis mer

Ikke overrasket

Aksjene til både Manchester United og Juventus har nå omtrent samme verdi som den hadde før den sjokkerende nyheten om en europeisk superliga kom søndag kveld.

Manchester United-aksjen falt med åtte prosent på New York-børsen i kjølvannet av superliga-kollapsen. Dermed var den brått tilbake på samme nivå som før prosjektet ble lansert.

Johannesen er ikke overrasket over at det ble en såpass rask oppgang i aksjeverdi da nyheten først kom, og at den falt så raskt ned igjen.

- Jeg er ikke veldig overrasket. Økonomisk ville helt sikkert en sånn type liga være en bra ting rent kommersielt, TV avtalemessig og billettmessig. Man ville også kanskje fått enda mer appell i for eksempel Asia og USA.

- Dette var et kortsiktig spark, og så er det tilbake igjen til vanlig interesse for Manchester United og Juventus på børs. Jeg tror ikke at det ville skje noe ekstremt dramatisk de nærmeste dagene, fortsetter Johannesen og påpeker at han ikke tror aksjeverdien kommer til å fortsette å synke.

Kan falle mer?

Juventus-aksjen falt allerede tirsdag 4,23 prosent på Milano-børsen, og i morgentimene onsdag var den ned ytterligere 10,77 prosent.

Juventus-aksjen nådde sitt høyeste nivå siden september etter at Super League-planene ble lansert natt til mandag. Tirsdag og onsdag ble oppgangen etterfulgt av et kraftig fall.

Nordnets investeringsøkonom tror ikke at aksjene vil fortsette å stupe i verdi.

- Det kan jo komme noen avsløringer eller konsekvenser fra fotballforbund for dette, og da vil det kunne ha noe innvirkning på verdien. Men gitt at alt dette er over nå, og man går over til normalen, tror jeg ikke det vil skje noe drastisk, sier Johannesen.

Spår slutten

Nå som over halvparten av «Super League»-klubbene har trukket seg, ser det vanskelig ut for de radikale planene å materialisere seg.

At hele prosjektet nå ser ut til å falle i grus, mener Hallgeir Gammelsæter, professor i samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Molde, kan få store konsekvenser. Han spekulerer i at det kan bety slutten for amerikanske eiere i europeisk fotball.

UTSKJELT: Manchester Uniteds amerikanske eiere, Avram og Joel Glazer er utskjelt. Nå faller aksjeverdien kraftig etter Super Leagues kollaps. Foto: Phil Duncan/ProSports/REX
UTSKJELT: Manchester Uniteds amerikanske eiere, Avram og Joel Glazer er utskjelt. Nå faller aksjeverdien kraftig etter Super Leagues kollaps. Foto: Phil Duncan/ProSports/REX Vis mer

- Det vil være et kraftig skudd for baugen for dem. Det er selvfølgelig ingen som vet hva de tenker, og de har vært lenge inne, men får de det ikke til nå kan være at det tærer på tålmodigheten deres, sa Gammelsæter til Dagbladet.

Professoren har forsket en del på fotball de siste åra og er overrasket over at «Super League»-planene ikke har materialisert seg tidligere.

- Det er en utvikling som har beveget seg mot et slikt sluttpunkt. Grunnen er at en god del av eierne som har kommet inn, spesielt de amerikanske har forstått at den europeiske modellen gjør det vanskelig å tjene penger, forteller Gammelsæter.

FALL: Juventus opplevde et stort fall på børsen tirsdag og onsdag. Skjermdump: Infront
FALL: Juventus opplevde et stort fall på børsen tirsdag og onsdag. Skjermdump: Infront Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer