Her snur alt

Mulig coronavaksine gode nyheter for økonomien.

BRATT OPPGANG: Børsen spratt opp da det kom gode nyheter om coronavaksine.
BRATT OPPGANG: Børsen spratt opp da det kom gode nyheter om coronavaksine. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger kraftig etter at nyheten om effektiv coronavaksine i dag ble offentliggjort klokka 12.45 i dag.

Det fikk børsene, så også Oslo Børs, til å stige kraftig umiddelbart.

I løpet av dagens første handelstimer hadde hovedindeksen gått opp med i overkant av 2 prosent etter Joe Bidens seier i USA. Da vaksinenyheten kom, pekte pila rett opp. Ved 15-tiden lå hovedindeksen på 878,49 poeng, opp 3,9 prosent.

Også ute i Europa er stemningen positiv på de største børsene etter Joe Bidens seier og vaksinenyhetene. DAX 30 i Frankfurt, CAC 40 i Paris og FTSE 100 i London har i 13.20-tiden steget med mellom 5,5 og 7,6 prosent i løpet av dagen.

Vaksinenyhet

Det var rundt 12.40 i dag at legemiddelselskapet Pfizer, som sammen med BioNTech jobber med å utvikle en vaksine for coronaviruset, annonserte at resultatene fra testfase tre viser at vaksinen er 90 prosent effektiv.

- En stor dag for vitenskapen og menneskeheten, skriver Pfizer og samarbeidspartneren BioNTech i en pressemelding.

Det er mye bedre enn forventet, ifølge CNN.

Vaksinen er for tiden i fase 3 av testingen. Dette betyr at selskapet tester vaksinen på en større gruppe mennesker.

43 000 personer inngår i studien, og har fått enten vaksinen eller en placebo. Ifølge Pfizer viser de foreløpige resultatene at færre enn ti prosent av coronainfeksjonene ble oppdaget hos personer som hadde fått vaksine, og mer enn 90 prosent av smittetilfellene ble påvist hos personer som hadde fått en placebo for vaksinen.

- Dette er enormt positive og oppmuntrende foreløpige resultater, og vitner om stor oppfinnsomhet og ferdighet i forskersamfunnet i arbeidet med å få fram vaksinekandidater mot COVID-19. Vi berømmer Pfizer og BioNTech med dette historiske foreløpige resultatet, og for den korte tiden de har brukt på å få vaksinen gjennom klinisk utvikling, sier CEPI-direktør Richard Hatchett i en uttalelse.

CEPI, som har hovedsete i Oslo, har jobbet med hasteutvikling av en cprpnavaksine siden januar i år. Nå håper de at dagens store nyhet fra Pfizer også betyr at flere vaksineakandidater vil kunne lykkes.

- Verden trenger flere trygge og effektive vaksiner så raskt som mulig for å bekjempe COVID-19, så det er avgjørende at forskning- og utviklingsarbeidet på vaksiner fortsetter med samme fart.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Også oljeprisen har steget kraftig mandag. Rett etter klokka 15 ble nordsjøolje omsatt for 42,98 dollar, en oppgang på hele 8,4 prosent.

Børsmarkedene var tidlige mandag morgen allerede på vei oppover etter Joe Bidens seier i presidentvalget i USA, noe som ble kraftig forsterket av vaksinenyheten.

De viktigste hovedindeksene i Europa steg alle sammen mer enn 5 prosent.

Trump begeistret

Investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen, skriver på Twitter:

«De som trodde valget i USA var det som skapte mest svingninger på børsen, si hei til nyheter om Covid-vaksine».

Med Twitter-meldingen har han lagt en oversikt over flere børsindekser, som har gått til dels kraftig opp i kjølvannet av mandagens vaksinenyhet.

En annen som er fornøyd med børsnyhetene er USAs president Donald Trump, som de siste dagene har vært mer opptatt av de dårlige nyhetene han har fått i forbindelse med valget i USA.

«AKSJEMARKEDET GÅR KRAFTIG OPP. VAKSINE KOMMER SNART. RAPPORTERT 90 % EFFEKTIVITET. SÅ GODE NYHETER».

Oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer