Storstreiken

Her snur LO-lederen

LO-lederens overraskende snuoperasjon blir tatt imot med åpne armer av NHOs toppledelse.

INNRØMMER FEIL: LO-leder Peggy Hessen Følsvik har endret standpunkt. Foto: NRK Vis mer
Publisert

«Økt kjøpekraft til alle». Det har vært LOs mantra gjennom storstreiken. Budskapet er blitt gjentatt og gjentatt.

Helt fram til LO-leder Peggy Hessen Følsvik plutselig fant fram andre ord under «Debatten» på NRK tirsdag kveld.

Programleder Fredrik Solvang måtte gjenta sitt spørsmål, og presiserte:

- Bør alle LO-medlemmene få økt kjøpekraft?

- Så mange som mulig bør få økt kjøpekraft, svarte LO-lederen.

- 48 timer uten søvn

- Det er gode signaler fra LO-lederen når hun nå klargjør at det er forskjell på «så mange som mulig» og «alle», sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

- For dersom vi skal komme ut av lønnsoppgjøret med et resultat som garanterer reallønnsøkning for alle, ville det kreve en helt hinsides ramme, legger han til.

I «Debatten» viste LO-lederen til søvnmangel som forklaring på hvorfor hun har gått fra å snakke om «alle» til å snakke om «så mange som mulig».

- Forsnakket du deg? - ville programleder Solvang vite.

- Det kan vel hende at jeg var litt påvirket av 48 timer uten søvn hos mekleren. Jeg skal ikke se bort i fra det, sa Hessen Følsvik med et smil.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at en storstreik nå er det siste Norge trengte. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

«Alle våre medlemmer»

Den forsnakkelsen er i så fall blitt gjentatt flere ganger, viser Børsens gjennomgang fra uttalelser de siste dagene.

I pressemeldingen som LO sendte ut etter at meklingsbruddet var et faktum, uttalte Peggy Hessen Følsvik følgende helt innledningsvis:

- LO krevde økt kjøpekraft for alle sine medlemmer og et løft for de lavlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik.

Poenget ble også gjentatt litt lenger ned i pressemeldingen. Der het det:

- Vårt hovedkrav var økt kjøpekraft for alle våre medlemmer. Det var NHO ikke villig til å innfri. Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler.

Dagen etter, i forbindelse med munhuggeriet mellom LO-lederen og NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid, om hvem av dem som hadde lekket detaljer fra meklingen og riksmeklerens skisse, uttalte Følsvik blant annet:

- Hvis NHO vil møte oss og snakke om et resultat som gir 5,2 prosent i faktisk lønnsøkning til alle våre medlemmer, da kommer jeg løpende til forhandlingsbordet.

- Bidra til å skape uklarhet

Børsen har forsøkt å få en oppklaring fra Peggy Hessen Følsvik, men det er til slutt LOs andre nestleder Steinar Krogstad som signerer under et sitat vi har fått på e-post.

- Vi har sett at bruken av ordet «alle» har kunnet bidra til å skape litt uklarhet om hvor vidtrekkende et meklingsresultat er, når det kommer til å bestemme den enkeltes lønn, og vi har derfor valgt å ikke bruke denne formuleringen lenger, selv om du sikkert kan finne enkelteksempler på at den henger igjen, skriver han.

Han fortsetter:

- Vi styrer ikke fasit på den enkelte arbeidsplass, eller for det enkelte medlem, men vi kan sørge for å løfte gulvet nok til at reallønnsvekst er innenfor rekkevidde. Det er grunnen til at vi nå er i streik.

- Gikk litt for langt

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum har følgende tolkning av at Peggy Hessen Følsvik tirsdag kveld viste til søvnmangel:

- Hun sa også i «Debatten» at «alle» ble ytret etter 48 timer uten søvn. Det er vanskelig å tolke det som noe annet enn at hun følte hun gikk litt for langt med det utsagnet. Og det er veldig bra.

Dørum poengterer at det ikke er første gang LO snakker om økt kjøpekraft for alle sine medlemmer:

- Dermed er det gode signaler fra LO-lederen når hun nå klargjør at det er forskjell på «så mange som mulig» og «alle». Formuleringen er nemlig ikke ny. Den ble brukt i LOs krav både i 2018 og 2019, men har kanskje fått litt større tyngde i år. Så det er veldig bra at LO-lederen nå klargjør at dette likevel ikke gjelder helt bokstavelig, sier sjeføkonomen.

- Du sier at å innfri et slikt krav ville gitt en hinsides ramme? Det er harde ord?

- Det finnes tariffavtaler med gjenomsnittlig timelønn på over 500 kroner. Uten noe i lokale tillegg måtte disse ha nesten 25 kroner i sentralt timetillegg for å være garantert reallønnsvekst. Om de samme 25 kronene skulle vært gitt alle, ja da ville vi sprengt alle tenkelige rammer, presiserer Dørum.

- Vurderer NHO-ledelsen dette som et signal om at LO er på glid og at døra åpnes for nye meklingsforsøk?

- Ingen konflikt varer evig. Men skal den løses, må partene finne sammen igjen. Da er det bra at konfliktnivået senkes og mulige uklarheter ryddes unna. Når det gjelder LOs posisjoner, så må LO svare for disse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer