Låneskandalen:

Her står striden

Justisdepartementet har frigjort dokumenter knyttet til låneskandalen. I et utkast til leieavtale fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) omtales 48 millioner som skal tilbakebetales.

Foto: Skjermdump fra utkast til leieavtale for NSM via Justisdepartementet
Foto: Skjermdump fra utkast til leieavtale for NSM via Justisdepartementet Vis mer
Publisert

Kort fortalt

  • Avgått direktør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), Sofie Nystrøm, hevder Justisdepartementet kjente til at tilbakebetaling med renter var inkludert i utkastet til ny leieavtale for NSM.
  • Lørdag frigjorde Justisdepartementet utkastet til leieavtale - og den den endelige leieavtalen.
  • Justisdepartementet hevder de ikke har blitt informert om at NSM skulle ta opp lån.
  • Nystrøm måtte gå av etter at NSM inngikk ulovlige låneavtaler på 200 millioner kroner med selskapet Norwegian Property.

«Utleier skal finansiere leietakers spesialtilpasninger/sikkerhet oppad begrenset til NOK 48 00 000 ekskl. mva. Disse investeringene skal være en åpen bok-løsning mellom partene, og avkastningskravet er fastsatt til å være 5 % tilbakebetalt over leieperioden som en annuitet i henhold til punkt 7.1.», står det i utkastet til en leieavtale for nytt kontorbygg for NSM.

Det betyr at investeringene som gjøres - i utkastet på opp til 48 millioner kroner - skal betales tilbake med fem prosent avkastning.

Utkastet ble forelagt Justisdepartementet og Kommunaldepartementet i mai 2022.

Fredag måtte Sofie Nystrøm gå på dagen som NSM-direktør etter at det ble kjent at etaten hadde inngått låneavtaler med John Fredriksen-selskapet Norwegian Property på 200 millioner kroner. Lånene var ulovlige.

Lørdag sier Nystrøm til Børsen at det ble forelagt et dokument til Justisdepartementet og Kommunaldepartementet som «inkluderer tilleggsfinansiering av investeringer i spesialtilpasninger og sikkerhet, og den inneholdt formuleringer om at beløpet skulle tilbakebetales over leieperioden».

- Det kom ingen merknader til avtalen, og Justisdepartementet var godt kjent med at dette var en avtale med innebygd finansiering, med en forpliktelse til å tilbakebetale beløpet med renter. Vi har fulgt dette prinsippet, og det er den samme grunnleggende mekanismen som lå til grunn i avtalen som ble signert, uttaler Nystrøm lørdag.

ANDRE TIDER: Triumviratet justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og daværende NSM-direktør Sofie Nystrøm i mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
ANDRE TIDER: Triumviratet justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og daværende NSM-direktør Sofie Nystrøm i mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

- Ikke det samme

Begrepet «innebygd finansiering» er et stridsemne mellom Mehl og Nystrøm.

Fredag kveld sa justisminister Emilie Enger Mehl følgende til Børsen:

- Jeg oppfatter ikke at innebygd finansiering og et ulovlig, privat lån er det samme.

Da Nasjonal sikkerhetsmyndighet inngikk en endelig avtale om leie av lokaler på Fornebu var lånet på 100 millioner. Siden inngikk NSM enda en låneavtale på 100 millioner til.

- Men låneavtalene NSM har inngått har ingen av departementene sett. De ble kjent for oss tidlig i november, sa Mehl fredag kveld.

I leiekontrakten som faktisk ble signert mellom NSM og utleier brukes ordene «lån» og «låneavtale» flere ganger. Denne kontrakten ble inngått 1. juni 2022.

Mehl sa fredag til Børsen at denne leieavtalen ble inngått uten at hun eller departementet fikk se den.

NÅ: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NÅ: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Den første låneavtalen på 100 millioner kroner ble inngått 8. juli 2022, viser avtalen som justisdepartementet nå har lagt ut. Avtalen har tittelen «Låneavtale».

Daværende NSM-direktør Sofie Nystrøm signerte avtalen. Siden ble det inngått en avtale om å låne 100 millioner til.

Justisdepartementet og Mehl hevder de først ble kjent med disse avtalene i november. Mehl har varslet en fullstendig gjennomgang av NSMs leieavtaler de siste ti åra.

- Bakes inn i leien

Fredag kveld sa Mehl til Børsen at utkastet til leieavtale inneholdt formuleringer om at beløpet skulle tilbakebetales som en «annuitet med en avkastning på fem prosent».

- Dette oppfattet departementet heller som utgifter som skulle bakes inn i leien for budsjettet om en annuitet med et avkastningskrav på fem prosent som NSM hadde snarere enn et privat lån - som aldri har forekommet før etter det vi kjenner til, sa Mehl.

Børsen har bedt Justisdepartementet om en kommentar til Nystrøms uttalelser lørdag.

Justisdepartementet har foreløpig ikke svart.