Her tar russerne over

Russerne forlater krigen og hjemlandet til fordel for sol, strender og luksus i Thailand. Alle er ikke like fornøyd.

STRØMMER HIT: 40 prosent av alle utenlandske eiendomseiere i Phuket, er russere. Foto: Dene CHEN / AFP
STRØMMER HIT: 40 prosent av alle utenlandske eiendomseiere i Phuket, er russere. Foto: Dene CHEN / AFP Vis mer
Publisert

Thailand er et av få land som fortsatt ønsker russere velkommen etter invasjonen av Ukraina i februar 2022.

Nå opplever den populære feriedestinasjonen en stor tilvekst i russiske turister, som forlater Russland og krigen for å nyte en tilværelse fylt med sol, varme og luksus.

Ferieøya Phuket i Thailand har nærmest blitt overtatt av russere, skriver den svenske avisa Expressen.

- Jeg tror russerne har skremt bort mange svensker, nordmenn og andre europeere, sier Kalim, som arbeider på en av de største strendene i Phuket, til avisa.

Han er en av flere blant lokalbefolkningen som ikke er helt fornøyd med de nye turistene som strømmer til.

- Som en invasjon

Kalim har få lovord å si om russerne som oppholder seg den populære øya.

- Russerne tror de eier denne stranda. Jeg har bodd og arbeidet her i over 20 år, men russerne tror de er kongene våre nå. De kjøper eiendommer over alt. Det er som en invasjon, sier han til Expressen.

- Vi trenger pengene, så vi står i en vanskelig situasjon, legger han til.

Før var kinesere de største eiendomseierne utenom lokalbefolkningen. Slik er det ikke lenger.

Ny statistikk fra thailandske eiendomsregistre viser at russiske borgere står for nær 40 prosent av utenlandsk-eide eiendommer på øya Phuket.

Dette har fått prisene i øyparadiset til stige kraftig.

Siden starten av krigen har en gjennomsnittlig leilighet mer enn tredoblet i pris, og en månedsleie kan være på opp mot 70 000 kroner.

De ekstra inntektene fra russerne er imidlertid viktige for Thailand. Turistindustrien utgjør cirka 12 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP).

- Rømte rett fra Moskva

Thailand har samtidig opplevd en økning av russere som har rømt fra krigen. I oktober i fjor meldte Reuters at over 700 000 russere hadde forlatt landet. Dette tallet er antakelig langt høyere i dag.

- Jeg og mannen min tok med oss barna og rømte rett fra Moskva når vi hørte at han var i risikosona for å bli mobilisert, sier en kvinne som Expressen treffer på øya.

Fra april har Russland sendt innkallelser til militærtjenesten på e-post. Dette gjør det vanskeligere å slippe og tjenestegjøre i krigen.

De som har forlatt landet til fordel for Thailand og andre feriesteder, må velge om de ønsker å returnere ved en innkallelse, eller om de skal bli i utlandet og risikere straff.

Det er ikke kjent hvor mange russere som har blitt dømt for unnvikelse eller desertering fra Ukraina-krigen, ifølge NTB.

Seinest mandag ble det kjent at president Vladimir Putin har signert en ny lov om å heve den øvre aldersgrensen for tjenestegjøring i den russiske hæren med fem år. Dette vil foregå gradvis, melder avisa Moscow Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer