Omikron

Her var verdens mest omtalte julebord

Omikron-utbruddet etter julebord i Oslo ble oppslag i internasjonale medier.

OMIKRON-SMITTE: Fredag kveld bekreftet helseetaten i Oslo kommune at det er registrert 13 smittetilfeller med omikron - alle fra det samme julebordet på Louise restaurant og bar. Reporter: Øystein Andersen. Video: Magnus Paus. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld ved 22.30-tida kom sjokkbeskjeden fra Folkehelseinstituttet (FHI):

«Det er mistanke om at en gjest hos dere forrige fredag er smittet av omikronviruset.»

I løpet av et døgn var Louise Restaurant & Bar i Oslo klodens mest omtalte spisested, og julebordet til firmaet Scatec i Skipperstuen på Aker Brygges eldste restaurant, det mest omtalte julebordet i verden.

Nå hadde viruset fra Sør-Afrika kommet til Nord-Europa.

Fredag kveld bekreftet helseetaten i Oslo kommune at det er registrert 13 smittetilfeller med omikron - alle fra det samme julebordet på Louise.

Karantene

- Etter instruks fra FHI ble alle de ti ansatte som serverte de 140 gjestene på julebordet satt i karantene med beskjed om å ta PCR-test direkte. Per nå har de fleste fått svar, og alle er uten smitte, sier brødrene Joppe og Markus Gjelseth i Mat og Drikke Gruppen, som eier og driver Louise og flere restauranter i andre generasjon.

- Det har vært særs hektiske dager, men Louise har holdt åpent som vanlig.

I VERDENS FOKUS: Markus og Joppe Gjelseth driver Louise på Aker brygge, der det dukket opp smitte fra omikron-virusetvar på et julebord forrige fredag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
I VERDENS FOKUS: Markus og Joppe Gjelseth driver Louise på Aker brygge, der det dukket opp smitte fra omikron-virusetvar på et julebord forrige fredag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

- Har dere fått mange avbestillinger nå i julebordssesongen?

- Nei, ikke mange. Men etter de nye forskriftene for Oslo, er det begrensning på 100 deltakere. Julebord er regnet som privat arrangement. Noen få har avbestilt, men akkurat nå fikk vi bestilling på et nytt julebord med 40 deltakere. Det er et firma med over 100 ansatte, som må splitte sitt julebord i tre, sier restaurantdriverne fredag ettermiddag.

Forandring

Det er mange som ringer, og brødrene anbefaler julebordsgjester og hurtigteste seg i forkant.

Den store forandringen for Louise gjelder nattklubben, som er åpen uten bestilling.

Der er det normalt plass til 500-600 mennesker. Fra denne helga blir det færre gjester av smittevernhensyn.

Om den store forandringen siden forrige, lange nedstengningen i Oslo sier brødrene:

- Nå er det alkoholservering, og det er ikke strikt enmetersgrense.

- Hvem blir hardest rammet i utelivsbransjen hvis denne perioden varer lenger enn de to ukene som er bestemt?

- Det er utvilsomt puber og utesteder der folk er vant til å stikke innom. Med bare bordservering, kan det bli tøft.

Verdensnyhet

60 personer som var på det mye omtalte julebordet på utestedet Louise på Aker Brygge i Oslo, har testet positivt for corona.

OMIKRONUTBRUDD: Oslo kommune har bedt alle som var på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge fredag 26. november i tidsrommet 22.30 til 03.00 om å teste seg. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
OMIKRONUTBRUDD: Oslo kommune har bedt alle som var på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge fredag 26. november i tidsrommet 22.30 til 03.00 om å teste seg. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Vis mer

Britiske Evening Standard og Sky News skriver at helsemyndighetene i Norge frykter at flere er smittet av omikron etter julebordet der den nye varianten av viruset ble oppdaget. Independent skriver at smittesporingen er i full gang i Norges hovedstad.

Amerikanske aviser som The Washington Post og Los Angeles Times vier også spalteplass på utbruddet i Oslo. Storavisene forteller at jakten på flere mulige smittede er i full gang, melder NTB.

Flere smittede

Det sannsynlig at mellom 15 og 20 av de 60 julebordsgjestene kan være smittet av den nye omikronvarianten, sa assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo i Frogner bydel tidlig fredag.

Noen timer seinere kom meldingen om de 13 bekreftede, første tilfellene.

SMITTEUTBRUDD: Assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo i Frogner bydel i Oslo har travle dager etter omikron-utbruddet. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
SMITTEUTBRUDD: Assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo i Frogner bydel i Oslo har travle dager etter omikron-utbruddet. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Vis mer

Ved 21-tida fredag kveld kom også nyheten om at ytterligere 20 til 30 personer er registrert smittet med coronaviruset etter julebordet.

Det bekrefter assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo overfor NRK.

Det er ikke kjent hva slags type coronavirus de smittetilfellene er, men til TV 2 sier Ravlo at cirka en tredjedel av disse sannsynlig er omikron.

Ravlo sier til kanalen at man fortsatt er i en tidlig fase, og at det for flere av resturantgjestene kan ta noe tid før smitten slår ut på en test.

- Vi kan forvente at det vil kome inn flere positive prøver etter hvert, så vi må nok regne med at dette tallet stiger.

Kan ha spredd seg til flere utesteder

Den nye varianten omikron ble først oppdaget i Sør-Afrika og sprer seg nå i enorm fart i landet.

Sju av ti smittetilfeller i Sør-Afrika er den nye mutasjonen, skriver Jyllands-Posten fredag.

Det fryktes nå at omikronviruset har fått fotfeste i flere norske byer.

Trondheim kommune mistenker tilfeller av omikronvarianten. Ni personer er i søkelyset, hvorav åtte er i karantene og én i isolasjon.

Nå vurderer de egne omikron-tiltak, og har bedt om et hastemøte med helsemyndighetene.

FREDAGSPILS: The Old Irish Pub på Majorstua er det andre skjenkestedet i Oslo med mistanke om omikron-smitte. Der var det godt frammøte og fredagspilsstemning denne fredagen. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
FREDAGSPILS: The Old Irish Pub på Majorstua er det andre skjenkestedet i Oslo med mistanke om omikron-smitte. Der var det godt frammøte og fredagspilsstemning denne fredagen. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Smittevernmyndighetene i Oslo har også bedt gjester på The Old Irish Pub lørdag 27. november om å teste seg.

En av juleborddeltakerne hadde vært der dagen derpå. Denne fredagen var det vanlig fredagspilsstemning da Dagbladet var innom.

- Mistanke

- Vi hadde en liten mistanke om dette allerede i går. Det blir en del av vurderinga vi skal gjøre nå de nærmeste dagene, sier kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim kommune til Dagbladet og fortsetter:

- Vi har bedt om et hastemøte med statsforvalter, FHI og Helsedirektoratet mandag formiddag. Vi er åpne for at vi er nødt til å iverksette strengere tiltak på bakgrunn av omikron, sier Wolden.

Fredag melder Bergen kommune om ny smitterekord i Bergen, med 344 ny smittede på et døgn. Kort tid seinere blir det innført tiltak i en rekke kommuner i Vestland.

HASTEMØTE: Kommunedirektør Morten Wolden mistenker omikronsmitte i Trondheim..Foto: Annika Byrde/NTB
HASTEMØTE: Kommunedirektør Morten Wolden mistenker omikronsmitte i Trondheim..Foto: Annika Byrde/NTB Vis mer

Onsdag forrige uke var antallet 234 smittede og dermed den forrige rekorden.

Smittevernoverlege Marit Voltersvik sier til Bergens Tidende at mange har testet seg onsdag.

– Vi rapporterer i dag en kraftig økning i smittetallet, men vi har foreløpig ingen indikasjoner på at dette skyldes introduksjon av omikron. Her må vi avvente analyseresultatene fra laboratoriet på Haukeland universitetssjukehus, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik til avisa.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, forteller om et omfattende smittesporingsarbeid i forbindelse med det nye omikron-viruset. Reporter: Frode Andresen. Video: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Eksplosiv økning

Det er ingen tvil om at omikronutbrudd setter fart i smittespredningen.

I midten av november registrerte Sør-Afrika rundt 300 daglige smittetilfeller av corona, men ifølge tall fra landets helsemyndigheter er det daglige smittetallet på 11 535 personer det siste døgnet.

Dette tilsvarer en 40-dobling av antall smittede per dag på bare to uker.

Ifølge National Institute for Communicable Diseases (NICD) er 70 prosent av de positive smittetilfellene den nye varianten omikron.

Dette samtidig som testprosenten i landet er veldig lav sammenlignet med innbyggertall.

Ingen av de smittede i omikronutbruddet i Oslo er så langt blitt alvorlig syke, opplyser assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo i Frogner bydel til NTB.

– De vi har kartlagt, som tilhører Oslo, har symptomer i form av hodepine eller sår hals. Noen har hoste. Men de har det vi leger kaller milde symptomer, sier hun.

NY VARIANT: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, sier den nye coronavirusvarianten fra Sør-Afrika kan bli en variant av bekymring. Video: Vegard Krüger. Reporter: Johannes Fjeld. Vis mer

Utbruddet er sporet tilbake til et julebord som ble arrangert av solenergiselskapet Scatec på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge i Oslo fredag 26. november.

Scatec har sitt største utenlandskontor i Sør-Afrika, der omikronvarianten ble oppdaget først. Ifølge Scatec var det ansatte til stede på julebordet som hadde vært på kontoret i Cape Town.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer