Herreklubb-bråket: - Tragikomisk

Isabelle Ringes har lite til overs for klubben som hennes far, Christian Ringnes, er medlem i.

- MERKVERDIG: Likestillingsforkjemper Isabelle Ringnes (31) har fulgt bråket rundt herreklubben Norske Selskab denne uka. Hun mener klubbens storhetstid er forbi. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- MERKVERDIG: Likestillingsforkjemper Isabelle Ringnes (31) har fulgt bråket rundt herreklubben Norske Selskab denne uka. Hun mener klubbens storhetstid er forbi. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uka har det stormet rundt den lukkede herreklubben Norske Selskab. Etter Børsens avdekning, har stortingspolitikere tordnet mot klubben. Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås har svart med livslang boikott, og norsk forlagsbransjes mektigste mann, Mads Nygaard, har meldt seg ut i protest.

Likestillingsforkjemper og tech-gründer Isabelle Ringnes (31) er en av mange som har fulgt saken. Hun er - i likhet med navn som Kari Elisabeth Kaski (SV) og Trine Skei Grande (V) - forbløffet over hva som har skjedd bak lukkede dører i Norske Selskab.

Herreklubben - som blant andre hennes far, Christian Ringnes (65), er medlem i.

- Om det Norske Selskab skal være et forum for kloke samtaler rundt forretninger, samfunn og framtid - slik jeg ville tro at de ønsker - så kan jeg ikke tenke meg at det lønner seg å ekskludere halve befolkningen, sier Isabelle Ringnes til Børsen.

- Merkverdig

Det var like før jul at et forslag fra styret i Norske Selskab skapte harnisk internt. Spørsmålet om å utrede kvinnelig medlemskap ble raskt sablet ned av opprørte medlemmer. Etter voldsomme protester ble utredningen stanset - før den var kommet i gang.

- Det framstår for meg antikvarisk at dette diskuteres i Norge i 2020, og jeg vil nesten kalle det tragikomisk at de valgte å avslutte prosessen før utredningen så vidt hadde begynt. Jeg ser det som et ganske sikkert tegn på at klubben nok ikke er helt i takt med samfunnet ellers, og har sin storhetstid langt bak seg, fortsetter Ringnes.

31-åringen er ikke alene om å oppleve situasjonen som absurd. Selv mener Ringnes at herreklubbens avgjørelse ikke kan regnes som et særlig stort tap for likestillingssaken, snarere et «stort tap» for Norske Selskab.

- Det er jo litt merkverdig at verken landets statsminister, finansminister, kulturminister, høyesterettsjustitiarius eller dronning skulle kunne velges inn om de ønsket. Man skulle jo tro at de har noe vettugt å tilføye samtalen, tross sitt kvinnelige kjønn.

- Men det er klart, om det er prostata og podagra som står på agendaen, så er det nok ikke så mange kvinner som lengter etter medlemskap, sier hun med fleipete tone.

- Snakket sammen

Ringnes understreker at hun ikke kjenner klubben særlig godt. Det gjør derimot hennes far, Christian Ringnes.

Han satt selv i komiteen som skulle «belyse problemstillingen» om kvinnemedlemskap - sammen med høyesterettsadvokat Cato Schiøtz og tidligere PST-sjef og eks-riksantikvar Jørn Holme.

- Du og din far står på samme side i denne saken. Har dere diskutert temaet?

- Jeg snakket så vidt med ham om dette på onsdag, og han er, som du sier, enig med meg om at klubben bør åpnes for kvinner. Foruten det er han opptatt av at jeg skal danne min egen mening og tale min egen sak, uten å legge føringer.

Norske Selskab

• Startet i 1772 av norske studenter i København. Gjenstiftet i Christiania i 1818.
• Forfatteren Johan Hermann Wessel var sentral.
• Stengt under krigen. Quisling flyttet inn og stjal seinere med seg sølvtøyet, som var merket med NS, da han flyttet til Gimle. Motstandsbevegelsen tok over huset. Medlemmene tok sølvet tilbake i 1946, og fikk Quisling tiltalt for simpelt tyveri i krigsoppgjøret.
• Klubben anser seg for verdens 5. eldste klubb.
• Er for menn over 25 år, i praksis over 45. De under 50 har en egen «Yngstes komité»

Ringnes har videre en «klar anbefaling» til det Norske Selskab.

- Det er utvilsomt å gi innpass til kvinner om de ønsker å holde seg samfunnsmessig relevant. For øvrig velger jeg heller å se til andre mer framtidsrettede områder i samfunnet, der utviklingen stadig går i mer positiv retning.

- Ikke unaturlig

Da Børsen var i kontakt med Christian Ringnes og Jørn Holme tidligere denne uka, ga begge uttrykk for at tiden har løpt fra statuttene:

- Jeg har vært tydelig i alle år som medlem at jeg ønsker kvinner inn som medlem, uttalte tidligere riksantikvar Holme.

Artikkelen fortsetter under:

JA TIL KVINNER: Christian Ringnes har ikke lagt skjul på at han er skuffet over at kvinneutvalget ble nedlagt etter kort tid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
JA TIL KVINNER: Christian Ringnes har ikke lagt skjul på at han er skuffet over at kvinneutvalget ble nedlagt etter kort tid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- En gode idé, la eiendomsbaron Ringnes til.

Sistnevnte la ikke skjul på at han var skuffet over at prosessen ikke førte til en ordentlig diskusjon om å åpne for kvinnelige medlemmer.

- Samtidig respekterer jeg prosessen fullt ut. Det er ikke unaturlig i denne sammenheng å la de styrende organer bestemme. Jeg ville ikke ha avsluttet utredningen på det aktuelle tidspunktet, men respekterer fullt ut avgjørelsen, forklarte Ringnes til Børsen.

Det har fredag ikke lykkes Børsen å få en kommentar fra Norske Selskab i forbindelse med denne saken.

- Omstridt spørsmål

Tidligere har styreleder Erik Heidenreich opplyst overfor Børsen at dørene åpnes for kvinnelige gjester flere ganger i løpet av et år.

- Norske Selskab er en privat forening hvor det etter vedtektene bare er menn som kan tas opp som medlemmer. En rekke arrangementer, og klubbens lokaler, er likevel naturlig nok hyppig åpne for kvinnelige gjester, sa han til Børsen tidligere denne uka.

Spørsmålet om medlemskap for begge kjønn, har gjennom flere år vært viktig for mange av klubbens medlemmer, meddelte Heidenreich.

- Spørsmålet er imidlertid omstridt blant klubbens cirka 1200 medlemmer. Direksjonen startet derfor en prosess for å få en gjennomgang og vurdering av dette spørsmålet. Starten på dette arbeidet bekreftet imidlertid at dette er et svært omstridt tema, som i betydelig grad splitter medlemmene, og direksjonen har derfor besluttet å ikke gå videre med denne prosessen nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer