Herreklubbens styreleder går: - Uverdige ytringer

Melder seg ut etter 37 år i den lukkede herreklubben.

SALONGURO: Herreklubben Norske Selskab ble stiftet i København i 1772 av norske studenter. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
SALONGURO: Herreklubben Norske Selskab ble stiftet i København i 1772 av norske studenter. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble opprør i de lukkede salonger da styret i den eksklusive herreklubben tok til orde for å slippe til kvinner. Reaksjonene ble etter hvert både personlige og ubehagelige. Nå melder styrelederen seg ut.

- Bakgrunnen for dette er den siste tids støy etter at Direksjonen informerte medlemmene om at man ville utføre et utredningsarbeid vedrørende kvinnelig medlemskap, skriver styreleder Erik Heidenreich i en e-post til medlemmene som Børsen har fått tilgang til.

- Svært omstridt

Børsen avslørte i forrige uke at et internt utvalg som skulle finne argumenter for og mot kvinnelig medlemskap, ble lagt ned før det var kommet i gang.

Heidenreich fortalte den gang at det var snakk om «et svært omstridt tema, som i betydelig grad splitter medlemmene».

Etter Børsens avsløringer har diskusjonen blitt ytterligere opphetet i den snart 250 år gamle klubben.

Personlig

Nå forteller Heidenreich at kommentarene også har vært av personlig karakter.

«Det har til dels vært meget kraftfulle kommentarer og med språkbruk som jeg ikke trodde jeg skulle oppleve i Norske Selskab. Det har også framkommet ytringer mot Direksjonen og meg av nokså personlig karakter. Dette synes jeg er uverdig for Norske Selskab», skriver Heidenreich til medlemmene.

- Jeg ønsker derfor ikke lenger å være medlem av klubben etter vel 37 års hyggelig tid i klubben og i de tillitsverv jeg har hatt, skriver den avgåtte styrelederen - som innleder meddelelsen med å si at det er med stor beklagelse han trekker seg og melder seg ut.

Taushet

Børsen har vært i kontakt med Norske Selskabs direktør Eivind K. Schøyen. Han ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til vedkommende som nå er fungerende styreleder - uten å opplyse om hvem det er.

Børsen har også vært i kontakt med medlemmene av den raskt nedlagte kvinnekomiteen. Eiendomsbaron og kunstsamler Christian Ringnes har ikke besvart våre henvendelser. Tidligere PST-sjef og eks-riksantikvar Jørn Holme og høyesterettsadvokat Cato Schiøtz ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Også for snaut sju år siden førte kvinnestrid til at det blåste heftig rundt den lukkede klubbens fasjonable adresse rett bak Stortinget. Da ble tidligere oljeminister Thorhild Widvey nektet adgang til en Rotary-middag fordi hun hadde feil kjønn. Det førte blant annet til at en av Norges rikeste menn, Johan H. Andresen, meldte seg ut.

Daværende styreleder Carl Chr. Gilhuus-Moe forsvarte klubbens kvinnepolitikk med å uttale at menn har behov for å være alene fordi de kommuniserer så mye dårligere enn kvinner.

- Jeg har ikke noe å bidra med. Ring noen andre. Ha det godt, sier Gilhuus-Moe når Børsen nå tar kontakt for å høre hans reaksjon på at Heidenreich melder seg ut i protest.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer