Sanna Marin

Het kandidat til ny toppjobb

Finlands nylig avgåtte statsminister Sanna Marin nevnes som en het kandidat til å overta etter Jens Stoltenberg når han er ferdig i Nato over sommeren.

NATO NESTE? Sanna Marin (37) er en av fem hete kandidater til å overta som generalsekretær i Nato etter Jens Stoltenberg. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa / Reuters / NTB
NATO NESTE? Sanna Marin (37) er en av fem hete kandidater til å overta som generalsekretær i Nato etter Jens Stoltenberg. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Nato-kilder bekreftet nylig overfor NTB at det foreløpig ikke står klar noen arvtaker når Jens Stoltenbergs periode utløper 30. september.

Sist den tidligere norske statsministeren forlenget toppjobben i Nato, takket han samtidig nei til en ny jobb som sentralbanksjef i Norges Bank.

Det var for litt over et år siden. Nato-landene sto uten en åpenbar arvtaker, og alliansen ville unngå en opprivende lederdebatt midt under håndteringen av Russlands krigføring i Ukraina.

Stoltenberg selv har flere ganger vært fast bestemt på at denne gangen er det slutt.

Noen ny forlengelse av engasjementet som generalsekretær i forsvarsalliansen er ikke aktuelt, lød responsen da den tyske avisa Welt tidligere i vinter erfarte at det var en uformell enighet blant Natos da 30 medlemsland om at Stoltenberg burde bli værende i stillingen til april 2024.

Da feirer Nato sitt 75-årsjubileum.

Valgtap åpner dør

Dermed åpnes det for stadig spissere spekulasjoner om hvilke europeiske toppledere som kan være aktuelle til å overta etter Stoltenberg.

Flere medier har pekt på britenes forsvarsminister Ben Wallace, Spanias statsminister Pedro Sànchez og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen som aktuelle kandidater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer