Sanna Marin

Het kandidat til ny toppjobb

Finlands nylig avgåtte statsminister Sanna Marin nevnes som en het kandidat til å overta etter Jens Stoltenberg når han er ferdig i Nato over sommeren.

NATO NESTE? Sanna Marin (37) er en av fem hete kandidater til å overta som generalsekretær i Nato etter Jens Stoltenberg. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa / Reuters / NTB
NATO NESTE? Sanna Marin (37) er en av fem hete kandidater til å overta som generalsekretær i Nato etter Jens Stoltenberg. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Nato-kilder bekreftet nylig overfor NTB at det foreløpig ikke står klar noen arvtaker når Jens Stoltenbergs periode utløper 30. september.

Sist den tidligere norske statsministeren forlenget toppjobben i Nato, takket han samtidig nei til en ny jobb som sentralbanksjef i Norges Bank.

Det var for litt over et år siden. Nato-landene sto uten en åpenbar arvtaker, og alliansen ville unngå en opprivende lederdebatt midt under håndteringen av Russlands krigføring i Ukraina.

Stoltenberg selv har flere ganger vært fast bestemt på at denne gangen er det slutt.

Noen ny forlengelse av engasjementet som generalsekretær i forsvarsalliansen er ikke aktuelt, lød responsen da den tyske avisa Welt tidligere i vinter erfarte at det var en uformell enighet blant Natos da 30 medlemsland om at Stoltenberg burde bli værende i stillingen til april 2024.

Da feirer Nato sitt 75-årsjubileum.

Valgtap åpner dør

Dermed åpnes det for stadig spissere spekulasjoner om hvilke europeiske toppledere som kan være aktuelle til å overta etter Stoltenberg.

Flere medier har pekt på britenes forsvarsminister Ben Wallace, Spanias statsminister Pedro Sànchez og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen som aktuelle kandidater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.