Varmerekord i Spania:

Hetebølge kan gi krise

Rekordhøye temperaturer og fravær av regn kan skape vin- og skinkekrise. - Kommer til å bli dyrere vin, og mye dårlig vin, sier vintopp.

GLOHETT: Torsdag ble det målt 38,7 grader i Cordoba i Spania. Det er dårlig nytt for spanske bønder. Skjermdump: Meteorologene / Twitter
GLOHETT: Torsdag ble det målt 38,7 grader i Cordoba i Spania. Det er dårlig nytt for spanske bønder. Skjermdump: Meteorologene / Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spekeskinker, oliven og vin. Det kan bli slunkent på norske tapasfat dersom den ekstreme tørken i Spania fortsetter.

Spania har nå søkt om krisemidler fra EU, for å hjelpe tørkerammede bønder og gårdbrukere.

Torsdag ble den varmeste aprildagen noensinne målt i Spania.

Ifølge britenes meteorologisk institutt, Met Office, ble det målt en temperatur på 38,7 grader på Córdoba lufthavn sør i Spania.

Tørken rammer rundt 60 prosent av den spanske landsbygda, og åkrer hvor det vanligvis dyrkes hvete og bygg står i fare for å bli ødelagt i fire ulike regioner, sier Det spanske bondelaget til nyhetsbyrået AP.

Vinmarkene er heller ikke trygge.

Ifølge bondelaget har de ikke-reverserbare tapene rammet mer enn 3,5 millioner hektar med dyrket mark i landet.

Populær vin kan bli dyrere

Geir Gjerdrum er direktør for Autentico-gruppen, som eier flere norske vinimportfirmaer. Han beskriver situasjonen mange spanske vinbønder nå er i som fryktelig trist.

- Dette rammer mange bønder - både småbønder som leverer til kooperativer, og store firmaer som har ansatt masse folk, så det er ikke bra, sier Gjerdrum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer