Varmerekord i Spania:

Hetebølge kan gi krise

Rekordhøye temperaturer og fravær av regn kan skape vin- og skinkekrise. - Kommer til å bli dyrere vin, og mye dårlig vin, sier vintopp.

GLOHETT: Torsdag ble det målt 38,7 grader i Cordoba i Spania. Det er dårlig nytt for spanske bønder. Skjermdump: Meteorologene / Twitter
GLOHETT: Torsdag ble det målt 38,7 grader i Cordoba i Spania. Det er dårlig nytt for spanske bønder. Skjermdump: Meteorologene / Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spekeskinker, oliven og vin. Det kan bli slunkent på norske tapasfat dersom den ekstreme tørken i Spania fortsetter.

Spania har nå søkt om krisemidler fra EU, for å hjelpe tørkerammede bønder og gårdbrukere.

Torsdag ble den varmeste aprildagen noensinne målt i Spania.

Ifølge britenes meteorologisk institutt, Met Office, ble det målt en temperatur på 38,7 grader på Córdoba lufthavn sør i Spania.

Tørken rammer rundt 60 prosent av den spanske landsbygda, og åkrer hvor det vanligvis dyrkes hvete og bygg står i fare for å bli ødelagt i fire ulike regioner, sier Det spanske bondelaget til nyhetsbyrået AP.

Vinmarkene er heller ikke trygge.

Ifølge bondelaget har de ikke-reverserbare tapene rammet mer enn 3,5 millioner hektar med dyrket mark i landet.

Populær vin kan bli dyrere

Geir Gjerdrum er direktør for Autentico-gruppen, som eier flere norske vinimportfirmaer. Han beskriver situasjonen mange spanske vinbønder nå er i som fryktelig trist.

KNUSKTØRT: TOMT: Det er tørt i flere av vannmagasinene i Spania. Her fra Sau-reservoaret, rundt ti mil fra Barcelona. Foto: AP/NTB
KNUSKTØRT: TOMT: Det er tørt i flere av vannmagasinene i Spania. Her fra Sau-reservoaret, rundt ti mil fra Barcelona. Foto: AP/NTB Vis mer

- Dette rammer mange bønder - både småbønder som leverer til kooperativer, og store firmaer som har ansatt masse folk, så det er ikke bra, sier Gjerdrum.

Han forteller at de høye temperaturene og tørken er totalt krise for mange vinbønder, da modningen av druer stopper og plantene går over i overlevelsesmodus.

- For vin spesifikt kan du ende opp med lite aroma og null syre. Og så reduserer det avlingen kraftig, så du får mye mindre produksjon, forteller importsjefen.

Han sier at vinbøndene Autentico kjøper fra nå er nødt til å jobbe mye hardere, for et produkt man ikke nødvendigvis kan forvente like mye fra som før.

Hvis det blir tørke også i de kommende åra vil det gå utover forbrukerne, forteller han.

KVALITET: Geir Gjerdrum sier tørke og ekstrem varme vil kunne gi dårligere vin. Foto: Privat
KVALITET: Geir Gjerdrum sier tørke og ekstrem varme vil kunne gi dårligere vin. Foto: Privat Vis mer

- Det kommer til å bli dyrere vin, og mye dårlig vin. Spesielt det som folk flest kjøper. Det er ikke full katastrofe ennå, men det er tragisk, sier Gjerdrum.

Ingen tegn til nedbør

I regionen La Rioja, kjent for sin vinproduksjon, har tørken ført til at bønder er avhengige av å manuelt vanne det de dyrker. Noe de vanligvis ikke behøver.

Nøttetrær og vinranker sliter i varmen. Det spøker også for oliven, om ikke regnet kommer i løpet av de neste ukene.

Også skinka er truet.

VINLAND: Spanias vinproduksjon rammes hardt av tørken i landet. Her fra La Rioja i oktober 2022. Foto: REUTERS
VINLAND: Spanias vinproduksjon rammes hardt av tørken i landet. Her fra La Rioja i oktober 2022. Foto: REUTERS Vis mer

Spanias anerkjente jamón ibérico bellota-skinke blir påvirket av varmen, da de varme og tørre somrene gjør at eiketrærne bærer færre nøtter - grisenes diett den siste måneden før de slaktes.

Jamón-skinka produseres i noen av de fattigste regionene i Spania, hvor de er en vesentlig del av den lokale økonomien, skriver The Guardian.

Samtidig som mange nå håper på regn, har statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdal dårlige nyheter.

- Jeg seg ingen tegn til noe nedbør over normalen for sørvestre deler av Europa. Det er ikke noe som tyder på det i nærmeste framtid.

Han sier man ikke kan knytte varmen i april til klimaendringer, men at det har vært mange slike perioder de siste åra.

- Man ser et mønster. Det ser ut som om man får varmebølgene litt tidligere enn andre år, sier statsmeteorologen.

MANGEL: Det er vannmangel og delvis knusktørt i La Baells-reservoaret utenfor Barcelona. Foto: AP
MANGEL: Det er vannmangel og delvis knusktørt i La Baells-reservoaret utenfor Barcelona. Foto: AP Vis mer

Flere år med tørke

Onsdag ble det satt varmerekord på rundt 70 værstasjoner i Spania. Flere av dem målte over 35 varmegrader.

I Catalonia er det nå innført vann-restriksjoner for bønder og industrien, og det er forbudt å bruke drikkevann til å vaske biler eller fylle svømmebassenger.

Tre år med svært lite regn og rekordhøye temperaturer har ledet Spania inn i en langtidstørke, sier det meteorologiske instituttet i Spania, skriver AP.

Fjoråret i Spania var det varmeste siden landet startet med målinger. Året var det tredje tørreste, skriver The Guardian.

- Det finnes ikke noen plan B, sier Det spanske bondelaget.

- Til tross for utbedringer som har gjort vanningssystemer mer effektive, begynner det å bli en veldig vanskelig situasjon for alt som er avhengig av regnvann, som korn, mandler og vinranker.