Hetebølgen i Europa kan gi dobbelsmell

De høye temperaturene sender gassetterspørselen til nye høyder, samtidig som flere frykter ytterligere russiske gasskutt.

«MARERITTSCENARIO»: Tysklands økonomiminister Robert Habeck sa nylig at landet må forberede seg på det verste. Foto: Ina Fassbender / AFP / NTB
«MARERITTSCENARIO»: Tysklands økonomiminister Robert Habeck sa nylig at landet må forberede seg på det verste. Foto: Ina Fassbender / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hetebølge og tørke herjer i Sør-Europa, med temperaturer godt over 30 grader. Deler av Frankrike og Spania er rammet av skogbranner ute av kontroll.

Gassetterspørselen skyter fart

For å kjøle ned hjem og bedrifter trengs mye elektrisitet for å drive klimaanleggene. Etterspørselen etter energi har som en følge skutt i været, melder CNN.

Situasjonen er kritisk, og nå stålsetter Europa seg for en mulig fullskala gasskrise seinere denne uka, ifølge kanalen.

Det spanske statlige gass-selskapet Enagas sier at etterspørselen etter gass for å produsere elektrisitet har nådd en ny rekord på 800 gigawattimer.

- Denne enorme økningen i etterspørselen etter naturgass til elektrisitetsproduksjon skyldes hovedsakelig de høye temperaturene, uttalte de i en pressemelding torsdag.

Det kommer på det verst tenkelige tidspunkt. EU er avhengige av å fylle gasslagrene om sommeren for å unngå å gå tomme for gass midt i den kommende vinteren.

- Rød alarm

Det er nemlig knyttet stor usikkerhet til den russiske gassforsyningen framover.

Krigen i Ukraina har gjort at Europa, som er svært avhengige av den russiske gassen, holder pusten i frykt for en brå russisk gass-stans.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer