Hetebølgen i Europa kan gi dobbelsmell

De høye temperaturene sender gassetterspørselen til nye høyder, samtidig som flere frykter ytterligere russiske gasskutt.

«MARERITTSCENARIO»: Tysklands økonomiminister Robert Habeck sa nylig at landet må forberede seg på det verste. Foto: Ina Fassbender / AFP / NTB
«MARERITTSCENARIO»: Tysklands økonomiminister Robert Habeck sa nylig at landet må forberede seg på det verste. Foto: Ina Fassbender / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hetebølge og tørke herjer i Sør-Europa, med temperaturer godt over 30 grader. Deler av Frankrike og Spania er rammet av skogbranner ute av kontroll.

Gassetterspørselen skyter fart

For å kjøle ned hjem og bedrifter trengs mye elektrisitet for å drive klimaanleggene. Etterspørselen etter energi har som en følge skutt i været, melder CNN.

Situasjonen er kritisk, og nå stålsetter Europa seg for en mulig fullskala gasskrise seinere denne uka, ifølge kanalen.

Det spanske statlige gass-selskapet Enagas sier at etterspørselen etter gass for å produsere elektrisitet har nådd en ny rekord på 800 gigawattimer.

- Denne enorme økningen i etterspørselen etter naturgass til elektrisitetsproduksjon skyldes hovedsakelig de høye temperaturene, uttalte de i en pressemelding torsdag.

Det kommer på det verst tenkelige tidspunkt. EU er avhengige av å fylle gasslagrene om sommeren for å unngå å gå tomme for gass midt i den kommende vinteren.

- Rød alarm

Det er nemlig knyttet stor usikkerhet til den russiske gassforsyningen framover.

Krigen i Ukraina har gjort at Europa, som er svært avhengige av den russiske gassen, holder pusten i frykt for en brå russisk gass-stans.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

- Russlands seineste grep for å presse gasstrømmen til Europa ytterligere, kombinert med andre forstyrrelser i forsyningen, er en rød alarm for EU. Når vi nærmer oss vinteren, så kommer vi til å få et klarere bilde av hva Russland kan finne på som neste grep. De neste månedene blir kritiske, sier leder i Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, i en rapport mandag morgen.

Denne uka skal Nord Stream 1-rørledningen, som vanligvis pumper store mengder russisk gass til Europa, etter planen gjenåpnes etter ti dagers vedlikehold.

Den store bekymringen er imidlertid at Russland vil fortsette å holde krana strupt som gjengjeldelse for de massive sanksjonene etter invasjonen av Ukraina.

- Marerittscenario

Tysklands økonomiminister, Robert Habeck, skisserte forrige lørdag et «marerittscenario», ifølge The Guardian.

- Alt er mulig, alt kan skje, sier Habeck.

- Det kan hende at gassen vil flyte igjen, kanskje mer enn før. Det kan også skje at ingenting kommer, tilføyde han.

Han sier landet må forberede seg på det verste, og gjøre det beste for å håndtere situasjonen.

Den aktuelle rørledningen leverer 55 milliarder kubikkmeter gass gjennom Tyskland til Europa hvert år - 40 prosent av den samlede gassimporten fra Russland, ifølge CNN.

Mandag meldte Reuters at det statlige russiske gasselskapet Gazprom har erklært «force majeure»: De skal ha varslet én betydelig europeisk kunde om at de ikke kan oppfylle sine leveringsplikter, som følge av «ekstraordinære» omstendigheter utenfor selskapets kontroll.

Allerede har Russland kuttet gasstilførselen til flere europeiske land som nektet å godta Putins krav om betaling i rubler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer