Hevder medisintest floppet - kraftig børsfall

Testresultater ga børsfall i stedet for jubel hos produsent. - Ingen vidundermedisin, sier norsk ekspert.

FLERE SCENARIER: Det jobbes globalt med å finne en kur mot coronaviruset. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
FLERE SCENARIER: Det jobbes globalt med å finne en kur mot coronaviruset. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den ikke-godkjente ebolamedisinen remdesivir har floppet i sin første kliniske test mot coronaviruset, skriver Financial Times. Resultatet skal i stedet for bekjempelse av viruset, ha vært skuffede forskere og investorer.

Legemiddelet har vært omtalt som blant de mest lovende for å behandle coronaviruset, men verdens forskningsmiljøer vet foreløpig lite om effekten.

Forventningene var også høye, men resultatene sto på ingen måte til forventningene da de foreløpig siste resultatene kom, skriver avisa. Ifølge dokumenter avisa har fått tilgang til, har testingen av medikamentet, utviklet av amerikanske Gilead Sciences, vært gjennomført i Kina.

FØRSTE TILFELLE: 20. april åpnet barnehagene i Norge. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ikke entydige

237 personer skal ha deltatt, hvorav 158 av dem fikk medisinen. I tillegg til å ikke bekjempe viruset, fikk deltakerne betydelige bivirkninger, skriver Financial Times. Dette skal ha ført til at 18 av testpersonene ble tatt av studien.

WHO skal stå bak dokumentene fra studien, som ble publisert ved en feil. Selskapet selv har gått ut og sagt at påstandene i dokumentene gir en upassende beskrivelse av studien - og viser blant annet til at få personer deltok.

- På grunn av dette, er ikke resultatene entydige. Dataene antyder at remdesivir potensielt kan gi virkning, særlig i tidlig smittefase, skriver selskapet i en kommentar.

Stein på børsen

Det har imidlertid ikke stoppet Gilead fra å synke kraftig på børsen etter at nyheten ble kjent. Selskapet fikk en kraftig smell på Nasdaq-indeksen torsdag, og måtte se en nedgang på nær fem prosent.

Financial Times skriver at aksjekursen var oppe i 84 dollar forrige uke, da rykter om gode testresultater fremdeles florerte. Det skjedde blant annet etter en lekkasje fra behandling med legemiddelet ved et sykehus i Chicago, som ga lovende svar og sendte Gileads aksjer til himmels.

Nå venter selskapet på resultatene fra flere pågående studier, som skal gi flere svar på om det er håp for ebolamedisinens virkning på coronaviruset, hvem som bør medisineres og på hvilket tidspunkt.

Til tross for de svake resultatene fra testen i Kina, skal det fremdeles være håp for remdesivir, mener forskerne. Tidligere i april ga en annen studie positivt resultat, da 68 prosent av testpersonene viste tegn til bedring som følge av medisinering. Studien har imidlertid blitt ansett som for dårlig, da kvalitetssikringen av dataene var for dårlig.

ALARMIST: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er sterkt kritisk til myndighetenes corona-strategi. Her forteller hun hvorfor fra sitt eksil i hjembygda Lom. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Testes i Norge

Også i Norge har medisinen vært testet på et svært lavt antall smittede pasienter, blant annet ved Oslo universitetssykehus (OUS) og på Haukeland i Bergen, som er en del av eksperimentet for å finne et mulig botemiddel mot viruset.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk sier til Dagbladet at de foreløpige resultatene, som ble lagt ut ved en feil hos WHO, ikke er særlig lovende.

- Det tyder på at dette ikke er noen vidundermedisin. Rapporten er under granskning av eksperter, men det sies at man ved et uhell har lagt ut resultatene foreløpig på WHO. Resultatene så ikke bra ut, sier Madsen.

Han har også fått med seg at medikamentet har vært framsnakket de seinere ukene, og at aksjekursen hos produsenten som følge av dette har gått kraftig opp. Men det er også en rekke andre medikamenter som testes ut, og som forhåpentligvis vil gi svar i løpet av de kommende ukene.

- Over 50 medisiner testes mot coronaviruset. Foreløpig har vi svært få gode data, og vi venter fremdeles på studier av god kvalitet. Ofte stemmer det når de første resultatene viser seg å gi dårlig effekt, og det skal mye til at de første testresultatene blir snudd på hodet, sier Madsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer