Elon Musk

Hevder Musk skrøt av Putin-samtale

SpaceX-eier Elon Musk skal ha skrytt av å ha snakket med Russlands president Vladimir Putin til den øverste militære ledelsen i USA, ifølge tidligere viseforsvarsminister.

MEKTIG: Elon Musk har blitt en stadig mektigere aktør internasjonalt. Han har også en sentral rolle i krigen i Ukraina. Foto: JOEL SAGET / AFP
MEKTIG: Elon Musk har blitt en stadig mektigere aktør internasjonalt. Han har også en sentral rolle i krigen i Ukraina. Foto: JOEL SAGET / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): I en omfattende profil av SpaceX- og Tesla-eier Elon Musk i The New Yorker beskriver den kjente amerikanske journalisten Ronan Farrow en milliardær med usedvanlig stor innflytelse på geopolitikken. Samtidig tegner profilen et bilde av en mann som ser ut til å ha et komplisert privatliv.

USAs tidligere viseforsvarsminister Colin Kahl avslører blant annet at Musk skal ha hatt en personlig samtale med Russlands president, Vladimir Putin.

Ifølge Kahl skal Musk ha fortalt dette til toppledelsen i Pentagon under en telefonsamtale i oktober i fjor om det satellittbaserte internettet Starlink, som lages av Musks SpaceX-selskap, og som de har levert til det ukrainske forsvaret. Også andre kilder bekrefter dette til det amerikanske nyhetsmagasinet.

HYLLER: Tesla-gründer hyller Statsminister Jonas Gahr Støre på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

- Nervøs

- Min slutning var at han var i ferd med å bli nervøs for at Starlinks involvering i økende grad ble sett på i Russland som et bidrag til å hjelpe Ukrainas krigsinnsats, og han så etter måter å blidgjøre russerne på, sier Kahl til The New Yorker.

I oktober i fjor avviste imidlertid Musk selv at han hadde snakket med Putin om dette. I et innlegg på sin egen plattform X, som tidligere het Twitter, sa han at han bare hadde snakket med Putin én gang tidligere, og at det var 18 måneder tilbake i tid, og at samtalen hadde handlet om romfart.

Uttalelsen fra Musk den gangen kom etter en kontroversen som oppstod da Musk la ut på Twitter det som ble beskrevet som en fredsplan, som ble hyllet av Putin og kritisert av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Kort tid seinere opplevde ukrainske soldater at Starlink-nettet sluttet å fungere i kortere perioder, og Musk truet med å slutte å finansiere Ukrainas tilgang til tjenesten, skriver Bloomberg.

Behandlet som statsleder

Samtidig har Musk også en pragmatisk, økonomisk interesse av et godt forhold til Kina. Kina produserer nemlig halvparten av alle Tesla-biler, men samtidig har landet gitt støtte til Russland i Ukraina-krigen. Dermed ønsker Musk neppe å komme på kant med dem.

Elon Musks romselskap SpaceX skulle etter planen skyte opp sitt nye Starship-fartøy mandag ettermiddag, men alt gikk ikke helt etter planen. Video: SpaceX. Vis mer

Kahl beskriver hvordan en annen toppleder i Pentagon var overrasket over at de skulle kontakte Musk.

- Selv om Musk teknisk sett ikke er en diplomat eller statsleder, følte jeg det var viktig å behandle ham som det, gitt den innflytelsen han har på dette temaet, sier Kahl til New Yorker.

Etter forhandlinger inngikk Pentagon en ny Starlink-avtale med SpaceX i juni i år.

- Suger

Selskapene til Musk - SpaceX, Tesla og X, tidligere Twitter og et nytt selskap for kunstig intelligens - har etter hvert fått enorm innflytelse både i USA og resten av verden. Kilder hos Nasa, det amerikanske forsvarsdepartementet, transportdepartementet, flymyndighetene og sikkerhetsdirektoratet sier til New Yorker at Musks produkter og innflytelse er umulig å komme unna innenfor deres felt.

- I den verdenen hvor vi lever, hvor Elon driver selskapet sitt under privat kontroll, lever vi på hans nåde. Det suger, sier en kilde i Pentagon til New Yorker.

Samtidig tegner den omfattende profilen et komplisert bilde av Musks privatliv. De siste åra har han vært i flere konflikter og kommet med en rekke kontroversielle uttalelser på sin egen plattform, X.

Rusmidler

- Livet hans suger. Det er så stressende. Han er så dedikert til disse selskapene. Han legger seg til å sove, står opp og svarer på e-poster. 99 prosent vil aldri treffe noen som er så besatt, og med en så høy toleranse for å ofre sitt eget privatliv, sier en medarbeider til magasinet.

Flere amerikanske medier har også tidligere skrevet om Musks bruk av rusmidler og medisin for å takle tilværelsen. New York Times meldte 2018 at styremedlemmer i Tesla var blitt bekymret for Musks bruk av den reseptbelagte sovemedisinen Ambien, som kan forårsake hallusinasjoner.

Wall Street Journal meldte tidligere i år at Musk bruker ketamin. Det er et legemiddel som både brukes mot depresjoner, men også som festrusmiddel. Kilder bekrefter også til New Yorker at Musk skal bruke dette. I en episode av podkasten til Joe Rogan røyket også Musk cannabis.

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug kommenterer Elon Musks uttalelser om krigen i Ukraina. Video: Dagbladet TV Vis mer

Selv har ikke Musk benektet at han bruker ketamin. I samtalen med Rogan uttalte Musk seg kritisk til andre former for medisinsk behandling av depresjon.

- Utfra det jeg har sett med venner, så er det å ta ketamin av og til et bedre alternativ, sa Musk.

- Fjerner hemninger

Nå hevder bekjente til New Yorker at Musks bruk av stoffet kan ha økt, og at dette kan bidra til kaotiske og impulsive uttalelser og beslutninger.

- Litt ketamin har en liknende effekt som alkohol. Det kan fjerne hemninger slik at du gjør og sier ting du ellers ikke ville gjort. Høyere doser har en annen effekt hvor du kan føle deg frakoblet fra kroppen og omgivelsene, sier en ledende forsker på ketamin, Amit Anand, til New Yorker.

Han forklarer videre hvordan bruk av stoffet kan gi seg store utslag i oppførsel.

- Du kan føle deg grandios, og som du har spesielle evner eller spesielle talenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer