Hevder Norge sto bak

Den russiske storavisa Moskovskij Kosmolets tror både Norge og Storbritannia kan ha sabotert Nord Stream 1 og 2.

SABOTASJE: Totalt oppsto det tre lekkasjer på de to gassrørledningene like utenfor den danske øya Bornholm mandag, og siden har spekulasjoner om sabotasje rast. Foto: Danish Defence Command via AP / NTB
SABOTASJE: Totalt oppsto det tre lekkasjer på de to gassrørledningene like utenfor den danske øya Bornholm mandag, og siden har spekulasjoner om sabotasje rast. Foto: Danish Defence Command via AP / NTB Vis mer
Publisert

Storavisa Moskovskij Kosmolets hevder britiske marinestyrker fra marinebasen Olavsvern utenfor Troms sto bak sabotasjen på Nord Stream-gassledningen i Østersjøen.

- Jeg tror både Norge og Storbritannia kan ha gjort det, hevdet den russiske «militæreksperten» og tidligere marineoffiseren Vladimir Gundarov i avisa ifølge Aftenposten.

Spekulasjoner

Flere mener lekkasjene i ledningene Nord Stream 1 og 2, som frakter gass mellom Russland og Tyskland, er forårsaket av sabotasje. Blant dem er EUs utenrikssjef Josep Borrell, Norges statsminister Jonas Gahr Støre, samt Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Flere eksperter peker på Russland som den skyldige og tror de forsøker å strupe forsyningen til andre land.

Allerede kort tid etter at lekkasjene i rørledningene var kjent i Vesten var statlige og statsnære medier i Russland godt i gang med å spekulere om hvem som sto bak. Også nyhetsbyrået Ria Novosti gikk raskt i gang med å legge skylden på Ukraina og vestlige land, skriver NTB.

- Både Norge og Storbritannia tjener på dette. De er Nato-land. Norge er Russlands største konkurrent i gassleveranser, sa Gundarov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer