Hevder Norge sto bak

Den russiske storavisa Moskovskij Kosmolets tror både Norge og Storbritannia kan ha sabotert Nord Stream 1 og 2.

SABOTASJE: Totalt oppsto det tre lekkasjer på de to gassrørledningene like utenfor den danske øya Bornholm mandag, og siden har spekulasjoner om sabotasje rast. Foto: Danish Defence Command via AP / NTB
SABOTASJE: Totalt oppsto det tre lekkasjer på de to gassrørledningene like utenfor den danske øya Bornholm mandag, og siden har spekulasjoner om sabotasje rast. Foto: Danish Defence Command via AP / NTB Vis mer
Publisert

Storavisa Moskovskij Kosmolets hevder britiske marinestyrker fra marinebasen Olavsvern utenfor Troms sto bak sabotasjen på Nord Stream-gassledningen i Østersjøen.

- Jeg tror både Norge og Storbritannia kan ha gjort det, hevdet den russiske «militæreksperten» og tidligere marineoffiseren Vladimir Gundarov i avisa ifølge Aftenposten.

Spekulasjoner

Flere mener lekkasjene i ledningene Nord Stream 1 og 2, som frakter gass mellom Russland og Tyskland, er forårsaket av sabotasje. Blant dem er EUs utenrikssjef Josep Borrell, Norges statsminister Jonas Gahr Støre, samt Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Flere eksperter peker på Russland som den skyldige og tror de forsøker å strupe forsyningen til andre land.

Allerede kort tid etter at lekkasjene i rørledningene var kjent i Vesten var statlige og statsnære medier i Russland godt i gang med å spekulere om hvem som sto bak. Også nyhetsbyrået Ria Novosti gikk raskt i gang med å legge skylden på Ukraina og vestlige land, skriver NTB.

- Både Norge og Storbritannia tjener på dette. De er Nato-land. Norge er Russlands største konkurrent i gassleveranser, sa Gundarov.

Peker på USA

De russiske mediene hevder at Norge ikke vil la Tyskland få russisk gass. Russland nekter selv for all innblanding i lekkasjen, som flere vestlige ledere nå har sagt ble forårsaket av sabotasje.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser gassboblene fra lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer

Russiske medier har også merket seg en uttalelse fra USAs president Joe Biden i februar. Da uttalte han at dersom Russland invaderte Ukraina, ville USA sørge for at den nye Nord Stream 2-ledningen ville være «ferdig» før den ble tatt i bruk. USA har flagget sin motstand mot rørledningen i årevis, blant annet med henvisning til energisikkerheten i Europa, men i russiske medier tolkes uttalelsen som en militær trussel. Etter lekkasjen i rørledningene har Bidens uttalelse også blitt spredt i sosiale medier.

- Biden er forpliktet til å svare på spørsmålet om hvorvidt USA gjorde den trusselen til virkelighet, sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer