Busstreiken

Hevder pasienter rammes: - Ikke riktig

Krangler om dispensasjonsordning under busstreiken.

UTHOLDENHET: Tillitsvalgt i Fellesforbundet, Unibuss, Annstein Garnes mener at folk er klare for å streike så lenge det trengs. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer
Publisert

Busstrafikken over hele landet er lammet etter at 8300 bussjåfører er tatt ut i streik.

Bussjåførene krever en solid lønnsøkning, men har foreløpig ikke fått gjennomslag hos arbeidsgiversiden, representert ved NHO Transport.

Nå krangler partene om en dispensasjonsordning, som skal sikre at streiken ikke rammer liv og helse.

Hevder pasienttransport rammes

- Streiken rammer deler av pasienttransporten. Det synes ikke vi er riktig i dagens situasjon, sier Jon Stordrange, administrerende direktør i NHO Transport, til Dagbladet.

Stordrange hevder at streiken rammer ruter til og fra kritiske funksjoner som sykehus, og mener arbeidstakerorganisasjonene burde vært mer selektive i hvem de tok ut i streik.

Det er Fellesforbundet, Yrkestrafikkforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet som representerer bussjåførene.

Kommunikasjonssjef André Nerheim i Fellesforbundet sier til Dagbladet at helsetransporten går som vanlig, og påpeker at arbeidsgiversiden kan ty til følgende løsning:

- Dersom noen arbeidsgivere ser at streiken kan ramme liv og helse, er det deres plikt å søke forbundene om dispensasjon.

KRITISK TIL STREIKEUTTAK: Administrerende direktør i NHO Transport, Jon Stordrange. Foto: NHO Transport
KRITISK TIL STREIKEUTTAK: Administrerende direktør i NHO Transport, Jon Stordrange. Foto: NHO Transport Vis mer

- Dette burde de tenkt på

Jon Stordrange mener imidlertid at terskelen for å få innvilget dispensasjon er veldig høy. Ifølge direktøren skal slike dispensasjoner gis for å løse uforutsette problemer som kommer opp etter streikeuttak.

- Pasienttransport er ikke uforutsett, sier Stordrange.

Han trekker fram Oslo Taxibuss og Persontransport som eksempler på selskaper der sjåfører er tatt ut i streik.

- Dette burde arbeidstakerne hatt klart for seg. De kan ikke overprøve det med dispensasjoner i stor grad. Dette burde de tenkt på da de tok sjåførene ut i streik. Vi som arbeidsgivere kan ikke overstyre det, sier Stordrange.

- Hvis det ble gitt dispensasjon over «en lav sko», ville streikevåpenet miste sin effekt. Vi må nok akseptere arbeidstakersidens streikeuttak.

Daglig leder bekymret

VG skriver lørdag at daglig leder i selskapet Persontransport Norge AS er bekymret for liv og helse på grunn av streiken.

Selskapet har 40 minibusser i trafikk for Pasientreise- og syketransportavdelingen ved Oslo universitetssykehus, og 12 av deres 60 sjåfører er tatt ut i streik, ifølge VG.

Selskapet har imidlertid ikke søkt om dispensasjon fra streiken for disse sjåførene, etter å ha rådført seg med Jon Stordrange i NHO Transport, opplyser lederen overfor avisa.

VG har bedt Stordrange kommentere bekymringen til Persontransport Norge-lederen, samt påstanden om at Stordrange frarådet ham å søke dispensasjon. Slik svarer direktøren:

- Det er arbeidstakerorganisasjonen som velger hvem som skal tas ut i streik. Hvis vi gir dispensasjon utvanner vi hele poenget med streikeretten. Vi må respektere uttaket arbeidstakersiden har gjort.

KRITISK: André Nerheim, kommunikasjonssjef i Fellesforbundet, mener NHO Transport prøver å dra opp konfliktlinjer som ikke finnes. Foto: Privat
KRITISK: André Nerheim, kommunikasjonssjef i Fellesforbundet, mener NHO Transport prøver å dra opp konfliktlinjer som ikke finnes. Foto: Privat Vis mer

Derfor eksisterer ordningen

André Nerheim i Fellesforbundet mener opplysningene er urovekkende.

- At arbeidsgiver kontakter NHO Transport og sier han er litt redd for konsekvensene av dette, og det kanskje kan være fare for liv og helse, og så sier NHO Transport: Ikke søk dispensasjon. Det er ikke slik det skal være. Dispensasjonsordningen er der av en grunn, sier Nerheim til Dagbladet.

Han beskriver ordningen slik:

- Vi kan aldri vite alle konsekvensene av vårt streikeuttak i alle bedrifter i hele landet. Vi gjør så godt vi kan, og gjør alt vi kan for å verne liv og helse. Av og til er det slik at en må justere dette streikeuttaket. Derfor har vi dispensasjonsordningen.

TRANGT: Jordina Carlos Pedro (23) valgte å vente på neste trikk da hun reiste via Jernbanetorget i Oslo mandag morgen. Video: Celina Morken Vis mer

Ikke fått én søknad

Nerheim forteller at ordningen har vært brukt mange ganger før, under tidligere streiker. Ordningen fungerer slik at arbeidsgiver sender søknad til NHO Transport, som sender søknaden videre til arbeidstakerorganisasjonene.

Ved behov kan søknaden godkjennes i løpet av få timer, enten det er dag eller natt, opplyser Nerheim.

Men Fellesforbundet har ikke mottatt én eneste søknad fra NHO Transport under denne streiken.

- Derfor kan problemene umulig være store der ute. Dersom Jon Stordrange har noen problemer må han komme til oss, sier Nerheim.

- At NHO Transport prøver å dra opp konfliktlinjer som ikke finnes, og som kan løses ved hjelp av dispensasjonssøknad, det er rett og slett bare litt trist.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer