Ukrainsk etterretning:

Hevder russerne jakter sanksjonshull

Ukrainsk etterretning mener president Vladimir Putin har en plan for eksport av varer - tross vestens sanksjoner.

SMUTTHULL: Kan det finnes smutthull for president Putin i Vestens sanksjonspakke? Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
SMUTTHULL: Kan det finnes smutthull for president Putin i Vestens sanksjonspakke? Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det innføres stadig flere sanksjoner fra Vesten mot Russland etter invasjonen av Ukraina for drøye to måneder siden.

Land som USA har gått hardt ut og hevder det økonomiske systemet i Russland er på kanten av kollaps.

Nå hevder derimot Ukrainsk etterretning at Russland har søkt til nabolandene, og tidligere samarbeidspartnere, for å lage smutthull i sanksjonene.

Hovedetterretningsdirektoratet i Ukrainas forsvarsdepartement skriver på Facebook at den russiske presidenten Vladimir Putin nå snur seg mot blant annet Georgia, Armenia og Aserbajdsjan for å lette på de økonomiske utfordringene som følge av sanksjonene.

Økonomisk avhengighet

Det ukrainske statseide nyhetsbyrået Ukrinform hevder Russlands ønsker å starte produksjon av komponenter for det russiske militæret i CSTO-landene.

CSTO, på norsk Den kollektive sikkerhetspakten, er en militærallianse mellom Russland, Hviterussland, Armenia, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan.

Etterretningen mener det også kan øke CSTO-landenes økonomiske avhengighet til Russland, noe som skal være av Kremls interesse.

Sanksjonene mot Russland gjør det vanskelig med eksport ut av landet. Etterretningen i Ukraina hevder Moskva nå planlegger et samarbeid med Georgia, Armenia og Aserbajdsjan for å få solgt russiske produkter ut til tredje land.

Reeksport er en internasjonal handel der et land eksporterer varer det tidligere importerte, uten å endre det.

På den måten kan Russland, med rabattert pris, selge produkter til Georgia, Armenia eller Aserbajdsjan. Uten å endre produktet kan landene selge og eksportere produktet videre - og dermed tjene penger på det.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Ønsker tyske produkter

- Over 200 selskaper er allerede etablert i disse landene, skriver etterretningen på Facebook og trekker særlig fram Armenia.

Siden invasjonen av Ukraina skal 85 000 russiske statsborgere og 113 IT-selskaper ha kommet til Armenia. I tillegg skal russiske statsborgere ha startet rundt tusen private foretak i landet, som vil betale skatt til både Armenia og Russland, ifølge Ukrinform.

Nyhetsbyrået og etterretningen trekker også fram Kasakhstan som en mulig samarbeidspartner for å få tak i tysk luftvernutstyr.

- Før invasjonen kjøpte Russland tyske produkter som var nødvendig for produksjon og modernisering av luftvernmissiler, skriver Ukrinform.

Det ble det naturligvis satt en stopper for i møte med økte sanksjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer