Erna Solberg i Stavanger:

Hevder Vedum robber Vestlandet

Erna Solberg frir til kystbyene med oppsiktsvekkende påstand: Regjeringen er vestlandsfiendtlig og snyter skatt ut av Distrikts-Norge.

VIL TA OLJEBYEN TILBAKE: Erna Solberg møtte få potensielle velgere i et folketomt Stavanger sentrum en tirsdag morgen. Men hun har stor tro på maktskifte i byen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL TA OLJEBYEN TILBAKE: Erna Solberg møtte få potensielle velgere i et folketomt Stavanger sentrum en tirsdag morgen. Men hun har stor tro på maktskifte i byen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): - Det de fant på, med den monsterskatten ... Det er ekstremt viktig at den tas vekk ...

- Det var som å møte veggen, rett og slett ...

I et trangt, stavangersk sjøhus sitter bedriftsledere og næringslivstopper og lufter sin frustrasjon over Støre-regjeringen.

Foran dem sitter Høyre-leder Erna Solberg og smiler og nikker. Klagene på skatter og avgifter for næringslivet passer som hånd i hanske i hennes valgkamp:

Når den blå Erna-bussen tirsdag kveiler seg gjennom oljebyene Stavanger og Sandnes, er det for å minne velgerne om at denne regionen egentlig var blå.

- Jeg mener at regjeringen er vestlandsfiendtlige, med de konkrete skatteøkningene, sier Erna Solberg til Dagbladet.

PR-MASKINERI: Hun er hverken statsminister eller på valg. Men Erna Solberg velger den prangende, blå Erna-bussen som transportmiddel på tur. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PR-MASKINERI: Hun er hverken statsminister eller på valg. Men Erna Solberg velger den prangende, blå Erna-bussen som transportmiddel på tur. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Rogaland betaler mest

Hun frir til frustrerte blå velgere ved å presentere nye tall overfor Dagbladet:

Næringslivet i Rogaland er mye hardere rammet av Støre-regjeringens skatteøkninger, enn andre steder i landet. Det viser et nytt regnestykke som Høyre har fått utarbeidet, basert på tall fra SSB.

Støre har gitt næringslivet i Rogaland en ekstra skatteregning på 2,7 milliarder kroner. Det tilsvarer over 5500 kroner i økt skatt pr. rogalending og er det høyeste i landet pr. innbygger, bortsett fra Oslo, påpeker hun.

STJERNA: Overraskede forbipasserende i Stavanger møtte på en tidligere statsminister i morgenrushet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STJERNA: Overraskede forbipasserende i Stavanger møtte på en tidligere statsminister i morgenrushet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Også lenger nord langs kysten, i Vestland, er skatteøkningene for næringslivet høye, viser Solberg til. Her er skatteregningen over 3350 kroner pr. innbygger (se tabell under). Regnestykket gjelder formuesskatt, utbytteskatt og arbeidsgiveravgift.

- Regjeringen snyter kysten for pengene som man skulle drive utvikling for framover, sier hun.

- Snyter kysten

Den tidligere statsministeren retter et spark mot finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Han og distriktspartiet hans tar penger fra distrikts-Norge og flytter kapitalen inn til Oslo, mener hun.

- Det sentraliseres inn til Finansdepartementet, sier hun.

Partiet hennes går til valg på å holde trykket av skatter, avgifter og gebyrer nede. Høyre vil fjerne den økte arbeidsgiveravgiften, og «skape mer, ikke skatte mer».

PÅ BYTUR: Erna Solberg møtte på sin egen ordførerkandidat i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal, langs veien. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ BYTUR: Erna Solberg møtte på sin egen ordførerkandidat i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal, langs veien. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Støre kritiserer disse prioriteringene dine om å få ned skattetrykket og sier dette vil svekke velferdstilbud?

- Skatt er én av våre fire valgkampsaker, så det å kalle det det viktigste er hans egen betegnelse. Men en av de store utfordringene for Støre er at han går på limpinnen. Han sier at skattelettelse i dag er det samme som velferdskutt, istedenfor å tenke at skattelettelse i dag er velferd i morgen, svarer Solberg.

Det grønne skiftet vil kreve at bedriftene har egenkapital, påpeker hun.

«Laksebaroner!»

For ett år siden lanserte regjeringen en ny grunnrenteskatt på havbruk.

Støre og Vedum gikk på podiet i Modum og erklærte at bedrifter som utnytter sjeldne naturressurser, skal skatte for det.

Blant de dress- og blazerkledde i sjøhuset på Skagenkaien er misnøyen stor:

- Og den retorikken om «laksebaroner» ...

- Den blir brukt om folk som egentlig skaper verdier ...

MØTTE NÆRINGEN: Erna Solberg møter lokalt næringsliv, sammen med Stavanger-ordførerkandidat Sissel Knutsen Hegdal (H) og fylkesordførerkandidat Ole Ueland (H). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MØTTE NÆRINGEN: Erna Solberg møter lokalt næringsliv, sammen med Stavanger-ordførerkandidat Sissel Knutsen Hegdal (H) og fylkesordførerkandidat Ole Ueland (H). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Erna Solberg mener skatten som hentes ut fra kystbyene, gjør det vanskelig for bedriftene her å omstille seg til ny og grønn teknologi.

- Har det rike næringslivet i vest egentlig grunn til å klage på at de skatter mer enn andre? Bør de ikke bidra mer?

- De har sagt de kan bidra mer, men de skal ikke bidra mer på en måte som svekker deres utviklingsgrunnlag. Det er det som er litt av problemet. Det er den tekniske utformingen av grunnrenteskatten som er vanskelig, man får ikke fratrekk fra investeringene man har gjort før. Det svekker omstillingsevnen til bedriftene, sier Solberg.

Kaller Solberg uredelig

Finansdepartementet bestrider at Erna Solbergs regnestykke er et bevis på skatteøkninger.

- Her burde Erna Solberg være litt mer redelig. Høyre trekker ut enkeltøkninger fra skatteopplegget uten å ta med lettelser, som redusert inntektsskatt. Det gir et skjevt bilde, skriver statssekretær Erlend Grimstad (Sp) i en e-post til Dagbladet.

Han trekker fram et annet regnestykke, som gjelder husholdningene: At 8 av 10 personer får lavere eller uendret skatt med Støre og Vedum.

- Husholdningene har fått en samlet netto skatte- og avgiftslettelse på 3,1 milliarder kroner, blant annet gjennom redusert inntektsskatt, økt personfradrag og økt fradrag for pendlere.

Han påpeker at skatteøkningene Høyre peker på, gjelder personer med høy formue og inntekt, og at det ikke gir mening å framstille det på gjennomsnittsnordmannen. Støre-regjeringen gjør skattesystemet mer sosialt og geografisk omfordelende, hevder Finansdepartementet.

- Gjennom grunnrenteskatt på havbruk sikrer vi at mer verdi blir igjen på kysten i Norge.

I den første versjonen av saken skrev Dagbladet at regnestykket om skatteøkninger er utarbeidet av SSB for Høyre. Det riktige er at regnestykket for det meste er utarbeidet av Høyre, basert på tall fra SSB. SSB har bare utarbeidet én del av regnestykket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer