Hever renta: - Mener alvor

Norges Bank hever styringsrenta med 0,5 prosentpoeng, og krona styrker seg etter beslutningen. - Jeg tror økonomien kommer til å merke renteøkningen kraftig, sier sjeføkonom.

DOBBELTSMELL: Nordmenn må belage seg på tøffe tider framover, ifølge sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov. Foto: Handelsbanken
DOBBELTSMELL: Nordmenn må belage seg på tøffe tider framover, ifølge sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov. Foto: Handelsbanken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag klokka ti la sentralbanken fram rentebeslutning og pengepolitisk rapport.

Norges Bank hever renta med 0,5 prosentpoeng, fra 3,25 til 3,75 prosent.

- En del trodde at Norges Bank skulle justere forsiktig opp 0,25 prosentpoeng i dag, men nå ser vi at Norges Bank mener alvor. Rentebanen går også opp nesten til 4,25 prosent, som er en kraftig oppjustering av rentebanen sammenliknet med det vi så i mars, sier Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, til Børsen.

- Er dette et riktig grep?

- Vi er i en situasjon der inflasjonen her hjemme har bitt seg mer fast. Kjerneinflasjonen har vist tendenser til å akselerere på nytt, og ligger langt over det Norges Bank hadde sett for seg. Kronekursen har også vært under betydelig press, noe som også kan forlenge perioden med høy inflasjon, sier Gonsholt Hov og viser til Norges Banks inflasjonsmål på to prosent.

- Politikerne må rydde opp

En som ved flere anledninger har advart mot rentehevingene, er sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.