Torsdag klokka ti la sentralbanken fram rentebeslutning og pengepolitisk rapport.
Norges Bank hever renta med 0,5 prosentpoeng, fra 3,25 til 3,75 prosent.
- En del trodde at Norges Bank skulle justere forsiktig opp 0,25 prosentpoeng i dag, men nå ser vi at Norges Bank mener alvor. Rentebanen går også opp nesten til 4,25 prosent, som er en kraftig oppjustering av rentebanen sammenliknet med det vi så i mars, sier Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, til Børsen.
- Er dette et riktig grep?

Sterkeste på over en måned
- Vi er i en situasjon der inflasjonen her hjemme har bitt seg mer fast. Kjerneinflasjonen har vist tendenser til å akselerere på nytt, og ligger langt over det Norges Bank hadde sett for seg. Kronekursen har også vært under betydelig press, noe som også kan forlenge perioden med høy inflasjon, sier Gonsholt Hov og viser til Norges Banks inflasjonsmål på to prosent.
- Politikerne må rydde opp
En som ved flere anledninger har advart mot rentehevingene, er sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.
- Det de henviser til er valutakursen og priser og lønninger. Men mitt poeng er at det er lite rentefølsomme ting, og at det som driver inflasjonen, ikke er så påvirket av renta, sier han til Børsen.

«Exit»-hytta: - Måtte snu seg rundt
- Men når galt skjer, så må politikerne rydde opp. Og det gjelder i særdeles grad at de til høsten gir store skatteletter til vanlige folk, og nedprioriterer andre prosjekter av type vindmølle og batterifabrikker, slik at folk kommer seg gjennom denne høsten med høye renter. Så når Norges Bank tar hardt i øker presset på Stortinget for å oppveie det og hindre at skadeomfanget blir stort, legger Andreassen til.
- Rene marerittet
Næringspolitisk talsperson i Venstre, Alfred Bjørlo, mener regjeringen er ansvarlig for at Norges Bank er nødt til å heve renta.
- Regjeringens høye oljepengebruk har dessverre bidratt til denne doble rentehevingen, stikk i strid med alle råd. Det vil gå utover folks lommebok i ei tid med stor usikkerhet, og regjeringen har ikke tatt nødvendige grep, sier Alfred Bjørlo, Venstres næringspolitiske talsperson.
- Dette blir knallhardt for mange familier som allerede sliter med å få endene til å møtes, sier Bjørlo og fortsetter:

Raser: - Krise
- For bedriftene er dette rene marerittet. Sentralbanken øker rentene, regjeringen øker skattene og investeringene rammes. På toppen av dette vet ikke bedriftene engang hva de skal betale i lønn til sine ansatte neste år fordi regjeringen og SV har økt arbeidsgiveravgiften kraftig. Alt dette er en farlig cocktail for næringslivet vårt.
- Bidrar til en drittsommer
Stortingsrepresentant for Rødt, Mímir Kristjánsson, mener Norges Bank tar altfor hardt i.
- Dette bidrar til en drittsommer for folk flest og bonusfest i bankene, sier han, og legger til:
- Norges Bank lager nå en farlig cocktail for familieøkonomien til hundretusenvis av norske familier som allerede sliter tungt. Dette bidrar bare til økt økonomisk utrygghet, og konsekvensene utover høsten kan bli dramatiske, mener han.

Kristjánsson retter videre kraftig skyts mot storselskapene og bankene, som han mener utnytter priskrisa til å håve inn milliarder til sine aksjonærer.
- Samtidig er det vanlige folk som må betale regninga.
- Nye tall fra Sifo denne uka viste at over 100 000 husstander har vært i matkø siste halvår. Med nye renteøkninger blir det bare flere som kommer til å slite. Nå må regjeringa sette krisestab og ta grep mot forskjells-krisa. Minsteytelsene må økes og regningsbunken må kuttes, slik at folk får noe å leve av.
Styrker kronekursen
Rentehevinger er Norges Banks sterkeste våpen for å få ned inflasjonen. Samtidig har styringsrenta en innvirkning på kronekursen.
Og krona styrker seg etter rentehoppet.
- Vi ser at den styrket seg allerede umiddelbart etter kunngjøringen, sier Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken, til Børsen.
I forkant av beslutningen kostet en euro 11,70 kroner. I skrivende stund har den styrket seg med 11 øre, og koster nå 11,59 kroner.

Advarer: - Kan svekke kronekursen
Ifølge DN styrker krona seg med 16 øre mot dollar og ligger nå på 10,48 kroner, mens mot den svenske krona styrker den seg med 1,1 prosent og ligger nå på 0,984 kroner.
Midtgaard påpeker samtidig at det vil ta lang tid før rentene går ned igjen.
- Rentehevingen gjør at kronekursen styrker seg. Samtidig blir rentetoppen høyere enn det mange trodde. Vi må dermed ta høyde for at vi får høye renter over en lang periode nå.
- Mer aggressivt enn jeg trodde
I forkant av møtet har det vært full splittelse blant økonomer om det ville komme en enkelt- eller dobbeltheving.
Blant dem som trodde på en enkeltheving, var Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.
- Norges Bank opptrer mer aggressivt enn jeg trodde på forhånd. Jeg trodde på en 0,25 prosentpoengs økning med rentetopp på 4 prosent, men nå ser vi en økning på 0,5 prosentpoeng med en rentetopp på 4,25 prosent. Jeg tror økonomien kommer til å merke renteøkningen kraftig, og sannsynligvis mer enn det som er nødvendig, sier Andreassen til Børsen.
- Er renteøkningen for stor?
- Jeg mener det, men samtidig er det ikke store avvikene.
Økonomene splittet
Rentehevingene er som kjent sentralbankens våpen mot prisveksten - som er skyhøyt over målet på 2 prosent.
I mai var inflasjonen på 6,7 prosent. Kjerneinflasjonen, altså prisvekst justert for energivarer og avgiftsendringer, ble også 6,7 prosent. Det er det høyeste som er målt noensinne for den underliggende prisveksten i Norge.

Advarer nordmenn: Venter dobbeltsmell
De nedslående tallene er årsaken til at DNBs økonomer ventet en dobbeltheving i dag, ifølge NTB.
Ifølge Bloomberg var det et knapt flertall av 25 analytikere som ventet en renteheving på 0,25 prosentpoeng, mens resten ventet et rentehopp på det dobbelte.
Den svake kronekursen har for mange gjort sommerferiedrømmen om til et lite mareritt.
Flere økonomer mente en dobbeltheving på 0,5 prosentpoeng måtte til for å styrke krona. Krona var oppe i så mye som 12 kroner mot en euro tidligere i år, men i skrivende stund koster en euro 11,59 kroner.
Sentralbankens rentebeslutning torsdag kan spille en avgjørende rolle for kronekursens utvikling framover.
Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik, mener dobbelthevingen var et riktig valg.
- Det viktigste er at det kan hindre at kronekursen svekket seg videre, sier hun til Børsen.
- Norges Bank skal jo være riset bak speilet bak for den samlede økonomiske politikken. Når inflasjonen er så høy og kronen er så svak så har de ikke noe annet valg. De gjør det de er pålagt.