Hever renta: - Roper varsku

Dagens renteheving til 3 prosent blir ikke det siste i år. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache løfter rentetoppen og varsler 3,5 prosent styringsrente allerede til sommeren.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache innrømmer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres!

Det var på forhånd bred enighet blant norske økonomer om at sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges Bank kom til å heve styringsrenta med 0,25 prosentpoeng torsdag.

Og de fikk også rett: klokka 10.00 ble det kjent at Norges Bank hever styringsrenta fra 2,75 til 3 prosent.

Banken varsler også at det vil komme en ny renteheving i mai, og at renta må opp mer enn tidligere anslått framover.

Klokka 10.30 holder Wolden Bache en pressekonferanse, hvor hun presenterer bankens Pengepolitiske rapport. I den kommer det fram hvordan banken ser på økonomien framover.

- Helt unødvendig

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, er kritisk til rentehevingene til Norges Bank.

På forhånd av torsdagens rentebeslutning, der det ble kjent at banken heva renta med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent, advarte han mot å nettopp heve renta.

- Gitt det mer opitimistiske bildet de har, så er det ikke så vanskelig å forstå at de hever renta. Men hvis vi ser på de siste ledighetstallene vi fikk denne uka, så peker det i retning av at ledigheten nå kommer raskt opp. Da blir det å heve renta nå å gi fart i en nedoverbakke, sier han til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer