Hever renta

Norges Bank hever styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 2,50 prosent.

KUNNGJØR RENTEHEVING: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KUNNGJØR RENTEHEVING: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kunngjør sentralbanken klokka 10.00 i en pressemelding.

Inflasjonen i Norge ligger skyhøyt over målet på rundt 2 prosent; fra september til september var den på 6,9 prosent. Norges Bank varsler en ny heving i desember.

- Det er høy aktivitet i norsk økonomi, og arbeidsledigheten er på et historisk lavt nivå. Prisveksten har steget videre og er klart over målet vårt på 2 prosent. Vi setter opp renta for å dempe prisveksten, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i pressemeldingen.

Eksperter var på forhånd noe uenige om det lå an til såkalt dobbel (0,50 prosentpoeng) eller enkel (0,25 prosentpoeng) renteøkning.

Den norske hevingen kommer dagen etter at USAs sentralbank hevet den amerikanske styringsrenta trippelt - dvs. 0,75 prosentpoeng. I USA var inflasjonen fra september til september på 8,2 prosent.

Styringsrenta er renta de norske bankene får på innskudd hos Norges Bank.

- Norges Bank har som oppgave å sikre stabil inflasjon. Målet er en prisvekst som over tid er nær to prosent. Samtidig skal vi bidra til at flest mulig er i jobb og en stabil økonomisk utvikling over tid, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache på en pressekonferanse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer