Elon Musk

Hindret Trump-ransaking - bøtelagt

X, tidligere Twitter, er bøtelagt etter at de drøyde tre dager med å la spesialetterforsker Jack Smith ransake tidligere president Donald Trumps Twitter-data.

RANSAKET: USAs tidligere president Donald Trump (t.v.) er tiltalt for en rekke forhold. Tidligere Twitter, nå X, ble kjøpt opp av Elon Musk i fjor. Foto: AP Photo, File
RANSAKET: USAs tidligere president Donald Trump (t.v.) er tiltalt for en rekke forhold. Tidligere Twitter, nå X, ble kjøpt opp av Elon Musk i fjor. Foto: AP Photo, File Vis mer
Publisert

USAs tidligere president, Donald Trump, ble i forrige uke tiltalt for sin rolle i angrepet på Kongressen 6. januar og forsøk på å omgjøre valgresultatet i 2020 hvor han tapte for Joe Biden.

Spesialetterforsker Jack Smith har ledet etterforskningen som ledet opp til tiltalen. Nylig offentliggjorte dokumenter viser at Twitter, som nå er omdøpt til X, måtte tvinges til å gi fra seg sine data om Trump, skriver Washington Post.

Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump er tiltalt for forsøk på valgpåvirkning. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Aktiv bruker

Ekspresidenten brukte det sosiale mediet svært aktivt gjennom hele presidentperioden og fram mot det dødelige angrepet på Kongressen 6. januar. Deretter ble han kastet ut både fra Twitter og andre sosiale medier.

Spesialetterforsker Smith hadde en ransakingsordre for å gå gjennom Trumps Twitter-data, men dokumenter som ble offentliggjort onsdag avdekker at Twitter ble bøtelagt med 350.000 dollar (drøyt 3,5 millioner kroner) fordi de ikke umiddelbart fulgte ransakingsordren.

Advokatene til Twitter skal ikke ha motsatt seg å gi Smith tilgang til dataene. De mente imidlertid at den rettslige kjennelsen, som forhindret dem fra å informere Trump om å ransakingen, ville bryte med Trumps grunnlovsfestede rettigheter.

Drøyde tre dager

Selskapet, som eies av Elon Musk, mente derfor at de ikke skulle gi myndighetene dataene før dette var avklart. En dommer avviste dette og besluttet så at Twitter skulle utlevere dataene 7. februar innen klokka 17. Likevel drøyde Twitter med å følge denne beslutningen i tre dager. Det resulterte i en bot på 350.000 dollar.

Dommer i saken, Beryl A. Howell, konkluderer i sin beslutning med at det var «rimelig grunn til å tro» at det å la Trump få vite om ransakingen «alvorlig ville skade den pågående etterforskningen» fordi det ville gi ham «en mulig til å ødelegge beviser, forandre oppførsel eller gi beskjed til allierte», skriver Washington Post.

Trump ble kastet ut fra Twitter to dager etter det dødelige angrepet på Kongressen 6. januar 2021. Musk gjenopprettet Trumps konto på plattformen etter at han kjøpte Twitter i 2022. Trump har imidlertid ikke begynt å bruke Twitter igjen.

Mye informasjon

Det er så langt uklart hva slags data spesialetterforsker Smith har beslaglagt, men ransakingen kan omfatte utkast til twittermeldinger, direktemeldinger og annen informasjon om hvem som hadde tilgang til kontoen.

Tiltalen mot Trump i forrige uke referert til 18 twittermeldinger, inkludert sju han sendte ut 6. januar 2021.

Beslutningen til dommer Howell ble anket til en høyere domstol, som i juli opprettholdt beslutningen om å bøtelegge Twitter, som nå har skiftet navn til X.

X har foreløpig ikke kommentert boten.

78 tiltalepunkter

Tesla-gründer Elon Musk kjøpte Twitter i oktober i fjor. Milliardæren har hele tida hevdet at han er svært opptatt av ytringsfrihet, og han har gjenopprettet kontoene til Trump og flere profilerte høyreekstreme personligheter.

Et mye omtalt lydopptak, som CNN har fått tak i, viser tydelig at Donald Trump er klar over at han snakker til andre om hemmeligstemplede dokumenter. Foto/video: Kameraone, NTB. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Imidlertid har han også blant annet midlertidig stengt kontoene til journalister, som dekket oppkjøpet hans av Twitter, tumultene som fulgte og hvordan verdien av selskapet har kollapset, skriver Huffington Post.

Den 77 år gamle ekspresidenten Trump står tiltalt på totalt 78 punkter i tre forskjellige saker knyttet til forsøk på å omgjøre presidentvalget i 2020, ulovlig oppbevaring av hemmeligstemplede dokumenter og hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels.

Det er også stor sannsynlighet for at han blir tiltalt for forsøk på å omgjøre valgresultatet i Georgia i 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer