Historien gjentar seg: Holder pusten

Flere kinesiske byer med enorme shippinghavner rammes av covid-restriksjoner. Sjeføkonom er imidlertid optimistisk på vestens vegne.

FORSINKELSER: Gjenoppblomstringen av coronasmitten i Kina, og landets nullsmittestrategi, fører til køer og forsinkelser for havnene. Her fra en av verdens travleste havner, i Shenzhen. Byen har vært nedstengt i to uker. Foto: China Stringer Network / Reuters / NTB
FORSINKELSER: Gjenoppblomstringen av coronasmitten i Kina, og landets nullsmittestrategi, fører til køer og forsinkelser for havnene. Her fra en av verdens travleste havner, i Shenzhen. Byen har vært nedstengt i to uker. Foto: China Stringer Network / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Xian-epidemien er den mest alvorlige siden Wuhan ble stengt ned, sier den kinesiske epidemiologen Zeng Guang til statlige medier.

Den kinesiske millionbyen Xian har vært nedstengt siden 22. desember, den lengste perioden med nedstenging i landet siden det første utbruddet, i Wuhan.

Knallhard covid-politikk

Xian har hatt 1800 smittetilfeller i det siste utbruddet. Kinas nullsmittestrategi gjør at både gravide og kreftsyke blir nedprioritert og nektet medisinsk behandling, ifølge The New York Times.

Det fører til fortvilelse blant innbyggerne.

- I dagens Xian kan du sulte i hjel, bli syk og dø, men du kan bare ikke dø av covid-19, sier en kommentator, ifølge The Washington Post.

Verdensøkonomien trues

Kina har noen av verdens største havner. Usikkerheten er dermed stor for hvordan smitteutviklingen vil påvirke den allerede pressede forsyningskjeden, og verdens næringer.

En «perfekt storm» av en rekke uheldige hendelser, kombinert med en pandemi som fører til store bølger i verdensøkonomien, har ført til en stor mangel på varer og enorme transportproblemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer