Historien gjentar seg: Holder pusten

Flere kinesiske byer med enorme shippinghavner rammes av covid-restriksjoner. Sjeføkonom er imidlertid optimistisk på vestens vegne.

FORSINKELSER: Gjenoppblomstringen av coronasmitten i Kina, og landets nullsmittestrategi, fører til køer og forsinkelser for havnene. Her fra en av verdens travleste havner, i Shenzhen. Byen har vært nedstengt i to uker. Foto: China Stringer Network / Reuters / NTB
FORSINKELSER: Gjenoppblomstringen av coronasmitten i Kina, og landets nullsmittestrategi, fører til køer og forsinkelser for havnene. Her fra en av verdens travleste havner, i Shenzhen. Byen har vært nedstengt i to uker. Foto: China Stringer Network / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Xian-epidemien er den mest alvorlige siden Wuhan ble stengt ned, sier den kinesiske epidemiologen Zeng Guang til statlige medier.

Den kinesiske millionbyen Xian har vært nedstengt siden 22. desember, den lengste perioden med nedstenging i landet siden det første utbruddet, i Wuhan.

Knallhard covid-politikk

Xian har hatt 1800 smittetilfeller i det siste utbruddet. Kinas nullsmittestrategi gjør at både gravide og kreftsyke blir nedprioritert og nektet medisinsk behandling, ifølge The New York Times.

Det fører til fortvilelse blant innbyggerne.

- I dagens Xian kan du sulte i hjel, bli syk og dø, men du kan bare ikke dø av covid-19, sier en kommentator, ifølge The Washington Post.

Verdensøkonomien trues

Kina har noen av verdens største havner. Usikkerheten er dermed stor for hvordan smitteutviklingen vil påvirke den allerede pressede forsyningskjeden, og verdens næringer.

En «perfekt storm» av en rekke uheldige hendelser, kombinert med en pandemi som fører til store bølger i verdensøkonomien, har ført til en stor mangel på varer og enorme transportproblemer.

Flere havner rammet

Shenzhen har en av verdens travleste shippinghavner. Myndighetene har lagt ned forbud mot å forlate byen uten en negativ test, etter noen få smittetilfeller.

Det er strenge kontroller på lastebiler som frakter varer til og fra byen Ningbo etter et smitteutbrudd, noe som fører til køer og forsinkelser. Byen har verdens tredje største containerhavn, ifølge Financial Post.

Sjefstrateg i Nordea Markets, Erik Bruce, omtalte et smitteutbrudd i Asia som «den største bekymringen» overfor Børsen like før nyttår.

Ifølge økonomen kan stengte bedrifter og havner føre til et ytterligere prispress.

Optimistisk

- Hvordan vil vi i Norge merke den siste utviklinga i Kina?

- Dette kan forsterke ubalanseproblemene og leveranseproblemene vi allerede har, sier Bruce til Børsen.

Men økonomen mener det er ting som trekker i den andre retningen, og peker på tegn som tyder på at problemene ikke forsterkes.

- Jeg tror ikke det blir det samme presset på vareetterspørselen framover. I fjor og i forfjor førte virusfrykt og nedstenginger til at folk brukte mer penger på varer.

Ifølge Bruce tyder det så langt ikke på at nedstengningen i vesten blir så kraftig at presset på vareetterspørselen blir like sterk.

- Det har vært en ubalanse i etterspørselen på grunn av pandemien. Jeg håper og tror at det ikke blir like store ubalanseproblemer framover.

Usikkerheten har vært stor for om omikron kunne føre til en større korreksjon i markedet, om varianten virkelig skapte problemer for verdens næringer. Bruce på sin side tror børsene stort sett vil se gjennom problemene omikron skaper.

- De har sett at bedriftenes inntjening gjennom pandemien har holdt seg veldig bra - i 2021 har den vært mye høyere enn det man trodde for dette året, før pandemien.

Han mener det i større grad er et usikkerhetsmoment for Kina at landet har en hard coronapolitikk.

Omikron-frykt

Med vinter-OL i Beijing og den kinesiske nyttårsfeiringen bare noen uker unna, holder landet pusten i frykt for et større omikron-utbrudd.

I Kina er ikke de vestlige mRNA-vaksinene godkjent. Kineserne har sine egenproduserte vaksiner, som ikke gir beskyttelse mot omikron-varianten, skriver The New York Times.

- Den lavere effekten av de kinesiske vaksinene indikerer at de fleste mangler de nødvendige antistoffene for å forhindre infeksjon eller alvorlige sykdomstilfeller, sier Jin Dong-yan, virolog ved University of Hongkong til Financial Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer